Alegeri 2016

Câți moldoveni din străinătate s-au înscris deja pentru alegeri: Iată procedura

145
(reînnoit 17:00 10.05.2021)
Moldovenii din străinătate se pregătesc deja pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Peste 70 de mii de cetățeni diasporă s-au înregistrat deja prealabil pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

CHIȘINĂU, 10 mai – Sputnik. Potrivit datelor oficiale publicate pe site-ul CEC, cei mai mulți moldoveni s-au înregistrat din Italia –14 150, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – 11 247, Germania - 8 418, Rusia - 6 330, Franța - 5 853 și România - 5 656. În total, până acum sunt 70 032 de moldoveni care s-au înregistrat prealabil, aflându-se în 3 850 de localități din mai multe state ale lumii.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, înregistrarea prealabilă va ajuta Guvernul să ia decizia corectă cu privire la numărul de secții de votare suplimentare care vor fi deschise în străinătate, dar și în localitățile din stânga Nistrului.

Cetățenii se pot înregistra oricând pe parcursul anului, cu excepția ultimelor 45 de zile înainte de data scrutinului. La fel, au dreptul să anuleze înregistrarea prealabilă efectuată anterior, cel târziu cu 25 de zile înainte de ziua alegerilor. 

Dacă persoana s-a înregistrat pentru o anumită localitate din străinătate, dar se va prezenta la o secție de votare din altă localitate sau în altă țară, va fi înscris în lista suplimentară. Totodată, dacă cetățeanul va veni la secția de votare din Republica Moldova, va putea vota în baza actelor de identitate. 

Amintim că Înalta Curte a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. În urma acestei decizii, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a stabilit data alegerilor parlamentare anticipate. Este vorba despre data de 11 iulie 2021.

La sfârșitul lunii aprilie, Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.. În acest sens, au fost estimate ca fiind necesare 125 046,7 mii de lei. La scrutin pot participa 53 de partide și organizații social-politice.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

145
Tagurile:
alegeri, scrutin electoral, scrutin
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021 (63)
Tematic
Filip despre șansele PD-lui la alegeri - De ce nu este bine ca un partid să ia majoritatea
Lukașenko: Organizăm noi alegeri dacă SUA vor proceda la fel
Accident

Trei moldoveni au murit într-un teribil accident produs în județul Cluj

28
(reînnoit 20:25 23.06.2021)
În după-amiaza zilei de miercuri, trei cetățeni moldoveni și-au pierdut viața într-un grav accident rutier produs în județul Cluj, România. Ambasada Republicii Moldova la București se află în contact cu autoritățile române.

CHIȘINĂU, 23 iun – Sputnik. În teribilul accident care s-a produs astăzi în apropierea orașului Huedin, județul Cluj, și-au pierdut viața doi adulți și un minor din Republica Moldova. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează că este vorba de un bărbat în vârstă de 28 de ani, o femeie în vârstă de 29 de ani și un copil în vârstă de 6 ani.

În accident au fost implicate unui automobil și un camion. Totodată, o a patra persoană, cetățean moldovean, din automobilul implicat în accident a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca. Este vorba de un minor în vârstă de 10 ani, Băiatul este conștient, fiindu-i oferite îngrijiri medicale, precizează sursa.

Ambasada Republicii Moldova la București se află în contact cu autoritățile române pentru obținerea informațiilor privind circumstanțele producerii accidentului, precum și contactarea familiilor îndoliate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
România, Cluj, morți, moldoveni, accident
Tematic
Accident cu implicarea unei ambulanțe pe o stradă din Chișinău: Imagini de la fața locului
Grav accident rutier în Sângerei: Sunt victime - Video


Загрузка...
Мужчина оплачивает автомобильное топливо на одной из автозаправочных станций

Metodologia de calcul a prețurilor la carburanți, adoptată în regim de urgență detalii