Acțiunea ”1418 zile și nopți” la Comrat

Acțiunea ”1418 zile și nopți” la Comrat: Lumânarea memoriei și cântece din anii războiului

58
(reînnoit 07:27 11.05.2021)
Lumânări în amintirea fiecărei zile a Marelui Război pentru Apărarea Patriei și cântece din anii războiului - mai bine de o mie de oameni au venit la Memorialul Gloriei din Comrat pentru a onora memoria celor care a luptat pentru pace pe pământ.

COMRAT, 10 mai - Sputnik, Maxim Topal. Acțiunea tradițională, care de această dată a fost prilejuită de împlinirea a 76 de ani de la victoria asupra fascismului, a avut loc în capitala găgăuză.

Акция 1418 дней и ночей в Комрате
© Sputnik / Maxim Topal
Acțiunea ”1418 zile și nopți” la Comrat

Locuitorilor autonomiei care au venit la memorial li s-a oferit terci, care era pregătit chiar aici,la bucătăria de campanie, și cele „100 de grame” ostășești. Toată lumea a putut să aprindă o lumânare în amintirea fiecărei zile ale acelui război groaznic.

Apoi a început un concert festiv. Actorii teatrului din Ceadâr-Lunga în numele lui Tanasoglu, ai Caselor de Cultură, membrii colecdtivelor de creație de copii și tineri au prezentat un spectacol teatralizat. Seara  de absolvire s-a încheiat cu un bombardament aerian. Absolvenții de ieri devin astăzi soldați. A început războiul.

Reprezentația despre începutul și desfășurarea războiului a trecut apoiîntr-un spectacol muzical. Cântecele pe care la cunoaștem ci toții -  "В землянке", "Хотят ли русские войны", "Казаки в Берлине", "Ах, эти тучи в голубом", "Три танкиста" и "Журавли" – în interpretarea tinerilor artiști au răsunat în chip nou, însă nu mai puțin pătrunzător.

Organizatorii nu au uitat de măsurile epidemiologice. Participanții la eveniment au fost încurajați să mențină distanța socială și să poarte măști de protecție. Liderul Găgăuziei, Irina Vlah, le-a mulțumit tuturor participanților la eveniment pentru faptul că nu sunt indiferenți și pentru  interesul real față de trecutul familiei și al țării lor.

Акция 1418 дней и ночей в Комрате
© Sputnik / Maxim Topal
Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah
"De 76 de ani trăim în pace, cerul este senin de deasupra noastră. De dragul acestor copii așa cum i-am văzut și auzit astăzi, trebuie să trăim în pace și înțelegere. Trebuie să ne sprijinim reciproc și să construim o viață fericită, pașnică. Să ținem minte ce s-a întâmplat acum 76 de ani, să le povestim copiilor, să nu uităm. Fiți înțelepți să păstrați pacea pe pământ, în țara noastră, în Găgăuzia noastră. Felicitări cu ocazia Zilei Victoriei ", a declarat Vlah.

Acțiunea s-a încheiat cu un foc de artificii spectaculos în cinstea aniversării a 76-a a Victoriei asupra fascismului.

Акция 1418 дней и ночей в Комрате
© Sputnik / Maxim Topal
Acțiunea ”1418 zile și nopți” la Comrat

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

58
Tagurile:
Ziua Victoriei, 9 mai, Comrat
Tematic
A 76-a aniversare a Marii Victorii - cum a fost marcată în Moldova
A împlinit 100 de ani chiar de Ziua Victoriei: Cum a fost omagiat cel mai vârstnic veteran
Pumn

Dezvăluiri în exclusivitate pentru Spuntik: Care e motivul real al bătăii în masă la Otaci

108
(reînnoit 01:13 25.06.2021)
Mama fetei din cauza căreia s-ar fi bătut mai mulți tineri din Otaci a făcut dezvăluiri în exclusivitate pentru Sputnik Moldova și a explicat care a fost de fapt motivul real care a dus la dezordinile în masă de joi. Ea afirmă că familia sa este acum amenințată.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Natalia Druță, mama fetei din cauza căreia a pornit bătaia de pe malul Nistrului, a explicat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova ce s-a întâmplat cu adevărat pe 21 iunie și care a fost motivul real al bătăii în masă. 

Natalia Druță
Natalia Druță

Poliția a anunțat că trei reprezentanți ai comunității romillor s-au apropiat de tânăra care se odihnea pe malul Nistrului. Fata s-a speriat foarte tare și și-a sunat repede un prieten și un coleg de clasă. Cei doi au venit într-un suflet să o apere și așa a început conflictul între cele două tabere care a degenerat în bătaie. Natalia Druță afirmă că cei trei tineri au încercat să o curteze insistent pe fiica sa. Ea afirmă că cealaltă parte a conflictului îi amenință copilul. 

„Nu au atacat-o, ci s-au luat de ea. Acum fiica mea este amenințată, precum și mulți oameni care au fost astăzi la întâlnirea de la Otaci. Bătaia a fost de fapt o provocare a reprezentanților comunității romilor”, a declarat pentru Sputnil Natalia Druță. 

Soția lui Petru Druță afirmă că incidentul de la Nistru doar a umplut paharul, însă de fapt conflictul ar fi mocnnit de mult timp.

„Sunt niște reglări de conturi. Ei își permit foarte multe în raport cu localnicii. Nu toți sunt așa, doar anumite persoane. Cu alți ne împăcăm foarte bine de mulți ani. În ultima lună, cazul nostru nu a fost singurul. Adolescenții din sat au fost bătuți. În Calarașeuca au luat telefonul unui ibăiat și l-au bătut. Astfel de cazuri sunt aproape în fiecare zi. Când copii noștri vin de la școală și cineva îi atacă, îi bate pur și simplu, îi bate cu picioarele în burtă, în cap pe copii din clasele a 4-a, a 6-a. Și acestea nu sunt cazuri unice. Se iau și de fete”, susține femeia. 

Natalia a mai spus că bătaia a încetat doar pentru că au intervenit mascații de la „Fulger”, însă conflictul nu este nici pe departe consumat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

108
Tagurile:
Otaci, în masă, bătaie
Tematic
Video: Ca în vestul sălbatic: Elevi din țara noastră, implicați într-o bătaie în România


Загрузка...
Girofar

VIDEO șocant - Bătaie monstru la Otaci: Zeci de localnici și-au împărțit pumni și bâte

205
(reînnoit 00:37 25.06.2021)
O bătaie în masă, cum s-ar părea că poate avea loc doar în filme, s-a produs astăzi la Otaci, unde mai mulți localnici și-au împărțit pumni și picioare în cadrul unor reglări de conturi. Totul a pornit de la un conflict declanșat câteva zile mai devreme.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Ocnița Eugenia Molceanov a declarat pentru Sputnik Moldova că tot conflictul a început de fapt câteva zile mai devreme, pe 21 iunie, când doi tineri și o fată au mers să se odihnească la Nistru.

„La un moment dat, trei reprezentanți ai comunității romillor s-au apropiat de tânără. Fata s-a speriat foarte tare și și-a sunat repede un prieten și un coleg de clasă. Cei doi au venit într-un suflet să o apere și așa a început conflictul între ei și reprezentanții etniei rome, care a degenerat în bătaie”, a precizat ofițerul de presă.

Scandalul s-a lăsat cu implicarea poliției, care i-a eliberat însă pe cei trei tineri. Aceștia i-ar fi bătut măr pe „apărătorii” fetei, unul dintre care era minor. Celălalt, de 18 ani, se află la spital. 

Astăzi la Otaci a fost organizată o întâlnire a localnicilor pentru a discuta incidentul produs la Nistru. S-au prezentat peste 100 de oameni, iar cearta dintre părți s-a lăsat cu o bătaie în masă. Localnicii și-au aruncat nemilos pumni și bâte.

A fost nevoie de intervenția detațamentului „Fulger”, pentru a calma spiritile încinse la maxim.

„Acum e liniște. Nu sunt victime. Încă ieri o locuitoare din Otaci a îndemnat oamenii să iasă la întâlnire pentru a stabili cine a avut dreptate pe 21 iunie, când s-a produs bătaia dintre reprezentanții comunității rome și cei doi tineri. A fost deschis în rezultat un dosar penal, iar romii se află în libertate. La spital se află tânărul de 18 ani, care s-a ales cu multiple traumatisme, inclusiv cu traumatism cranio-cerebral. Celălalt - băiatul de 14 ani, tot s-a ales cu diferite traumatisme, dar nu este la spital”, a declarat Eugenia Molceanov pentru Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

205
Tagurile:
romi, Otaci, în masă, bătaie


Загрузка...