Memorialul Gloriei Militare din satul Speia a fost renovat și extins

Foto - Memorialul Gloriei Militare din satul Speia a fost renovat și extins

146
Memorialul din satul Speia, raionul Anenii Noi, a căpătat un aspect nou. Acesta a fost retaurat, au fost stabilite numele a mii de soldați ai Armatei Roșii căzuți pe câmpul de luptă, iar acestea au fost indicate pe plăcile reînnoite.

CHIȘINĂU, 9 mai - Sputnik. În satul Speia din raionul Anenii Noi a fost deschis Complexul memorial în memoria ostașilor Armatei Roșii, care au decedat în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Complexul a fost reînnoit cu ajutorul resurselor oferite de Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova, fostului preșetinde al Republicii Moldova, Igor Dodon, și autorităților locale. 

В селе Спея отреставрировали мемориал воинской славы
© Photo : Miroslav Rotari
Memorialul Gloriei Militare din satul Speia a fost renovat și extins

Șeful Comitetului Național de Coordonare „Victoria”, Alexei Petrovici, a declarat pentru Sputnik Moldova că monumentul de la cimitirul militar din Speia a fost instalat în anii 60 ai secolului trecut, iar în acest an au avut loc primele lucrări de restaurare. Interlocutorul a adăugat că la acea vreme pe plăcile comemorative erau indicate doar 200 de nume ale soldaților Armatei Roșii decedați pe câmpul de luptă.

В селе Спея отреставрировали мемориал воинской славы
© Photo : Miroslav Rotari
Memorialul Gloriei Militare din satul Speia a fost renovat și extins

„Acum 1 220 de nume de soldați și ofițeri căzuți au fost imortalizate. Specialiștii Clubului istorico-patriotic rus și ai unității de căutare „Avgust” au reușit să stabilească mai mult de o mie de nume de soldați", a adăugat Petrovici. 

„Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului financiar al Ambasadei Ruse, al fostului președinte Igor Dodon și al autorităților locale. Ambasadorului rus Oleg Vasnețov i s-a înmânat o scrisoare de recunoștință în numele consiliului satului Speia pentru contribuția semnificativă la restaurarea monumentului și perpetuarea memoriei soldaților sovietici", a spus Petrovici.

Acesta a dăugat că, după lucrările efectuate, teritoriul memorialului s-a mărit de aproximativ patru ori.

В селе Спея отреставрировали мемориал воинской славы
© Photo : Miroslav Rotari
Memorialul Gloriei Militare din satul Speia a fost renovat și extins

Interlocutorul a menționat că acum memorialul are un aspect complet diferit și este un nou obiect istoric militar.

Memorialul din satul Speia a fost înființat a mijlocul anilor 60 ai secolului trecut. Din 2010 până în 2012 rămășițele a 98 de soldați și ofițeri ai Armatei Roșii, descoperite în timpul expedițiilor de căutare, au fost reînhumate aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

146
Tagurile:
Memorial, complex memorial, Memorial Eternitate
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta

971
(reînnoit 17:19 20.06.2021)
Șeful Centrului ”Gamaleya”, Alexandr Ginzburg , a făcut câteva recomandări persoanelor care au decis să se vaccineze pe parcursul sezonului cald.

CHIȘINĂU, 20 iunie - Sputnik. Directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie numit după Gamaleya Alexander Ginzburg i-a sfătuit pe cei care sunt vaccinați împotriva coronavirusului să evite supraîncălzirea pe vreme caldă.

„Pe timp de caniculă, supraîncălzirea, disconfortul și transpirația excesivă nu contribuie nu numai la vaccinare, ci și la starea generală a unei persoane”, a spus Ginzburg.

El a subliniat că toate persoanele care suferă de hipertensiune sau diabet trebuie să fie deosebit de precaute, scrie RT.

În același timp, el a menționat că nu există contraindicații pentru înotul în bazine după vaccinare, cu toate acestea, înotul îndelungat ar trebui evitat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

971
Tagurile:
avertizare, COVID-19, vaccin
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Centrul Gamaleia și AstraZeneca au semnat un memorandum de cooperare


Загрузка...
Constantin Cojocaru

Ce spune un apicultor despre mierea de albine din Moldova

198
(reînnoit 16:18 20.06.2021)
Care sunt beneficiile diverselor sortimente de miere pentru organism și ce tip de miere recomandă specialiștii pentru a trata afecțiunile de care suferiți? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal.
Mierea de albine: Beneficii uimitoare asupra sănătății

Pe lângă faptul că este gustoasă, mierea de albine este extrem de benefică pentru organism, afirmă apicultorul și organizatorul târgurilor apicole Constantin Cojocaru. Mierea are un conținut bogat de vitamine, aminoacizi și minerale precum calciu, fier, clorură de sodiu, magneziu, fosfat și potasiu. Mierea de albine este cel mai puternic energizant natural, care ajută foarte mult în tratamentul afecțiunilor respiratorii, celor hepatice sau cardiace.

Apicultorul Constantin Cojocaru spune că în caz de răceală cea mai bună miere pe care o puteți consuma este mierea de tei sau cea din flori de levănțică. Mierea de tei calmează accesele de tuse și vă ajută să adormiți fără probleme. Mierea de lavandă este bună în probleme pulmonare, are efect tonic și diuretic. Aceasta alină simptomele reumatice și este indicată și celor cu afecțiuni pulmonare.

Mai mult, apicultorul afirmă că și persoanele care au glicemia mărită pot consuma miere în caz de răceală, însă în cantități moderate.

"Mierea de salcâm poate fi consumată de către diabetici. Desigur nu în cantități mari. Aceasta nu are miros puternic și nu se cristalizează atât de repede", a sublniat Constantin Cojocaru.

Apicultorul a precizat că și mierea de hrișcă protejează organismul și previne problemele cardiovasculare. Aceasta combate în același timp pierderile de memorie de scurtă durată și ajută la îmbunătățirea vederii. În Moldova se produc următoarele sortimente de miere: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Amintim că la începutul lunii iunie, în centrul Capitalei a fost organizat un târg cu produse apicole oferite de producătorii moldoveni. Aceștia își propun să organizeze cât mai frecvent evenimente asemănătoare pentru a-și vinde marfa.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

198
Tagurile:
Apicultori, miere
Tematic
Benefic pentru sănătate: Proceduri cu miere de albini


Загрузка...