Parada Victoriei la Tiraspol

La Tiraspol s-a desfășurat Parada Victoriei

148
(reînnoit 19:25 09.05.2021)
Locuitorii din regiunea transnistreană au sărbătorit Ziua Victoriei. Cel mai important eveniment al programului festiv din 9 mai a fost parada militară, la care au participat 800 de persoane. Despre tehnica militară și comentariile oamenilor aflați din reportaj.

TIRASPOL, 9 mai - Sputnik, Iulia Sorokopud. Tiraspolul a ăntâmpinat 9 mai în Piața Suvorov. Programul principal s-a desfășurat aici: tradiționala depunere de flori la Memorialul Gloriei, ridicarea Stindardului Victoriei și parada militară.

Plecăciune veteranilor

Ziua Victoriei s-a desfășurat cu restricții de carantină: în piață s-au purtat măști, în tribune s-a păstrat distanța socială.

Înainte de începerea paradei, liderul de la Tirsapol a dat mâna cu veteranii și a ținut un discurs. A vorbit despre tradițiile glorioase ale soldaților sovietici și despre recunoștința față de eroi. "În fiecare an sunt mai puțini veterani. Este de datoria noastră să nu-i lăsăm fără atenție și grijă, să le transmitem experiența și legămintele noilor generații. Dragi veterani, sunteți literalmente eroica generație legendară de câștigători. Pentru că numai oamenii curajoși și puternici, care își iubesc Patria, pot rezista acelor încercări", a spus Krasnoselski de la tribună.

În regiunea transnistreanp mau sunt doar 90 de veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Trei au venit la Parada Victoriei. Unul dintre acești spectatori onorabili este Piotr Lanoveț.

Петр Лановец
© Sputnik / Юлия Сорокопуд
Piotr Lanoveț, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei

A plecat să-și apere Patria la optsprezece ani. A fost rănit. S-a întors pe front. Cu regimentul său, Piotr Pavlovici a ajuns în Germania. Am întâmpinat acolo Victoria și cu siguranță nu poate ignora această zi.

"Soția mea mi-a spus să rămân acasă. Și i-am spus:" Nu, oricum voi merge la paradă! Cum fără ea, fără ziua Marii Victorii?", - a spus Piotr Lanoveț.

Ordinea și confortul în zonele VIP sunt asigurate de voluntarii victoriei. Ei întâlnesc și așează publicul. Voluntarii-medici sunt la straja sănătății. Un grup separat îi însoțește pe veterani.

"Sarcina noastră este de a ajuta veteranii. Aceștia sunt oameni care au trecut pe o cale destul de dificilă, au câștigat Victoria pentru noi toți. Desigur, dorim să se bucure de această zi și doar să se bucure. Aceasta este ceea ce trebuie să le oferim", explică voluntara Anna Dașcenko.

Волонтеры победы в Приднестровье
© Sputnik / Юлия Сорокопуд
Voluntarii Victoriei

T-34-85 și alte simboluri ale paradei

Simbolurile paradei pentru transnistreni sunt mai importante decât simpla tradiție. Este vorba despre imnul Uniunii Sovietice și Stindardul Victoriei, o copie a steagului de asalt al celei de-a 150-a Divizie a puștilor Idrița, arborat în seara zilei de 30 aprilie ( 1 mai după ora Moscovei) 1945 pe clădirea Reichstag din Berlin.

Atunci în grupul de cercetași se afla și soldatul Ivan Palcikov din Slobozia. 

© Sputnik / Юлия Сорокопуд
Парад Победы в Тирасполе

Acesta este legendarul T-34-85 - figura centrală a mișcării militare. Apropo, urmele grele lăsate va aminti de el încă mult timp. La fel ca vuietul Katiușelor, și al vehiculului de luptă cu rachetă BM-13. „Noii veniți” sunt vehicule blindate istorice, tractoare și tunuri. Au fost observate de spectatorii obișnuiți ai paradei.

"Acesta este întotdeauna un eveniment special pentru noi. Mergem la parada cu întreaga familie. Astăzi, pentru prima dată, a fost adusă fiica noastră. Îi place totul, totul este nou", spune Maxim Kîrmîz, un locuitor al orașului Tiraspol.

Парад в честь 76-й годовщины Победы в Великой Отечественной войне в Тирасполе
© Sputnik / Юлия Сорокопуд
Parada în cinstea Zilei Victoriei la Tiraspol

Cele mai bune imagini sunt în centrul atenției colegilor din Franța. Se numesc jurnaliști liberi. Loic Ramirez a locuit în Belarus, a lucrat în Donețk și Abhazia. Anul acesta, opera sa a ajuns chiar și în Transnistria.

"Am fost la Chișinău chiar acum. Am aflat că va fi un program mare și în Transnistria. Tocmai am solicitat acreditarea pentru parada militară și am primit permisiunea de a filma aici. Este frumos", spune jurnalistul spaniol-francez Loic Ramirez.

французские журналисты в Тирасполе
© Sputnik / Юлия Сорокопуд
Jurnaliști francezi la Tiraspol

În timp ce oaspeții din Tiraspol sunt impresionați de vehiculele blindate, soldații Armatei Roșii defilează în spatele lor. Este vorba de cadeți și ofițeri ai Institutului Militar.

Парад в честь 76-й годовщины Победы в Великой Отечественной войне в Тирасполе
© Sputnik / Юлия Сорокопуд
Parada Victoriei la Tiraspol

Ei sunt urmați de militarii agențiilor de securitate, suvorovi, cadeți ai Institutului Militar.

Continuarea articolului o puteți citi aici>>>

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

148
Tagurile:
Ziua Victoriei, paradă, Tiraspol
Tematic
Mii de oameni au participat la Bălți la marșul în cinstea Zilei Victoriei
Zinaida Gribincea

Momentele dificile pot fi depășite: Sfaturile psihologilor

77
(reînnoit 18:20 19.06.2021)
În ultima perioadă a crescut numărul persoanelor care apelează pentru ajutor la Linia Verde pentru prevenirea suicidului. Specialiștii sunt îngrijorați că fenomenul a luat asemenea amploare și susțin că statisticile sunt mai mari decât cele prezentate oficial.
Stresul, panica și anxietatea: Cum să gestionăm stările emoționale

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Zinai Gribincea a remarcat că pandemia a afectat practic toate laturile vieții cotidiene. Anume în acest timp au ieșit la iveală mai multe stări cu care se confruntă oamenii. Specifice perioadei sunt tulburările emoționale – anxietatea, stresul, panica și stările depresive.

Adesea, atunci când omul nu-și mai poate controla emoțiile apar diverse gânduri negative. Cele mai vulnerabili sunt persoanele predispuse la stări depresive și cei care nu se pot adapta ușor situațiilor.

"Chiar și cazurile de suicid despre care tot mai frecvent se discută în ultima perioadă sunt cauzate de diverși factori precum expunerea constantă la stres, anxietatea, depresia, panica ș.a. Atunci când apare o situație neprevăzută este important să privim momentul cu distănțare și să analizăm la rece și cu mult calm evenimentele prin care trecem", a declarat Zinaida Gribincea.

Potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani, aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova. Suicidul este provocat de mai mulți factori ce interacționează între ei, iar când apare o situație de stres mai complexă, omul decide să recurgă la gestul extrem. 

"Este demonstrat că persoanele comit această faptă din diferite motive: probleme personale, probleme de serviciu, probleme financiare, singurătatea, depresia ș.a. Zilnic ne confruntăm cu diferite probleme, dar anume factorul de sănătate mintală și capacitatea de a răspunde la aceste probleme ne ajută să le soluționăm fără a avea tentații de a ne auto-anula", a explicat psihologul.
Liuba Ceban
© Sputnik / Osmatesco
Liuba Ceban

Fondatoarea Liniei Verzi pentru prevenirea suicidului, Liuba Ceban, susține că numărul real al celor care s-au sinucis anul trecut în țara noastră este semnificativ mai mare decât cel prezentat oficial. Deși au fost raportate peste 300 de cazuri de suicid, de fapt și-ar fi pus capăt zilelor de cinci ori mai multe persoane.

"Când este vorba de tentativă de suicid, OMS recomandă să înmulțim cifra oficială cu 25. Ceea ce înseamnă că la noi în țară anual avem 10 mii de tentative de suicid. Eu am împărțit cifra asta pe fiecare zi și iese că aproximativ 30 de cazuri pe zi, câte unul în fiecare raion. Adevărata fața a numărului de suicid nu o cunoaște nimeni", a precizat fondatoarea Liniei Verzi.

Specialista susține că rareori oamenii sunt determinați de alte persoane sau de mass-media să-și pună capăt zilelor. Singurul lucru pe care îl pot prelua este metoda, adică felul în care să recurgă la suicid.

"Oamenii pot să fie influențați cu privire la modul prin care alții încercă să-și pună capăt zilelor. Oamenii se uită la știri, la filme sau citesc și așa pot să copie o metodă de suicid. În acest sens există pericolul de a copia comportamentul, dar nu vorbim de faptul că e la modă, dar de faptul că omul deja e vulnerabil. Nu poate fi că la om e totul bine și a apărut doar o mică problemă și el recurge la acest gest. Oamenii trec prin durere sufletească enormă care a fost adunată și alimentată cu mai multe traume pe parcursul vieții", a menționat Ceban.

Psihologii afirmă că alimentația corectă și echilibrată, practicarea unui hobby care aduce satisfacție și fericire, sportul, plimbările la aer curat, gândirea pozitivă, comunicarea cu prietenii – toate acestea vă pot ajuta să depășiți cu ușurință situațiile neplăcute din viața cotidiană.

De asemenea, în situațiile mai complicate este importantă susținerea celor apropiați, iar în cazul în care oamenii nu reușesc să facă față stărilor distructive, să apeleze la ajutorul specialiștilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
suicid, psiholog
Tematic
Psiholog, despre utilizarea în exces a gadgeturilor: Urmează o catastrofă socială


Загрузка...
Liuba Ceban

De ce ajung unii oameni până la suicid: Cum pot fi prevenite situațiile

59
(reînnoit 16:36 19.06.2021)
În ultima perioadă tot mai des suntem martorii unor situații neplăcute. Potrivit unei medii statistice, aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii ATITUDINI.
Când apar gândurile suicidare: Semne că persoana are nevoie de ajutor

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, fondatoarea Liniei Verzi pentru prevenirea suicidului, Liuba Ceban, a vorbit despre acea perioadă din viața oamenilor care poate crea premise pentru apariția gândurilor suicidare.

Potrivit specialistului, adesea aceste gânduri negative apar atunci când persoana a trecut prin mai multe momente complicate și dureroase, o criză de lungă durată sau atunci când se acumulează mai multe probleme, iar ieșire din situație se pare că nu mai există. Îngrijorător este faptul că la acest gest recurg tot mai mulți adolescenți și tineri. Cea de-a doua cauză mai frecventă a decesului persoanelor cu vârste cuprinse între 15-30 de ani este comiterea unui act de suicid. Motivele fiind: neînțelegerile cu părinții, conflictele cu semenii săi, nereușitele școlare și altele.

"Adolescenții pot lua decizii impulsive. În această perioadă este importantă comunicarea cu părinții, profesorii, psihologul școlar. Orice schimbare de comportament pe care o observă adulții trebuie analizată, discutată și să fie luate măsuri cât mai urgent posibil", a adăugat interlocutoarea.

Liuba Ceban a mai precizat că printre indiciile ce ar demonstra că persoana ar putea avea gânduri suicidare sunt mesajele: mă simt singur, nu vreau să fiu povara nimănui, nu mai vreau să trăiesc ș.a. Aceste cuvinte demonstrează că omul are nevoie de susținere emoțională și este un indicator că trebuie neapărat ajutat, fie de cei apropiați, fie de un specialist.

La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor?

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul General al Poliției, în anul 2020 au fost înregistrate 398 de cazuri de suicid, cu 22 de cazuri mai multe decât au fost în anul 2019. Din numărul total de cazuri de suicid, șapte au fost în rândul minorilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
suicid
Tematic
Psiholog: Dacă nu doriți să vă îmbolnăviți, nu vă panicați


Загрузка...