Ziua Victoriei

Cum se va desfășura Ziua Victoriei la Chișinău: Programul activităților

475
(reînnoit 21:58 08.05.2021)
Ziua Victoriei este dedicată eroilor ce au căzut pe câmpul de luptă în timp ce apărau poporul de puterile naziste. Anual, oficialii de rang înalt merg la complexul memorial „Eternitate” li depun flori în memoria eroilor.

CHIȘINĂU, 9 mai -Sputnik. În acest an sunt marcați 76 de ani de la învingerea celui de-Al Doilea Război Mondial. Politicieni, ambasadori, dar și rudele celor căzuți pe vremea războiului vor merge să depună flori și să cinstească memoria eroilor.

Prim ministrul interimar a anunțat că duminică, 9 mai, va participa la ceremonia oficială consacrată Zilei Victoriei și comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei. Astfel, evenimentul va începe la ora 09:00 și se va desfășura la complexul memorial „Eternitate”, unde vor fi depuse flori la plăcile comemorative și monumentele „Focul veșnic”, „Stela Eroilor Moldoveni” și „Maica îndurerată”.

Ulterior, la ora 09:30, oamenii sunt așteptați la Marșul Memoriei „Regimentului Nemuritor” care va începe din Piața Marii Adunări Naționale. Șeful Comitetului Național de Coordonare „Victoria”, Alexei Petrovici, care este și unul dintre organizatorii evenimentului, susține că marșul va avea loc în conformitate cu toate standardele sanitare stipulate de Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică.Potrivit lui, toată lumea va primi măști de protecție în timpul evenimentului, astfel ca participanții la eveniment să fie în siguranță. 

Anterior, ministrul în exercițiu al Apărării a menționat că în cel de-al doilea an de pandemie, militarii vor sărbători Ziua Victoriei într-un format restrâns, prin activități educative. Victor Gaiciuc a declarat că pe 9 mai vor avea loc depuneri de flori, iar soldații vor putea viziona lecții tematice, precum și filme documentare despre cel de-al Doilea Război Mondial.

Din cauza pandemiei, evenimentele din acest an dedicate Zilei Victoriei se vor desfășura fără participarea veteranilor de război, la fel ca anul trecut. 

„În contextul pandemiei, vreau să menționez că toate aceste evenimente vor avea loc doar în unitățile militare fără participarea veteranilor de război și altor invitați. Doar un număr restrâns de militari din cadrul Companiei „Gărzii de Onoare” vor fi implicați la ceremoniile militar-protocolare desfășurate la nivel național”, a declarat Gaiciuc.

Anul acesta se împlinesc 76 de ani de la victoria Uniunii Sovietice în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

475
Tagurile:
evenimente, paradă, Ziua Victoriei, 9 mai
Girofar

VIDEO șocant - Bătaie monstru la Otaci: Zeci de localnici și-au împărțit pumni și bâte

106
(reînnoit 23:36 24.06.2021)
O bătaie în masă, cum s-ar părea că poate avea loc doar în filme, s-a produs astăzi la Otaci, unde mai mulți localnici și-au împărțit pumni și picioare în cadrul unor reglări de conturi. Totul a pornit de la un conflict declanșat câteva zile mai devreme.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Ofițerul de presă al poliției Eugenia Molceanov a declarat pentru Sputnik Moldova că tot conflictul a început de fapt câteva zile mai devreme, pe 21 iunie, când doi tineri și o fată au mers să se odihnească la Nistru.

La un moment dat, trei reprezentanți ai comunității romillor s-au apropiat de tânără. Fata s-a speriat foarte tare și și-a sunat repede un prieten și un coleg de clasă. Cei doi au venit într-un suflet să o apere și așa a început conflictul între ei și reprezentanții etniei rome, care a degenerat în bătaie.

Scandalul s-a lăsat cu implicarea poliției, care i-a eliberat însă pe cei trei tineri romi. Aceștia i-ar fi bătut măr pe „apărătorii” fetei, unul dintre care era minor. Celălalt, de 18 ani, se află la spital. 

Astăzi la Otaci a fost organizată o întâlnire a localnicilor pentru a discuta incidentul produs la Nistru. S-au prezentat peste 100 de oameni, iar cearta dintre părți s-a lăsat cu o bătaie în masă. Localnicii și-au aruncat nemilos pumni și bâte.

A fost nevoie de intervenția detațamentului „Fulger”, pentru a calma spiritile încinse la maxim.

„Acum e liniște. Nu sunt victime. Încă ieri o locuitoare din Otaci a îndemnat oamenii să iasă la întâlnire pentru a stabili cine a avut dreptate pe 21 iunie, când s-a produs bătaia dintre reprezentanții comunității rome și cei doi tineri. A fost deschis în rezultat un dosar penal, iar romii se află în libertate. La spital se află tânărul de 18 ani, care s-a ales cu multiple traumatisme, inclusiv cu traumatism cranio-cerebral. Celălalt - băiatul de 14 ani, tot s-a ales cu diferite traumatisme, dar nu este la spital”, a declarat Eugenia Molceanov pentru Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

106
Tagurile:
romi, Otaci, în masă, bătaie


Загрузка...
Penitenciar

Escrocherie de milioane, dirijată de după gratii: Cu ce se ocupa un deținut

92
(reînnoit 19:57 24.06.2021)
Un deținut, împreună cu un complice, ar fi pus la cale o schemă de escrocherie. Potrivit poliției, cei doi au creat un prejudiciu de peste un milion de lei. 

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Un bărbat de 27 de ani care își ispășește în prezent pedeapsa la o închisoare, împreună cu un tânăr de 19 ani, aflat la libertate, ar fi pus la cale o schemă frauduloasă.

Potrivit oamenilor legii, cei doi, prin intermediul unui site de anunțuri își propuneau serviciile de reparație a mașinilor, iar apoi prin înșelăciune și abuz de încredere furau automobilele. Poliția susține că prejudiciul se ridică la 1 282 352 de lei.

Ofițerii au investigat cazul timp de trei luni, ulterior au efectuat percheziții în municipiul Bălți și orașul Râșcani. În urma descinderilor, polițiștii au ridicat un laptop, plăci de înmatriculare, un pașaport tehnic al unui automobil, cartușe pentru pistol și o armă.

Astfel, a fost pornit un dosar penal, iar dacă cei doi vor fi găsiți vinovați, ei riscă până la 15 ani de pușcărie. Cel de-al doilea suspect a fost reținut și a fost plasat în izolatorul de detenție provizorie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
deținut, gratii, milioane, escrocherie


Загрузка...