Памятное фото у бюста молдавского господаря Штефана Великого

Activiștii mișcării de căutare au s-au învrednicit de distincțiile Ministerul Apărării

49
(reînnoit 17:57 07.05.2021)
În ajunul Zilei Victoriei, Ministerul Apărării al Republicii Moldova a găzduit o ceremonie festivă pentru acordarea distincțiilor departamentale. Printre premiați se numără activiștii mișcării de căutare din Moldova.

CHIȘINĂU, 7 mai – Sputnik, Alexei Petrovici. Printre numeroasele structuri de stat cu care trebuie să interacționăm în cadrul activităților de perpetuare a memoriei eroilor din Marele Război pentru Apărarea Patriei, activiștii mișcării de căutare cooperează cel mai mult cu Ministerul Apărării al Republicii Moldova.

Награду из рук Министра обороны получает поисковик Русского историко-патриотиеческого клуба Сергей Фреюк, внук Героя Советского Союза
© Photo : Алексей Петрович
Награду из рук Министра обороны получает поисковик Русского историко-патриотиеческого клуба Сергей Фреюк, внук Героя Советского Союза

În 2010, în cadrul primei din istoria Moldovei independente, ceremonii de reînhumare a rămășițelor soldaților decedați ai Armatei Roșii, militarii Armatei Moldovenești au acordat onoruri militare și au asistat la eveniment. În ultimii 11 ani de la acel moment, relația dintre Departamentul Apărării și organizațiile de căutare din Moldova, reprezentată de detașamentul August și Clubul istoric-patriotic rus, a trecut prin numeroase procese.

Военнослужащие Роты почётного караула воздают воинские почести защитникам Кишинева, обнаруженным в ходе поисковых  экспедиций. 2017 год.
© Photo : Алексей Петрович
Военнослужащие Роты почётного караула воздают воинские почести защитникам Кишинева, обнаруженным в ходе поисковых экспедиций. 2017 год.

O perioadă deosebit de dificilă a fost cea în care Armata Națională și întreg Ministerul Apărării erau conduse de oameni care nu aveau nimic de-a face cu Forțele Armate, care erau numiți în funcțiile de miniștri pe baze politice. Mult timp au încercat să nu observe lucrul organizațiilor de căutare și, la un moment dat, au încercat chiar să le împiedice.

Din fericire, odată cu adoptarea unui act normativ special care reglementează raporturile juridice în domeniul conservării patrimoniului istorico-militar - „Legea Republicii Moldova privind regimul înmormântărilor militare”, adoptată în 2017, situația s-a îmbunătățit semnificativ. Cooperarea cu Centrul de Istorie și Cultură Militară a Armatei Naționale și cu Agenția pentru Știință Militară și Memorie a permis activiștilor din organizațiile de căutare să stabilească o cooperare fructuoasă cu Ministerul Apărării.

Aceasta este organizarea de evenimente solemne programate pentru sărbători, ceremonii pentru a acorda onoruri militare eroilor căzuți, precum și acordarea asistenței veteranilor din Marele Război pentru Apărarea Patriei și lucrări de cercetare științifică.

Высокие награды Родины
© Photo : Алексей Петрович
Высокие награды Родины

În ajunul Zilei Victoriei, prin decretul ministrului Apărării nr. 173, șapte activiști din organizațiile de căutare ale detașamentului August și ale clubului istorico-patriotic rus au primit medalii „Pentru consolidarea frăției de arme” a Armatei Naționale a Republicii Moldova. Printre meritele enumerate în decret se numără și o contribuție semnificativă la conservarea patrimoniului militar-istoric, educația patriotică a tinerilor, asistență în rezolvarea sarcinilor atribuite Forțelor Armate ale Republicii Moldova.

Aportul acestora a fost - peste 1000 de soldați și ofițeri descoperiți, identificați și reîngropați ai Armatei Roșii, mii de nume recuperate ale eroilor căzuți, zeci de monumente și memoriale renovate, sute de evenimente care să perpetueze memoria. Printre meritele activiștilor din organizațiile de căutare moldovenești se numără mii de obiecte explozive descoperite și predate Ministerului Apărării din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care încă prezintă o amenințare pentru oameni.

Медаль За укрепление боевого содружества
© Photo : Алексей Петрович
Медаль За укрепление боевого содружества

Ministerul Apărării al Republicii Moldova și mișcarea de căutare a țării au mari planuri comune, al căror principal obiectiv este păstrarea memoriei curajului și eroismului eroilor din Marele Război pentru Apărarea Patriei, educarea tinerilor în spirit de respect pentru oamenii în uniformă militară, pentru istoria țării noastre.

Будь в курсе всех новостей в Молдове и мире! Подпишись на наш канал в Telegram>>>

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului

145
(reînnoit 20:22 13.06.2021)
Șeful Centrului Gamalei, Aleksandr Ghimțburg, a vorbit despre mutațiile rusești ale coronavirusului.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. În Rusia există variante originale de mutații ale coronavirusului, de exemplu la Moscova, proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini sunt studiate în prezent, a declarat pentru RIA Novosti  directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei,  Aleksandr  Gințburg.

"Faptul că în țara noastră, și în particular la Moscova, ca și în alte țări, există variante originale de mutații ale virusului, acest lucru este sigur. Acum studiem proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini care circulă", a spus Gunțurg.

Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>

Anterior, directorul adjunct al Centrului Gamalei Denis Logunov i-a spus lui Vladimir Putin că ar putea apărea tulpini ”de Moscova ” ale coronavirusului, președintele a declarat că a discutat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

145
Tagurile:
Rusia, mutații, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

116
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

116
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...