Maia Sandu

Sandu, către locuitorii UTA Găgăuzia: Sper în curând ne vom vedea

67
(reînnoit 13:13 07.05.2021)
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a felicitat pe locuitorii Unității Teritorial Administrative cu ocazia sărbătorii „Hederlez” - ziua primăverii.

CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. Președintele Republicii Moldova speră că în curând va putea avea întâlniri cu locuitorii UTA Găgăuzia. Despre aceasta anunță șeful statului în mesajul său de felicitare pentru locuitorii Unității Teritorial Administrative, cu ocazia „Hederlez” - sărbătoare în care este celebrată primăvara. 

„Astăzi în Găgăuzia este celebrată sărbătoarea „Hederlez” - ziua primăverii, reînnoirii și începutului unei noi vieți, a unor tradiții populare, cântece şi dansuri de neuitat, a unor bucate delicioase şi, desigur, a vestitelor curse de cai Altîn At! Îi felicit pe locuitorii Găgăuziei și le doresc, înainte de toate, multă sănătate, bunăstare și prosperitate”, este precizat în mesajul de felicitare al șefului statului.

Aceasta spune că din cauza pandemiei, evenimentele din acest an cu prilejul sărbătorii „Hederlez” au loc în regim online. Mai Sandu speră că situația pandemică se va ameliora și va putea avea întâlniri cu locuitorii din UTA Găgăuzia.

Conform autorităților din UTA Gagauz-Yeri, programul de acțiuni al sărbătorii, care împlinește în 2021 trei decenii de când este organizată la nivel oficial, este desfășurat în regim online.

„Pentru realizarea acestui plan vor fi antrenate toate casele de cultură din autonomie, muzeele etnografice, colectivele artistice. De asemenea, în acest an jubiliar vom lansa şi un clip cu imnul sărbătorii „Hederlez”, cu participarea a 250 de artişti”, scrie presa locală. 

Cu ocazia acestei sărbători, guvernatorul autonomiei găgăuze, Irina Vlah, a adresat la fel un mesaj de felicitare. Aceasta spune că „Hederlez” este principala sărbătoare pentru cultura găgăuzilor, or, cultura este elementul principal care uneşte oamenii într-un popor.

„Misiunea sărbătorii „Hederlez” constă în păstrarea tradiţiilor găgăuzilor, unindu-ne într-o familie puternică. Din cauza pandemiei, vom renunţa la activităţi publice şi vom sărbători în sânul familiei, ne vom ruga lui Dumnezeu şi Sfântului Gheorghe să ne ocrotească, ne vom ruga de pace şi înţelegere, în speranţa că degrabă vom putea sărbători „Hederlez”  aşa cum o cere obiceiul”, a spus başcanul.

„Hederlez” este una din principalele sărbători ale găgăuzilor, fiind marcată în fiecare an în ziua când creștinii ortodocși de rit vechi prăznuiesc Sfântul Gheorghe, ocrotitorul agriculturii şi crescătorilor de animale. Se consideră că după „Hederlez” primăvara intră în drepturi, natura se schimbă, iar lucrările în câmp devin tot mai intense şi productive.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

67
Tagurile:
Autonomia găgăuză, Găgăuzia

UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climatice” în timpul unui protest

9
(reînnoit 18:15 13.06.2021)
Activiștii de mediu din mișcarea Extinction Rebellion s-au deghizat în liderii ţărilor G7 la un protest desfășurat ieri în Falmouth, în timpul celei de-a doua zile a summit-ului.

Activiștii au fost văzuți trecându-și unul altuia și lovind o găleată a ”acțiunii climatice” subliniind ceea ce ei consideră ca fiind o lipsă de acțiune pentru soluţionarea crizei climatice.

Protestatarii au cerut ca guvernele, corporațiile și mass media să acorde mai multă atenție crizei climatice și să înceteze ceea ce ei văd ca fiind un fel de ”spălare verde” a urgenței ecologice.

Cel de al 47-lea summit al liderilor G7 a demarat vineri și trebuie să se încheie astăzi, președintele SUA a efectuat cu această ocazie prima sa vizită internațională de la ocuparea funcției în luna ianuarie curent.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
protet, Summit G7, UK, Marea Britanie
Tematic
Marea Britanie, Cornwall - liderii lumii pozează pentru fotografia de grup la G7


Загрузка...
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Uimitor: Câte cazuri noi de infectare cu COVID au fost anunțate astăzi

186
(reînnoit 17:39 13.06.2021)
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță pentru astăzi un număr și mai mic de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 13 iun - Sputnik. Alte 39 de cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, după efectuarea a 3 142 de teste.

Toate cazurile sunt cu transmitere locală. Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 255 797 de persoane infectate de la începutul pandemiei

Niciun lucrător medical nu este printre cei infectați astăzi. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești rămân internate 168 de persoane. Dintre acestea, 46 sunt în stare extrem de gravă, iar pentru 12 pacienți a fost nevoie de conectarea la aparate de respirație asistată.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță și decesul a două persoane. Este vorba de un bărbat și o femeie, cu vârsta de 61 și 69 de ani, cu comorbidități cum ar fi hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, hepatită, obezitate, nefropatie mixtă.

Alte 77 de persoane au fost vindecate. În total, 248 671 de persoane au fost tratate de COVID-19.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

186
Tagurile:
COVID-19


Загрузка...