Cimitirul Armenesc

Ce facem de Paștele Blajinilor: Ce spune ministerul Sănătății

190
Ministerul Sănătății îndeamnă populația să se abțină de la participarea la Paștele Blajinilor în cimitire și să-i pomenească pe cei dragi acasă, astfel evitând riscul de infectare cu noul virus.

CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. Într-un comunicat de presă, autoritățile din sănătate fac apel la cetățeni și îi îndeamnă ca și în acest an să nu meargă la cimitir de Paștele Blajinilor, ci să-i pomenească pe cei care nu mai sunt în viață acasă, fără a se supune riscurilor. Potrivit Ministerului Sănătății, prezența de Paștelui Blajinilor la cimitire prezintă un pericol iminent.

„În localitățile unde este instituit Cod roșu de alertă în sănătate publică, se interzic manifestările cu caracter religios, inclusiv organizarea serviciilor divine de pomenire în cimitire, cu excepția serviciilor religioase legate de înmormântare, botez sau cununie, respectând măsurile de protecție și cu prezența în interiorul lăcașului a nu mai mult de zece persoane”, este menționat în comunicat. 

Totodată, în cazul stabilirii gradului de alertă cod galben sau portocaliu, Ministerul Sănătății precizează că la organizarea serviciilor în cimitire se vor respecta toate măsuri de prevenire a noului coronavirus. Totodată, purtarea măștilor va fi obligatorie, iar consumul de alimente și băuturi pe teritoriul cimitirului va fi interzis. 

„Pentru evitarea aglomerării la mormânt, vor fi admise nu mai mult de trei persoane, cu menținerea distanței fizice de cel puțin un metru”, mai este precizat în comunicat.

Amintim că Mitropolitul Moldovei a venit cu o solicitare către autoritățile municipiului Chișinău pentru a permite accesul în cimitire de Paștele Blajinilor. 

Autoritățile municipiului Chișinău au decis ca porțile cimitirelor din Capitală să fie închise de Paștele Blajinilor. Decizia a fost luată de membrii Comisiei teritoriale pentru Sănătate Publică pentru a preveni infectarea populației cu COVID-19. Totuși, sunt și localități unde accesul în cimitire va fi permis. Spre exemplu, la Edineț oamenii vor putea merge pentru a-i pomeni pe cei răposați.

Deocamdată, nu se știe numărul exact al raioanelor care vor decide să permită accesul cetățenilor în cimitire de Paștele Blajinilor. Contactat de Sputnik Moldova, secretarul eparhial al Mitropoliei, Vadim Cheibaș a spus că o decizie în acest sens va fi anunțată în ziua de vineri, 7 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

190
Tagurile:
Ministerul Sănătăți, pandemie, COVID-19, Paștele Blajinilor
Tematic
Localitățile în care cimitirele vor fi deschise de Blajini
Electricitate

Consumatorii din sectorul Botanica din Capitală, fără curent electric

64
Mai multe cartiere din sectorul Botanica al capitalei au rămas fără curent electric din cauza unei pene la rețea. Informația ne-a fost confirmată de consumatorii din acest sector, dar și de operatorii companiei de distribuție care operează în Chișinău Premier Energy.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Operatorii Premier Energy au comunicat pentru Sputnik Moldova că în sector a avut loc o pană de proporție la rețelele de distribuție care a făcut imposibilă alimentarea cu curent a mai multor cartiere, inclusiv pe artera principală a sectorului - bulevardul Dacia.

Ei ne-au mai spus că mai multe echipe au intervenit pentru a repara rețelele. Reprezentații distribuitorului de curent electric au spus că au speranța ca problema să fie rezolvată chiar în această seară, dar eu refuzat să ne dea alte detalii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
rețea, pană de curent, Botanica, curent electric


Загрузка...
TV-пульт

Un celebru serialul rus va fi difuzat și la Televiziunea Română

133
Un serial rus de excepție, „Godunov”, lansat în 2019, va putea fi urmărit la postul TVR 1 începând cu 23 iunie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 23:00.

BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik, Mariu Holdean. Producția „Godunov”, regizată de Timur Alpatov şi Alexei Andrianov, a fost cel mai popular serial al anului 2019 la televiziunea rusă și va putea fi urmărit la postul TVR 1 începând cu 23 iunie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 23:00.

Considerată una dintre cele mai bune miniserii istorice realizate vreodată, „Godunov” a fost filmată în locurile în care au avut loc evenimentele, cu decoruri şi costume autentice.

Rolul principal este interpretat de Serghei Bezrukov, fost director artistic al Teatrului Dramatic din Moscova. Alături de el, din distribuţie fac parte Aleksandra Nikiforova, Svetlana Hodcenkova şi Andrei Merzlikin.

Drama istorică îl are în centru pe ţarul rus Boris Fiodorovici Godunov şi are la bază romanul „Naufragiu pe insula speranţei” al lui Konstantin Badigin din 1978.

Acţiunea are loc în secolul al XVI-lea. Rusia condusă de Ivan cel Groaznic, ai cărui ani de glorie au trecut, trăieşte vremuri tulburi, conspiraţii, răscoale şi invazii ale tătarilor. Moartea ţarului duce la instalarea pe tron a fiului său, care, fiind bolnav mintal, are nevoie de un regent. Aşa începe ascensiunea ambiţiosului Boris Godunov, fost membru al gărzii personale a lui Ivan şi căsătorit cu fiica acestuia. Întâi regent, apoi ţar încoronat de Adunarea Naţională, Godunov a fost cel care a pus capăt îndelungatei domnii a dinastiei Rurik, rămânând în istorie drept una dintre cele mai misterioase figuri politice ale Ţaratului Rusiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

133
Tagurile:
România, rus, Serial


Загрузка...