Directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ʺGamaleiʺ, Aleksandr Ghințburg

Ghințburg: Nu sunt clare criteriile de recunoaștere a Modernei drept cel mai bun vaccin

169
(reînnoit 18:03 06.05.2021)
La Congresul Mondial al Vaccinurilor (World Vaccine Congress Washington 2021),Moderna a fost recunoscut drept cel mai bun vaccin din lume.

CHIȘINĂU, 6 mai – Sputnik. Directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ʺGamaleiʺ al Ministerului Sănătății, Aleksandr Ghințburg, a calificat alegerea participanților la Congresul Mondial al Vaccinurilor (World Vaccine Congress Washington 2021) drept ʺo decizie economică și politicăʺ, informează RIA Novosti.

Cu o zi mai devreme, Congresul care s-a desfășurat online a recunoscut vaccinul companiei Moderna și al Institutului Național de Sănătate al SUA ca fiind cel mai bun dintre analogii din lume. Preparatul autorizat pentru utilizare de urgență în America și într-o serie de alte țări a depășit în clasament AstraZeneca, Bharat Biotech, Janssen, Medicago, Novavax, Pfizer/BioNtech, "Sputnik V" și preparatul pentru animale Zoetis.

"Este vorba de aproximativ 100 de miliarde de dolari. A recunoaște "Sputnik V" înseamnă a da bani Federației Ruse, iar congresul a fost, vă reamintesc, la Washington", a spus Ghințburg.

El a precizat că vaccinul companiei Moderna a fost făcut pe aceeași platformă ca și vaccinul companiei Pfizer. Potrivit savantului, acordarea victoriei acestuia din urmă "avea să fie total nepotrivită", deoarece numărul deceselor la o sută de mii de vaccinări este de 25 de ori mai mare decât cel al vaccinului AstraZeneca, care a fost refuzat deja de autoritățile mai multor țări.

În Rusia există trei vaccinuri autohtone împotriva COVID-19. Primul din țară și din lume, care a primit aprobarea autorității de reglementare (Ministerul Sănătății), a fost preparatul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie "Gamalei", "Sputnik V". Acum, el este aprobat deja în 64 de țări.

Dezvoltatorii vaccinului susțin că rata mortalității după vaccinarea cu vaccinul rusesc este mult mai mică decât cea după vaccinarea cu analogii străini. Astfel, pentru Pfizer rata medie a mortalității la un milion de doze este de 39,4, pentru preparatul Moderna – 20,2, iar pentru "Sputnik" – doar 2. Studiul a fost realizat în baza datelor oficiale de la 13 autorități de reglementare din domeniul sănătății, în data de 19 aprilie.

De asemenea, a fost dezvoltat vaccinul "EpiVacCorona" de către Centrul "Vector" al Rospotrebnadzor-ului și vaccinul "CoviVac", de către Centrul "Ciumakov" al Academiei de Științe din Rusia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

169
Tagurile:
cel mai bun rezultat, vaccin
Tematic
Moderna anunță întârzieri la livrările de vaccinuri în UE
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului

68
(reînnoit 20:22 13.06.2021)
Șeful Centrului Gamalei, Aleksandr Ghimțburg, a vorbit despre mutațiile rusești ale coronavirusului.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. În Rusia există variante originale de mutații ale coronavirusului, de exemplu la Moscova, proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini sunt studiate în prezent, a declarat pentru RIA Novosti  directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei,  Aleksandr  Gințburg.

"Faptul că în țara noastră, și în particular la Moscova, ca și în alte țări, există variante originale de mutații ale virusului, acest lucru este sigur. Acum studiem proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini care circulă", a spus Gunțurg.

Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>

Anterior, directorul adjunct al Centrului Gamalei Denis Logunov i-a spus lui Vladimir Putin că ar putea apărea tulpini ”de Moscova ” ale coronavirusului, președintele a declarat că a discutat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
Rusia, mutații, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

86
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...