cimitirul Sf. Lazăr

Precizările directoarei cimitirului „Sf. Lazăr” după solicitarea Mitropolitului Vladimir

204
(reînnoit 13:13 06.05.2021)
Directoarea „Combinatului Servicii Funerare” vine cu o reacție la solicitarea Mitropolitului Vladimir către autoritățile municipale de a se permite accesul pe teritoriul cimitirelor de Paștele Blajinilor. 

CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. Directoarea Întreprinderii Municipale „Combinatul Servicii Funerare” Ludmila Boțan a scris pe pagina sa de Facebook că, în situația în care se află acum Republica Moldova, este un pericol major de a organiza Paștele Blajinilor în cimitirul „Sfântul Lazăr”, îndeosebi pentru populația vârstnică, care în esență reprezintă cea mai înaltă rată de vizitatori și constituie cel mai vulnerabil contingent în fața noului coronavirus.

„Ținând cont de faptul că cimitirul "Sf. Lazăr" este unul dintre cele mai mari cimitire din Europa de Sud-Est (aproximativ 145 ha), unde se află peste 300 000 de morminte, asigurarea fluxului continuu de vizitatori, la cele trei puncte de acces, astfel încât să fie evitată aglomerația, chiar și cu acordarea sprijinului din partea organelor de asigurare a ordinii publice, nu este posibilă”, a scris Ludmila Boțan.

Boțan a menționat că, în preajma sărbătorilor Pascale, cimitirele devin cele mai aglomerate locuri, iar respectarea măsurilor impuse de autorități devine imposibilă. Motivul este că, pe lângă aglomerație, există și tradiționala pomenire a răposaților prin consumul băuturilor alcoolice, a produselor alimentare, schimbul de pomeni și îmbulzeala în jurul mormintelor, iar acest lucru va duce nemijlocit la creșterea numărului de cazuri noi de COVID-19. Directoarea cimitirului „Sfântul Lazăr” a precizat că măsura de interzicerea a desfășurării Paștelui Blajinilor la cimitire a fost impusă pentru toate cimitirele din Capitală, astfel ca să fie o abordare egală a problemei.

„Odată cu instituirea restricției de acces, Î.M. „Combinatul Servicii Funerare” se confruntă cu un număr mare de intrări nesancționate a persoanelor, care în opinia noastră acționează iresponsabil și nepăsător, sfidând în așa fel grav măsurile de securitate a sănătății și ordinii publice. La moment au fost suspendate principalele activități, cu excepția ceremoniilor de înhumare curente, fapt ce generează o reducere semnificativă a veniturilor întreprinderii. Cu toate acestea suntem conștienți de riscul răspândirii necontrolate a infecției, dar viața și sănătatea vizitatorilor noștri constituie o prioritate incontestabilă”, a mai scris Boțan.

Ludmila Boțan a făcut apel la rațiunea și spiritul civic al cetățenilor și a îndemnat oamenii să opteze pentru petrecerea în siguranță a sărbătorilor. 

„Ne dorim să comemorăm pe cei trecuți în neființă, încă mulți ani înainte, dar în siguranță ori viața are întotdeauna prioritate!”, a scris Boțan.

Amintim că Mitropolitul Moldovei a venit cu o solicitare către autoritățile municipiului Chișinău pentru a permite desfășurarea Paștelui Blajinilor în cimitire. 

Deocamdată, nu se știe numărul exact al raioanelor care vor decide să permită accesul cetățenilor în cimitire de Paștele Blajinilor. Contactat de Sputnik Moldova, secretarul eparhial al Mitropoliei, Vadim Cheibaș a spus că o decizie în acest sens va fi anunțată în ziua de vineri, 7 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

204
Tagurile:
Cimitirul Sf. Lazar, Paștele Blajinilor, cimitire
Tematic
Nu peste tot cimitirele vor fi închise de Paștele Blajinilor: Unde este liber accesul
Vladimir Chiriță

Petrece vacanța altfel: Unde se pot odihni copiii din Moldova

11
(reînnoit 15:10 13.06.2021)
Vacanța de vară trebuie să fie una distractivă, interesantă, dar și interactivă. În acest sens, părinții și copiii pot alege dintr-o gamă largă de activități care le vor asigura o odihnă de neuitat - relaxantă, dar și utilă.
Activități sportive și educative pentru copii în vacanța de vară

În acest sens, părinții își pot înscrie copiii la școlile sportive care vor activa până în luna iulie. Pe timp de vară, sunt planificate mai multe activități sportive pentru copii, inclusiv competiții și turnee.

"Planificăm un turneu republican la fotbal în luna iunie, competiții de taekwondo și un turneu republican la tenis de câmp. Avem multe planuri pentru această perioadă", a declarat pentru Sputnik Moldova directorul Școlii Sportive ”Valentin Sîtnic” din comuna Stăuceni, Vladimir Chiriță.

În același timp, Vladimir Chiriță îndeamnă părinții să participe alături de copiii lor la diverse activități fizice și să dedice sportului cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

Mariana Harjevschi
© Sputnik / Miroslav Rotari
Mariana Harjevschi

Și Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” a lansat o nouă ediție a Programului estival „Provocarea verii”, cu genericul ”Citește și descoperă Chișinăul!”, consacrat celor 585 de ani de la prima atestare a orașului. În cele 27 de filiale vor fi organizate diverse activități pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, dar și pentru părinții acestora.

"În acest an, ne propunem să prezentăm un concept de învățare, lectură și explorare a orașului Chișinău. Organizăm acest eveniment pentru a îndemna cât mai mulți copii să pășească pragul bibliotecilor, dar și să nu piardă legătura cu școala. Bibliotecarii vor vorbi despre istoria, arhitectura orașului, vor prezenta colecții de carte și albume. De asemenea, vor fi teste interactive și în mediul online pentru a răspunde la întrebări și a afla curiozități despre Capitală", a relatat pentru Sputnik Moldova directoarea instituției Mariana Harjevschi.

Cea de-a treia ediție a evenimentului din acest an va avea loc în perioada 7 iunie-31 iulie, iar activitățile sunt gratuite pentru toți doritorii.

De asemenea, în perioada 28 iunie – 2 iulie 2021, aproximativ 28 de tineri (câte 7 persoane per regiune) din raioanele Criuleni, Cimișlia, Soroca și municipiul Comrat, absolvenți ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a vor fi selectați pentru participarea la tabără de vară „#YOUthAct – Tinerii pentru Justiție”.

Timp de cinci zile, tinerii vor avea parte de activități interesante și interactive în domeniul drepturilor omului și mecanismelor de protecție a acestora, precum și a sistemului de justiție național.

"Tinerii își vor îmbogăți cunoștințele, dezvolta gândirea critică și vor dobândi abilități importante pentru a se informa corect și temeinic despre sectorul justiției. Proiectul va contribui la formarea unei noi generații de apărători ai drepturilor omului, implicați activ social și civic. Acest eveniment este important pentru liceeni, întrucât vor dobândi și unele abilități profesionale, iar ulterior le va fi mult mai ușor să se determine în privința profesiei pe care doresc să o aleagă", a declarat pentru Sputnik Moldova coordonatoarea Victoria Muntean.

Activitățile din cadrul acestui program sunt destinate tinerilor liceeni.

De menționat că în municipiul Chișinău, în perioada estivală, vor activa și taberele de odihnă pentru copii. Acestea vor fi cu sejur de zi și vor activa ținând cont și de evoluția pandemiei de COVID-19, pentru a evita apariția focarelor de infecție.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

11
Tagurile:
tabără, vacanță
Tematic
Vacanța peste hotare: Reguli la trecerea frontierei cu copiii minori


Загрузка...
Poliția italiană

Focuri de armă în Italia, sunt victime