Mitropolitul Vladimir

Rugămintea Mitropolitului Vladimir către autorități înainte de Blajini - detalii

126
(reînnoit 10:13 06.05.2021)
Mitropolitul Moldovei a venit cu o solicitare către autoritățile municipiului Chișinău pentru a permite desfășurarea Paștelui Blajinilor în cimitire. O scrisoare în acest sens, Mitropolia a expediat-o miercuri, 5 mai, către primărie. 

CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. Primarul Capitalei Ion Ceban, dar și membrii Comisiei Extraordinare pentru Sănătate Publică a municipiului Chișinău au fost rugați de către Mitropolitul Vladimir să le permită credincioșilor să meargă la cimitire de Paștele Blajinilor. Cu o solicitare în acest sens, Mitropolia a venit miercuri. În solicitare, mitropolitul Vladimir invocă drept argumente faptul că deja al doilea an consecutiv, credincioșii nu se bucură de acest praznic pentru pomenirea adormiților.

Cimitirele din Chișinău, închise de Blajini: Moldovenii, despre decizia autorităților>>>

Totodată, în scrisoare se menționează că și numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus este într-o constantă și evidentă descreștere. Drept argument a fost prezentat și faptul că majoritatea creștinilor s-au conformat și respectă prevederile impuse de autorități privind prevenirea și răspândirea virusului de tip nou, iar ceremoniile religioase se desfășoară în aer liber și mormintele sunt poziționate la distanță mai mare de 1,5 - 2 metri.

„Autoritățile bisericești îndeamnă să meargă în grupuri restrânse și să se abțină de la mese de pomenire în locurile publice. Unele Comisii pentru Situații Excepționale din alte regiuni ale Republicii deja și-au revăzut deciziile, permițând credincioșilor să viziteze cimitirele în zilele de 9 și 10 mai. Vă asigurăm de toată deschiderea și colaborare în vederea bunei desfășurării a celei mai importante zile de pomenire a celor apăsați pe meleagurile noastre”, se mai menționează în scrisoarea adresată autorităților municipale. 
Mitropolia Moldovei solicită ca autoritățile să permită desfășurarea Paștelui Blajinilor în cimitire
Mitropolia Moldovei solicită ca autoritățile să permită desfășurarea Paștelui Blajinilor în cimitire

Precizăm că începând cu data de 29 aprilie 2021, în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu” de către comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică se instituie starea de urgență în sănătate publică. Astfel, modalitatea de organizare și desfășurare a Paștelui Blajinilor este stabilită de comisiile teritoriale, în funcție de gradul de alertă.

Autoritățile municipiului Chișinău au decis ca porțile cimitirelor din Capitală să fie închise de Paștele Blajinilor. Decizia a fost luată pentru a preveni infectarea populației cu COVID-19. Totuși, sunt și localități unde accesul în cimitire va fi permis. Spre exemplu, la Edineț oamenii vor putea merge pentru a-i pomeni pe cei răposați. Decizia a fost luată de membrii Comisiei teritoriale pentru Sănătate Publică. 

Deocamdată, nu se știe numărul exact al raioanelor care vor decide să permită accesul cetățenilor de Paștele Blajinilor. Contactat de Sputnik Moldova, secretarul eparhial al Mitropoliei, Vadim Cheibaș a spus că o decizie în acest sens va fi anunțată în ziua de vineri, 7 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

126
Tagurile:
pandemie, COVID-19, cimitire, Paștele Blajinilor
Tematic
Nu peste tot cimitirele vor fi închise de Paștele Blajinilor: Unde este liber accesul
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

12
(reînnoit 19:44 22.06.2021)
Jocul între partidele politice în campania electorală abia începe, iar "bătălia" între concurenții se va accentua în următoarele săptămâni. De această părere este politologul Ian Lisnievschi, care a fost invitatul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova.
Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

Expertul politic Ian Lisnevschi susține că este prea devreme să ofere careva prognoze cu privire la potențialul partidelor politice din această campanie electorală, întrucât mai sunt 20 de zile până la data alegerilor. Cert este că lupta concurenților electorali se desfășoară după un scenariu vechi - cu promisiuni care nu vor fi realizate.

"Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Este o campanie plictisitoare în care partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite să provoace emoțiile alegătorilor", a precizat Ian Lisnevschi.

Potrivit lui, cele mai multe șanse de a accede în viitorul Parlament îi au concurenții electorali din partidul PAS și blocul PSRM-PCRM. Cu toate acestea, și reprezentanții partidului lui Renato Usatâi și ȘOR se pot afla pe lista viitorilor deputați în noul Legislativ.

"De exemplu, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%. Însă,  la momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Alegerile vor arăta", a sublinait expertul politic.

În același timp, Ian Lisnevschi a reiterat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică și economică în care se află Republica Moldova.

De menționat că 22 de partide politice și un candidat independent vor participa la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Sondajele realizate în ultimele luni arată că doar 3 sau 4 partide vor accede în Parlament și că vor fi puse în situația să coopereze, deoarece niciunul nu va obține majoritate parlamentară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
campanie, alegeri, politolog
Tematic
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...
Președintele rus Vladimir Putin

Putin, despre așteptările rușilor după încheierea războiului rece

34
Rusia spera că încheierea războiul rece va deveni o victoria comună pentru Europa unită, de la Lisabona până la Vladivostok, a scris Putin într-un articol semnat pentru presa germană.

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Într-un articol publicat în săptămânalul german Die Zeit, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a menționat că a existat o speranță că sfârșitul războiului rece va fi o victorie comună pentru Europa.

Articolul, textul căruia a fost publicat pe site-ul Kremlinului, este dedicat celor 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Articol lui Putin, la 80 de ani de la invazia naziștilor în URSS: "Să fim deschiși, în ciuda trecutului" >>>

“Noi speram că încheierea războiului rece va fi o victorie comună pentru Europa. Părea că mai e puțin și va deveni o realitate visul lui Charles de Gaulle despre un continent unit, nu atât geografic “de la Atlantic până la Ural”, ci cultural și civilizational, de la Lisabona, până la Vladivostok”, se spune în articolul președintelui rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
război rece, Rusia, Putin


Загрузка...