Plantație de căpșune în satul Copanca, Căușeni

Primele căpșuni autohtone au apărut pe piață: La ce preț sunt comercializate

133
(reînnoit 10:47 06.05.2021)
În ultima săptămână a lunii aprilie, pe piața moldovenească au apărut primele căpșuni de grădină, cultivate în serele locale. Deocamdată, este vorba de loturi mici, iar prețul angro încă nu a fost stabilit.

CHIȘINĂU, 6 mai - Sputnik. Sezonul de vară este tot mai aproape, iar primele fructe autohtone încep deja să-și facă apariția pe tarabele din piețe, însă în cantități mici. Astfel, primele căpșuni de seră de producție locală pot fi găsite acum în cantități mici, dar la prețuri mari. De exemplu, se propun câte 3-5 kg, cu livrare la domiciliul cumpărătorului, sau doritorii pot merge în locurile special amenajate pentru târguri, unde la fel pot găsi căpșuni moldovenești. Prețul pentru un kilogram de asemenea deliciu este în jur de 120 de lei. Despre aceasta anunță Asociația afacerilor horticole East Fruit.

Prețul angro al căpșunilor de grădină va fi cel mai probabil mai mare decât anul trecut. În același perioadă a anului trecut un kilogram de căpșuni putea fi cumpărat cu 65 de lei. Totuși, trebuie de menționat că, în 2020, căpșunele de grădină au apărut pe piața moldovenească cu aproximativ trei săptămâni mai devreme decât anul acesta. Prețul pentru acest produs a variat între 80-90 lei pentru un kilogram. În 2021, fermierii sunt aparent hotărâți să lupte pentru clienți și prețuri mai mari, menționează Asociația. 

Specialiștii au mai precizat că și în Ucraina primele căpșuni din seră au apărut pe piața locală cu întârziere, dar mai devreme decât în Moldova cu două săptămâni, iar prețul pentru un kilogram de căpșuni ucrainene a ajuns la 7,9 dolari. 

East Fruit amintesc că s-a dat startul sezonului vânzării active a căpșunilor noi recoltate pe piața moldovenească la începutul celei de-a doua săptămâni a lunii martie, cu un „preț scăzut”. Lanțurile de supermarketuri au cumpărat angro căpșuni importate la 70-75 lei/kg, adică cu aproximativ 25-30% mai ieftin decât la începutul sezonului 2020. 

Datele East Fruit arată că, la începutul lunii aprilie, căpșunele grecești și turcești în comerțul angro din Moldova s-au depreciat constant cu o medie de cinci lei pentru kilogram pe săptămână: de la 60 lei - la 40 lei per kilogram. 

În lanțurile de comerț cu amănuntul, până la sfârșitul lunii, prețurile au scăzut la 75-90 lei/kg. Cu toate acestea, în opinia operatorilor de pe piața fructelor de pădure, este posibil ca prețurile pentru căpșunele importate să se stabilizeze și chiar să crească ușor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

133
Tagurile:
căpșuni, piață, prețuri
Девушка за ноутбуком

Primarul le-a tăiat plăcerea: Ce priveau pe Internet angajații unei primării

264
(reînnoit 23:42 14.06.2021)
Tristețe mare în rândul angajaților de la Primăria Slobozia care nu vor mai putea privi filme și seriale la locul de muncă, în timpul programului. Edilul-șef a decis să restricționeze accesul lucrătorilor pe site-uri care nu au legătură cu munca.

BUCUREȘTI, 14 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Situație neobișnuită în România, în care primarul localității Slobozia a luat decizia drastică de a restricționa accesul angajaților la site-urile care nu aveau legătură cu activitatea lor.

Edilul a hotărât să ”taie în carne vie” după ce un control informatic realizat de curând în instituție a scos la iveală faptul că mai mulți angajați din Primărie urmăreau filme și seriale pe Netflix sau stăteau pe rețelele de socializare, în timpul programului.

La momentul de față, funcționarii din primăria Slobozia mai au acces la internet doar în interes de serviciu, precizează independentonline.ro.

„Am făcut în așa fel încât să renunțăm la tot ce înseamnă acti­vități care implică hobby-uri în timpul programului de lucru. S-a limitat accesul la acele platforme și site-uri care nu aveau legătură cu munca. Poate unora nu le convine, dar trebuie să în­țeleagă faptul că lu­crăm pentru cetățeni și trebuie să-i ajutăm atunci când au nevoie de noi!”, spune primarul Dragoș Soare.

Acesta a explicat că nici o solicitare nu poate fi amânată numai pentru că o persoană nu are chef să îi facă treaba, pentru că urmărește postările colegilor pe rețelele de socializare ori pentru că se uită la filme.

De asemenea, potrivit edilului, angajaților li s-a atras atenția și s-au pus file la dosar.

Soare promite că se va face o analiză mai complexă a acestor cazuri și că, în funcție de rezultate, acolo unde se va dovedi că nu există o activitate intensă, posturile ar putea fi restructurate.

De asemenea, edilul a subliniat că funcționarii din primărie care vor avea abateri repetate vor fi sancționați sau concediați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

264
Tagurile:
Internet, angajați, Primărie, România
Tematic
Vor zbura capete la Primăria Chișinău? La cine s-a referit primarul Ion Ceban


Загрузка...
Arest

Un moldovean a fost extrădat din Federația Rusă: Iată ce a comis

92
(reînnoit 21:11 14.06.2021)
Un moldovean a fost reținut în Federația Rusă după ce timp de cinci ani s-a aflat în căutare internațională. El ar fi omorât un bărbat, după care a dat bir cu fugiții în Rusia.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Un bărbat de 32 de ani, originar din Slobozia, s-a aflat timp de cinci ani în căutare internațională, iar acum a fost reținut în Federația Rusă.

Potrivit Poliției, în 2016 învinuitul ar fi omorât un bărbat din raionul Căușeni, după care a fugit în Federația Rusă. Moldoveanul a fost anunțat în căutare internațională de către oamenii legii de la Inspectoratul de Poliție Bender.

După reținerea acestuia de către organele de drept ale Federației Ruse, bărbatul a fost extrădat în Republica Moldova. Ulterior, direct de la aeroport, învinuitul a fost dus la Penitenciarul nr.13 din Chișinău. El riscă până la zece ani de pușcărie. 

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
omor, Federația Rusă, moldovean, reținere
Tematic
Omor la beție: Un bărbat și-a strangulat vecinul cu un șiret


Загрузка...