Biserică

Localitățile în care cimitirele vor fi deschise de Blajini

1959
(reînnoit 09:09 06.05.2021)
Mai multe localități din Republica Moldova rămân sub „Cod Roșu” în contextul pandemiei COVID-19. Iată cum se va organiza Paștele Blajinilor în aceste parohii.

CHIȘINĂU, 6 mai – Sputnik. Începând cu data de 29 aprilie 2021, în unitățile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorului de incidență cu COVID-19 în ultimele 14 zile mai mare de 100 cazuri la 100 mii populație, de către comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică se instituie starea de urgență în sănătate publică. Astfel, Comisiile teritoriale extraordinare de sănătate publică vor institui măsurile de sănătate publică conform Planului de pregătire și răspuns la infecția cu coronavirus de tip nou, în corespundere cu gradul de alertă din teritoriul administrativ gestionat.

Astfel, modalitatea de organizare și desfășurare a Paștelui Blajinilor este stabilită de comisiile teritoriale, în funcție de gradul de alertă. La Chișinău, de exemplu, porțile cimitirelor vor fi închise de Paștele Blajinilor. Decizia a fost luată pentru a preveni infectarea populației cu COVID-19. Chiar dacă nu vor putea merge la mormintele celor apropiați pentru a-i pomeni, chișinăuienii spun că decizia autorităților este una corectă. Oamenii spun că la cimitir se poate merge nu doar în zilele de Blajini, dar în orice zi a anului.

„Nu este necesar ca într-o zi să vină tot orașul la cimitir, în special, pe timp de pandemie. Nu este o problemă dacă vor fi închise cimitirele de Blajini", ne-a spus unul din locuitorii capitalei.

„Autoritățile au dreptate. Nu înseamnă că dacă sunt mai puține cazuri, atunci trebuie să scoatem restricțiile. Oamenii vin în alte zile, fac curățenie, mai dau de pomană și asta este bine", a precizat un alt chișinăuian.

Cum vor activa cimitirele de Paștele Blajinilor: Ce spun autoritățile>>>

Începând cu 30 aprilie, și în teritoriul raionului Glodeni a fost stabilit gradul de alertă „Cod Roșu”, în baza indicatorului de incidență cu COVID-19 în ultimele 14 zile – 150 de cazuri la 100 de mii populație. La inițiativa președintelui Ion Cojocari, miercuri, 5 mai, a avut loc o ședință la care au fost invitați și primarii localităților din raion. În cadrul ședinței, cei prezenți au propus mai multe scenarii privind organizarea și desfășurarea Paștelor Blajinilor. Potrivit lui Cojocari, reprezentanții administrațiilor publice locale au propus ca în acest an oamenii să aibă acces în cimitire, cu anumite restricții și cu respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19. Membrii Comisiei teritoriale de sănătate publică nu au susținut această propunere. 

„Eu nu sunt membru al Comisiei de sănătate publică, dar am venit cu propunerea ca oamenii să poată merge la cimitire, dar cu condiția că doar un membru al familiei va putea fi prezent la mormânt și cu interzicerea de a aduce cu sine produse alimentare și băuturi alcoolice. La fel, am solicitat ca acel membru al familiei să aibă o vârstă care nu depășește 63 de ani. Membrii Comisiei nu au susținut nici acest scenariu”, a comunicat pentru Sputnik Moldova, Ion Cojocari.

Președintele raionului spune că membrii Comisiei au insistat pe interzicerea organizării și desfășurării Paștelor Blajinilor în cimitire. Astfel, Comisia raională  extraordinară de sănătate publică a interzis accesul în cimitirele din teritoriul raionului Glodeni în perioada 08 mai - 10 mai. Specialiștii recomandă ca doar un membru al familiei să meargă la biserică pentru a pomeni pe cei răposați.  

Situația nu este atât de bună nici în raionul Hâncești. Potrivit informațiilor, la ziua de marți, 4 mai, în raion în șapte localități era instituit Cod Roșu. Este vorba de satele Sofia, Negrea, Leușeni, Bobeica, Sărata Galbenă, Șipoteni și Dahnovici.

În 11 localități, cum ar fi Pereni, Pogănești, Logănești, Cățeleni, Fundul Galbenei, Crasnoarmeiscoe, Bujor, orașul Hâncești, Cărpineni, Onești, Cioara este instituit „Cod Portocaliu”, iar în Voinescu și Buțeni a fost instituit gradul de alertă Cod Galben. Restul localităților din raion sunt sub „Cod Verde”.

La Edineț oamenii vor putea merge pentru a-i pomeni pe cei răposați. Decizia a fost luată de membrii Comisiei teritoriale pentru Situații Excepționale. Astfel, accesul în cimitire va fi permis. Comisia teritorială recomandă desfășurarea activităților ce țin de organizarea întrunirilor cu caracter religios, în perioada Paștelor Blajinilor cu  respectarea următoarelor măsuri de prevenire și control al infecției COVID-19;

  • admiterea în interiorul cimitirului a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum patru metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță fizică de siguranță de minimum doi metri între persoanele participante la activitățile religioase. Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomerațiilor, iar la fiecare mormânt să fie prezenți nu mai mult de opt persoane - rude de gradul 1.
  • efectuarea triajului și măsurarea temperaturii corpului la intrarea în cimitire a fiecărei persoane, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie - tuse, strănut, rinoree sau stare febrilă și informarea lor despre necesitatea consultării medicului.
  • purtarea obligatorie a măștii de protecție pe toată durata aflării în interiorul cimitirului.

Deocamdată, nu se știe numărul exact al raioanelor care vor decide să permită accesul cetățenilor de Paștele Blajinilor. Contactat de Sputnik Moldova, secretarul eparhial al Mitropoliei, Vadim Cheibaș ne-a spus că o decizie în acest sens va fi anunțată în ziua de vineri, 7 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1959
Tagurile:
Paştele Blajinilor, acces interzis, acces liber, Acces, cimitire
Zinaida Gribincea

Momentele dificile pot fi depășite: Sfaturile psihologilor

85
(reînnoit 18:20 19.06.2021)
În ultima perioadă a crescut numărul persoanelor care apelează pentru ajutor la Linia Verde pentru prevenirea suicidului. Specialiștii sunt îngrijorați că fenomenul a luat asemenea amploare și susțin că statisticile sunt mai mari decât cele prezentate oficial.
Stresul, panica și anxietatea: Cum să gestionăm stările emoționale

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", psihologul Zinai Gribincea a remarcat că pandemia a afectat practic toate laturile vieții cotidiene. Anume în acest timp au ieșit la iveală mai multe stări cu care se confruntă oamenii. Specifice perioadei sunt tulburările emoționale – anxietatea, stresul, panica și stările depresive.

Adesea, atunci când omul nu-și mai poate controla emoțiile apar diverse gânduri negative. Cele mai vulnerabili sunt persoanele predispuse la stări depresive și cei care nu se pot adapta ușor situațiilor.

"Chiar și cazurile de suicid despre care tot mai frecvent se discută în ultima perioadă sunt cauzate de diverși factori precum expunerea constantă la stres, anxietatea, depresia, panica ș.a. Atunci când apare o situație neprevăzută este important să privim momentul cu distănțare și să analizăm la rece și cu mult calm evenimentele prin care trecem", a declarat Zinaida Gribincea.

Potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani, aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova. Suicidul este provocat de mai mulți factori ce interacționează între ei, iar când apare o situație de stres mai complexă, omul decide să recurgă la gestul extrem. 

"Este demonstrat că persoanele comit această faptă din diferite motive: probleme personale, probleme de serviciu, probleme financiare, singurătatea, depresia ș.a. Zilnic ne confruntăm cu diferite probleme, dar anume factorul de sănătate mintală și capacitatea de a răspunde la aceste probleme ne ajută să le soluționăm fără a avea tentații de a ne auto-anula", a explicat psihologul.
Liuba Ceban
© Sputnik / Osmatesco
Liuba Ceban

Fondatoarea Liniei Verzi pentru prevenirea suicidului, Liuba Ceban, susține că numărul real al celor care s-au sinucis anul trecut în țara noastră este semnificativ mai mare decât cel prezentat oficial. Deși au fost raportate peste 300 de cazuri de suicid, de fapt și-ar fi pus capăt zilelor de cinci ori mai multe persoane.

"Când este vorba de tentativă de suicid, OMS recomandă să înmulțim cifra oficială cu 25. Ceea ce înseamnă că la noi în țară anual avem 10 mii de tentative de suicid. Eu am împărțit cifra asta pe fiecare zi și iese că aproximativ 30 de cazuri pe zi, câte unul în fiecare raion. Adevărata fața a numărului de suicid nu o cunoaște nimeni", a precizat fondatoarea Liniei Verzi.

Specialista susține că rareori oamenii sunt determinați de alte persoane sau de mass-media să-și pună capăt zilelor. Singurul lucru pe care îl pot prelua este metoda, adică felul în care să recurgă la suicid.

"Oamenii pot să fie influențați cu privire la modul prin care alții încercă să-și pună capăt zilelor. Oamenii se uită la știri, la filme sau citesc și așa pot să copie o metodă de suicid. În acest sens există pericolul de a copia comportamentul, dar nu vorbim de faptul că e la modă, dar de faptul că omul deja e vulnerabil. Nu poate fi că la om e totul bine și a apărut doar o mică problemă și el recurge la acest gest. Oamenii trec prin durere sufletească enormă care a fost adunată și alimentată cu mai multe traume pe parcursul vieții", a menționat Ceban.

Psihologii afirmă că alimentația corectă și echilibrată, practicarea unui hobby care aduce satisfacție și fericire, sportul, plimbările la aer curat, gândirea pozitivă, comunicarea cu prietenii – toate acestea vă pot ajuta să depășiți cu ușurință situațiile neplăcute din viața cotidiană.

De asemenea, în situațiile mai complicate este importantă susținerea celor apropiați, iar în cazul în care oamenii nu reușesc să facă față stărilor distructive, să apeleze la ajutorul specialiștilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
suicid, psiholog
Tematic
Psiholog, despre utilizarea în exces a gadgeturilor: Urmează o catastrofă socială


Загрузка...
Liuba Ceban

De ce ajung unii oameni până la suicid: Cum pot fi prevenite situațiile

64
(reînnoit 16:36 19.06.2021)
În ultima perioadă tot mai des suntem martorii unor situații neplăcute. Potrivit unei medii statistice, aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii ATITUDINI.
Când apar gândurile suicidare: Semne că persoana are nevoie de ajutor

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, fondatoarea Liniei Verzi pentru prevenirea suicidului, Liuba Ceban, a vorbit despre acea perioadă din viața oamenilor care poate crea premise pentru apariția gândurilor suicidare.

Potrivit specialistului, adesea aceste gânduri negative apar atunci când persoana a trecut prin mai multe momente complicate și dureroase, o criză de lungă durată sau atunci când se acumulează mai multe probleme, iar ieșire din situație se pare că nu mai există. Îngrijorător este faptul că la acest gest recurg tot mai mulți adolescenți și tineri. Cea de-a doua cauză mai frecventă a decesului persoanelor cu vârste cuprinse între 15-30 de ani este comiterea unui act de suicid. Motivele fiind: neînțelegerile cu părinții, conflictele cu semenii săi, nereușitele școlare și altele.

"Adolescenții pot lua decizii impulsive. În această perioadă este importantă comunicarea cu părinții, profesorii, psihologul școlar. Orice schimbare de comportament pe care o observă adulții trebuie analizată, discutată și să fie luate măsuri cât mai urgent posibil", a adăugat interlocutoarea.

Liuba Ceban a mai precizat că printre indiciile ce ar demonstra că persoana ar putea avea gânduri suicidare sunt mesajele: mă simt singur, nu vreau să fiu povara nimănui, nu mai vreau să trăiesc ș.a. Aceste cuvinte demonstrează că omul are nevoie de susținere emoțională și este un indicator că trebuie neapărat ajutat, fie de cei apropiați, fie de un specialist.

La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor?

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul General al Poliției, în anul 2020 au fost înregistrate 398 de cazuri de suicid, cu 22 de cazuri mai multe decât au fost în anul 2019. Din numărul total de cazuri de suicid, șapte au fost în rândul minorilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

64
Tagurile:
suicid
Tematic
Psiholog: Dacă nu doriți să vă îmbolnăviți, nu vă panicați


Загрузка...