Vaccinare

Cât de sigure și eficiente sunt vaccinurile administrate în Moldova

131
(reînnoit 17:43 05.05.2021)
Toate vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure și eficiente, iar oamenii sunt îndemnați să se imunizeze. Totodată, specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății afirmă că țara noastră ar urma să mai cumpere 700 de mii de doze de Pfizer. 

CHIȘINĂU, 5 mai - Sputnik. Vaccinul Sputnik V are o eficacitate de 91,6%, conform studiilor clinice. Președintele Comisiei de specialitate în epidemiologie a MSMPS, Angela Paraschiv, susține că vaccinul a demonstrat un nivel înalt de eficiență împotriva variantei britanice de COVID-19 și un nivel mai redus în cazul variantei de COVID-19 din Brazilia.

Vaccinul Sinovac, conform unor studii clinice din Brazilia, a demonstrat o eficacitate de peste 50%. Totodată, potrivit Ministerului Sănătății, acest vaccin protejează împotriva formelor moderate și grave de COVID-19 în proporție de peste 80 la sută, iar în cazul deceselor - 100%. 

Serul Sinopharm, aprobat în 21 de țări, a demonstrat o eficiență de peste 79% și neutralizează tulpinile noi de COVID-19 în peste 99% din cazuri. Specialiștii din cadrul ministerului susțin că vaccinul CoronaVac a demonstrat o rată de formare a anticorpilor de 75%. 

Conform datelor oficiale, până în prezent, în instituțiile medicale din țară au fost repartizate 275 594 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus. Potrivit Ministerului Sănătății, pe parcursul acestei săptămâni, urmează să fie distribuit vaccinul CoronaVac și Sinopharm.  

În cadrul conferinței de presă, secretarul de stat al Ministerului Sănătății a precizat că țara noastră a inițiat negocieri cu cei de la compania farmaceutică Pfizer și că Moldova intenționează să procure 700 de mii de doze de ser. Totodată, pe parcursul lunii mai, în Moldova ar urma să ajungă un lot de Pfizer cu titlu de donație, prin intermediul platformei COVAX.

 Specialiștii din cadrul ministerului de resort menționează că datele OMS arată că Israel a înregistrat cea mai mare rată de vaccinare în rândul populației - 62% cu o singură doză, Marea Britanie – 51%, România are o acoperire de 17%, iar Republica Moldova - 3,2%.

Amintim că în țară campania de imunizare împotriva COVID-19 a început în data de 2 martie.

Precizăm că pe 30 aprilie, cel de-al doilea lot cu vaccin „Sputnik V” a ajuns în Moldova. Totodată, în data de 24 aprilie Republica Moldova a recepționat primul lot de vaccin din Federația Rusă. Este vorba de 71 de mii de doze de vaccin oferite cu titlu de donație. Vaccinul "Sputnik V" a fost adus cu o aeronavă specială a Ministerului Situațiilor Excepționale al Federației Ruse.

Pe 27 aprilie, Ministerul Sănătății a anunțat că un lot de vaccin anti-COVID a ajuns în Republica Moldova. Lotul conține 150 de mii de doze de vaccin oferite de autoritățile chineze cu titlu gratuit și 100 de mii de doze procurate din fonduri bugetare ale Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

131
Tagurile:
Ministerul Sănătății, pandemie, COVID-19, vaccinare
Vaccinarea la Congaz

Lotul de ”Sputnik V” s-a epuizat în doar 2 ore în cel mai mare sat din Moldova

61
(reînnoit 17:55 23.06.2021)
Mai mulți locuitori ai satului Congaz au rămas nemulțumiți de cantitatea prea mică de vaccin ”Sputnik V”. Preparatul rusesc a fost epuizat în doar 2 ore și jumătate.

COMRAT, 23 iun – Sputnik, Maxim Topal. Centrul de Sănătate din Congaz, cel mai mare sat din Moldova, dar și din Europa, a primit doar 100 de doze de vaccin ”Sputnik V” împotriva coronavirsului. Întreaga partidă a fost epuizată în doar 2 ore și jumătate, provocând revolta unui număr mare de localnici.

Вакцинация в Конгазе
© Sputnik / Maxim Topal
Procedura de vaccinare

Din cele 100 de doze distribuite instituției medicale din Congaz, 63 au fost destinate nemijlocit locuitorilor din Congaz, câte 15 doze pentru satele Cotovscoe și Svetlâi, și doar 7 doze pentru locuitorii satului Chioselia Rusă.

Vaccinarea populației a demarat în Congaz la ora 08:00. În fața Centrului de Sănătate s-au format cozi mari cu persoane care voiau să-și administreze preparatul rusesc. La intrare, fiecărei persoane îi era măsurată temperatura corpului, tensiunea, îi erau adresate întrebări legate de starea generală a sănătății, și doar apoi i se propunea procedura de vaccinare.

Вакцинация в Конгазе
© Sputnik / Maxim Topal
Vaccinarea a început la Congaz la ora 08:00

Potrivit directorului Centrului de Sănătate din Congaz, Elena Frangu, în perioada de vaccinare în Congaz au fost imunizate în total 520 de persoane.

“Am cumpărat un congelator unde păstrăm Sputnik V. Avem și un congelator pentru alte vaccinuri. Examinăm persoanele înainte de vaccinare, iar în cazul în care nu există contraindicații, le administrăm preparatul”, a declarat Elena Frangu.

Ritmurile lente ale vaccinării sunt determinate de dorința populației de a-și administra preparatul de producție rusească ”Sputnik V”, iar cantitățile acesteia sunt insuficiente. Acum în Congaz a rămas doar doze ale vaccinului AstraZeneca, care nu este populară în rândul populației.

Вакцинация в Конгазе
© Sputnik / Maxim Topal
”Am așteptat anume ”Sputnik V”, avem mai multă încredere în acest vaccin”, spun locuitorii din Congaz

Întrebați de Sputnik Moldova, locuitorii din Congaz au vorbit despre preparatul în care au cea mai mare încredere.

“Am venit pentru a nu mă îmbolnăvi, pentru ca totul să fie ca înainte, când nu ne îmbolnăveam de COVID-19. Am așteptat anume ”Sputnik V”. Avem o încredere mai mare în acest vaccin, fiica mi-a spus că este un vaccin foarte bune”, a declarat Nadejda, o locuitoare a Congazului.

“M-am vaccinat deja. Am ales ”Sputnik V”. Am așteptat acest vaccin pentru că avem o încredere mai mare în vaccinurile de producție rusească. În curând vor sosi copiii noștri din Rusia, care ne-au sfătuit să alegem ”Sputnik V”, spune o altă locuitoare a satului, Olga.

Către 10:30, la Centrul de Sănătate mai erau doar 3 doze de vaccin. Mai mulți oameni, care au venit să se vaccineze au fost nevoiți să facă cale întoarsă dezamăgiți.

Вакцинация в Конгазе
© Sputnik / Maxim Topal
Către 10:30, la Centrul de Sănătate mai erau doar 3 doze de vaccin

”În perioada pandemiei am reușit să mă protejez de coronavirus. Iată de ce când a apărut o oportunitate, am decis să aleg ”Sputnik V”. Stau la coadă, aștept, însă nu știu dacă a mai rămas vaccin. Am auzit că sunt puține doze. E foarte, foarte trist”, spune un locuitor al Congazului care a rămas fără preparat.

Din noua partidă a vaccinului ”Sputnik V”, primită de Republica Moldova din Rusia, Găgăuziei i-au fost rezervate 1050 de doze. Dintre acestea, 450 de doze au fost direcționate spre Centrele de Sănătate din Comrat și Ceadâr Lunga, iar 150 de doze au fost transmise Centrului de Sănătate din raionul Vulcănești.

Вакцинация в Конгазе
© Sputnik / Maxim Topal
Din noul lot de vaccin ”Sputnik V” primit din Federația rusă, Găgăuziei i-au fost repartizate doar 1050 de doze

Lotul de vaccin rusesc ”Sputnik V” a fost oferit Moldovei în calitate de ajutor umanitar.

În luna aprilie, în țară a fost adus primul lot de vaccin rusesc. MAE al Rusiei declarase atunci că “partea rusă a luat o decizie principială de a aloca Moldovei 182 de mii de doze ale preparatului ”Sputnik V”, inclusiv 62 de mii de doze pentru Transnistria”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tagurile:
Congaz, Vaccinul Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Unde și când vă puteți vaccina cu „Sputnik V” la Chișinău
Vaccin Sputnik V pentru Biserică: Cui i-a trimis Patriarhul Kiril 2000 de doze în Moldova


Загрузка...
Coronavirus

Ultima oră: Explozie de cazuri COVID-19 în Moldova

461
(reînnoit 17:39 23.06.2021)
Ministerul Sănătății anunță un număr de aproape o sută de cazuri noi de infecatre cu noul coronavirus.

CHIȘINĂU, 23 iun - Sputnik. De două ori mai multe cazuri noi de infectare cu noul coronavirus față de ziua de ieri au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale anunță că alte 92 de persoane au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Dintre acestea și astăzi sunt două cazuri de import, ambele din Rusia. Cele 92 de cazuri sunt rezultatul efectuării a 5 323 de teste. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 256 324 de persoane infectate. Din numărul total de cazuri, niciunul nu este din rândul lucrătorilor medicali.

MSMPS anunță că 151 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19 rămân în continuare internați în instituțiile medico-sanitare din țară. Dintre aceștia, 41 sunt în stare extrem de gravă, iar pentru 8 pacienți a fost necesară conectarea la aparate de respirație asistată. În ultimele 24 de ore trei persoane au decedat din cauza complicațiilor generate de COVID-19. Este vorba de două femei și un bărbat cu vârste între 65 și 86 de ani, toți trei cu diverse comorbidități. Numărul deceselor în țara noastră, de la începutul pandemiei până astăzi a ajuns la 6 178. Totodată, bilanțul persoanelor vindecate de coronavirus a ajuns la 249 312 de oameni, după ce astăzi alte 62 persoane au fost vindecate și externate.

Amintim, secretarul de stat la MSMPS, Denis Cernelea a declarat în cadrul unei conferințe de presă că în ultimele zile a fost înregistrată o creștere ușoară a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Până acum a fost vaccinată 12% din populație, fără a lua în calcul cetățenii Republicii Moldova care au beneficiat de vaccinare în afara țării. Până în prezent țara noastră a recepționat 1 114 790 de doze de vaccin împotriva Covid-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

461


Загрузка...