Mănăstirea Căpriana

Atenție: Iată cum va fi vremea de Paștele Blajinilor

143
(reînnoit 14:01 05.05.2021)
În acest ani, creștiniii din majoritatea localităților din țară vor merge la cimitire pentru a-i pomeni pe cei morți. Iată cum va fi vremea în zilele de sâmbătă, duminică și luni.

CHIȘINĂU, 5 mai - Sputnik. Vreme frumoasă prognozează meteorologii pentru cele două zile în care moldovenii merg la cimitire pentru a-i pomeni pe cei trecuți la cele veșnice.

Astfel, pe 9 mai, cerul va fi senin și vom avea parte de mult soare. La fel, ne vom putea bucura de temperaturi ridicate.

Pentru că într-un șir de localități Paștele Blajinilor este marcat sâmbătă, vom menționa că în acea zi, în data de 8 mai, va ploua în toate ele trei regiuni ale țării. Este adevărat că ploile vor fi de scurtă durată și fără intensitate.

Totodată, temperatura aerului va fi una confortabilă, cu maxime de +13..+16 grade Celsius în nordul țării, +14..+17 grade Celsius și +15..+18 grade Celsius.

În schimb, meteorologii prognozează pentru ziua de duminică temperaturi care vor varia între +15..+20° Celsius. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat precipitații nu sunt prognozate.

Nu va ploua nici luni, în cea de-a doua zi în care moldovenii merg la cimitire de Paștele Blajinilor. Pe 10 mai vremea va fi mai caldă. Temperaturile vor crește în medie cu 3 grade Celsius. Astfel termometrele vor indica între +18..+23° Celsius. 

Până a se bucura de aceste două zile cu soare în noaptea de vineri spre sâmbătă vom avea parte de ploi pe arii extinse. Pe 8 mai, ziua, sunt prognozate ploi slabe de scurtă durată, local cu descărcări electrice.

Vremea va fi răcoroasă. Mercurul în termometre va indica între +13..+18° Celsius. În acest an, decizia de a permite accesul în cimitire de Paștele Blajinilor se ia la nivel local, în funcție de codul instituit în fiecare localitate.

 Prognoza meteo pentru 05 mai - 11 mai 2021
Prognoza meteo pentru 05 mai - 11 mai 2021

 Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

143
Tagurile:
Meteo, morminte, cimitire, Paștele Blajinilor, meteoriți
Микрофон в студии радио Sputnik

Ce trebuie facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

77
(reînnoit 12:27 21.06.2021)
Creștinii ortodocși din Republica Moldova prăznuiesc astăzi Ziua Sfântului Duh. Care este semnificația acestei sărbători și ce rugăciuni trebuie să rostească creștinii în această zi am aflat de la parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău Pavel Borșevschi.
Ce trebuie să facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxa prăznuiește Ziua Sfântului Duh, a treia Persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu".

"Această sărbătoare se prăznuiește la 50 de zile după pogorârea Duhului Sfânt, în următoarea zi după Duminica Mare. Este una dintre cele mai vechi sărbători creștine și simbolizează faptul că Duhul Sfânt le biruieşte pe toate. Duhul Sfânt este viața bisericii noastre și nu există nici o apă sfințită sau icoane făcătoare de minuni fără aceasta", a explicat protoiereului mitrofor Pavel Borșevschi.

Părintele a remarcat că în această zi creștinii trebuie să petreacă ziua în rugăciuni și să ceară "înțelepciune, înțelegere, dragoste, bucurie, pace, bunătate, credință și blândețe - toate acestea fiind roadele Duhului Sfânt".

Potrivit tradiției, în această zi creștinii ortodocși merg la biserică, împodobesc gospodăriile cu ramuri de tei sau nuc și rostesc rugăciunea către Duhul Sfânt: "Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
sărbătoare, părinte, Duhul Sfânt
Tematic
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie


Загрузка...
Petru Jardan la ședința plenară din 22 martie 2021

Un deputat, pe banca acuzaților - Procurorii spun câte milioane ar fi delapidat

91
(reînnoit 12:47 21.06.2021)
Procuratura Generală anunță că doi foști factori de decizie din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, dintre care unul actual deputat, au fost trimiși în judecată în dosarul concesionării întreprinderii de stat.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Deputatul Petru Jardan, ex-director general interimar al Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, împreună cu fostul director al departamentului financiar-administrativ al aceleiași instituții vor compărea pe banca acuzaților, anunță Procuratura Generală într-un comunicat de presă.

Procuratura Anticorupție a anunțat finalizarea urmăririi penale și trimiterea în judecată a cauzei penale în care cei doi sunt învinuiți de ”abuz de serviciu” în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionări.

Mai exact, cei doi sunt acuzați că, începând cu 24 decembrie 2013, ar fi acționat de comun și cu intenție în vederea tăinuirii și nerespectării de către întreprindere a primelor de asigurare achitate unei companii de asigurări, prin neluarea la evidență contabilă a acordul adițional la contractul de bază, prejudiciind întreprinderea de stat cu aproximativ 3,7 milioane de lei.

Ambii inculpați pledează nevinovați și sunt cercetați în libertate.

Procurorii amintesc că acum trei luni, la cererea procurorului general, Legislativul i-a ridicat imunitatea parlamentară deputatului, iar pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, procurorii au instituit sechestre pe bunurile acestuia estimate la peste 2,6 milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
Aeroportul Internațional Chișinău, Petru Jardan, Jardan, deputat


Загрузка...

Emisiunea ”Sport” cu Dumitru Chitoraga

0
Federația de Judo din Republica Moldova a editat în premieră o carte despre istoria judoului la noi în țară. În cadrul lansării cel mai bun judocan al momentului Victor Sterpu a primit cadou un apartament din partea federației de profil.

Federația de Judo din Republica Moldova împlinește în acest an 30 de ani de activitate. Cu această ocazie a fost editată o carte care a suprins cele mai importante momente ale acestei probe. În plus, federația de profil a oferit premii generoase sportivilor. Detalii aflați în cadrul emisiunii “Sport“ cu Dumitru Chitoraga

0


Загрузка...