Maternitate

Sunt prima persoană care ține în brațe omul: Povestea moașei Indira Știrbu

129
(reînnoit 13:16 05.05.2021)
Anual, în data de 5 mai, este marcată Ziua Internațională a Moașelor, prilej pentru societatea noastră să conștientizeze importanța pe care o au acestea pentru fiecare familie care își dorește să aducă pe lume copii.

CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. Moașele au un rol greu de supraestimat atunci când o femeie ajunge să nască. În primul rând, ea are grijă de starea emoțională intensă prin care trece mama atât în timpul travaliului, a perioadei de naștere, cât și în momentele ulterioare. Moașa Indira Știrbu, care activează în sala de naștere la Institutul Mamei și a Copilului din Chișinău, a povestit în cadrul emisiunii Sputnik Matinal despre meseria pe care o face cu multă dedicație, deja de 28 de ani.

"Moașa este persoana care se află cel mai aproape de gravidă în tipul sarcinii, nașterii și chiar după aceea. Concomitent, se fac lucruri foarte frumoase de la începutul sarcinii și până când pleacă mama cu bebelușul acasă. În sala de naștere, lucrul nu se termină niciodată, iar profesia de moașă nu poate fi planificată cu exactitate, fiindcă ești mereu în alertă, nu știi ce se poate întâmpla în orice moment. Mereu te gândești să fie totul bine. Nu am calculat la câte nașteri am asistat, mă gândeam să fac asta, dar nu cred că îmi va reuși pentru că foarte multe au fost", a declarat Indira Știrbu.

Moașa susține că în ultimii ani natalitatea a scăzut, dar totuși mai sunt femei care decid să aducă pe lume o nouă viață. 

"Ne bucurăm de fiecare naștere în parte. Sunt fericită că sunt prima persoană care țin în brațele mele și în mâinile mele prima celulă a societății, care este omul. Sloganul unei moașe este mereu acesta: Copii sănătoși și mame fericite. Pot spune că fetițele se nasc mai ușor, sunt mai rezistente la multe, ca și în viața de toate zilele, fără supărare pentru sexul masculin", a spus Indira Știrbu.  

Din fericire, în ultimii ani, femeile renunță tot mai rar la bebelușii lor. Acest lucru se datorează inclusiv discuțiilor între gravide și moașe despre rolul mamei în viața copiilor. 

"Între anii 2000-2005, erau mai multe femei care renunțau la bebelușii lor, acum această cifră s-a micșorat, iar în ultimii ani nici nu am auzit să abandoneze cineva copiii în maternitatea noastră. Și chiar dacă mai sunt femei cu astfel de intenții, se discută mult cu ele ca până la urmă să conștientizeze că nimeni nu va fi mai aproape de copilul decât însăși mama lui. Și acesta este un alt succes când reușim să convingem", zice Indira Știrbu. 

Indira Știrbu
© Sputnik / Osmatesco
Indira Știrbu

Gravidele care vor să nască mai ușor trebuie să fie mereu în contact cu moașele și să asculte toate îndrumările lor. 

"Evident că nașterea este cu dureri, nimeni nu spune că la naștere vei avea plăcere, dar când apare o nouă viață, eu sunt bucuroasă, mândră și uneori îmi pot da lacrimile în ochi când văd cum s-a născut o viață nouă, care va fi de folos atât societății, cât și familiei în care a venit. Fiecare caz este individual, dar lucrăm în echipă: medic, moașă, infirmieră, neonatolog și toți împreună facem un lucru destul de măreț, frumos și sperăm să fim apreciați și pe parcursul timpului, nu doar la moment", a precizat moașa.

Indira Știrbu susține că mai mulți copiii se nasc în timpul verii. Puțini știu că și bărbații pot fi moașă.

"La Institutul Mamei și a Copilului din Chișinău avem un bărbat moașă, care activează în secția post naștere. Își face bine treaba. Este un băiat tânăr care a venit la noi după Colegiul de medicină și a fost bine primit în echipă", spune Indira Știrbu. 

De când s-a declanșat pandemia de COVID-19, provocările în timpul nașterilor au devenit și mai mari. La Institutul Mamei și a Copilului din Chișinău sunt în prezent trei gravide infectate cu coroanvirus.

"La naștere, când avem astfel de gravide, copilul imediat este izolat de mamă, apoi, după efectuarea testelor, femeia își vede bebelușul", a povestit Indira Știrbu. 

În trecut, moașele erau femeile din comunitate: mame, bunici, mătuși, care ajutau gravidele să nască acasă, oferind sfaturi din propriile experiențe. În multe limbi, „moașă” înseamnă bunică, iar în Jamaica este „nana”, în Franța se numea „sage femme”. Treptat, această profesie a ajuns să fie foarte solicitată. În prezent, Organizația Mondială a Sănătății situează profesia de moașă în rândul celor mai importanți factori pentru îngrijirea femeii de vârstă fertilă, aflată într-o stare bună de sănătate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

129
Tagurile:
copii, maternitate, naștere
Tematic
Indemnizația de maternitate: Care sunt condițiile de acordare
Au văzut lumina zilei în ambulanță: Copii născuți în drum spre maternitate
Liuba Ceban

De ce ajung unii oameni până la suicid: Cum pot fi prevenite situațiile

14
(reînnoit 16:36 19.06.2021)
În ultima perioadă tot mai des suntem martorii unor situații neplăcute. Potrivit unei medii statistice, aproape 500 de persoane se sinucid anual în Republica Moldova. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii ATITUDINI.
Când apar gândurile suicidare: Semne că persoana are nevoie de ajutor

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, fondatoarea Liniei Verzi pentru prevenirea suicidului, Liuba Ceban, a vorbit despre acea perioadă din viața oamenilor care poate crea premise pentru apariția gândurilor suicidare.

Potrivit specialistului, adesea aceste gânduri negative apar atunci când persoana a trecut prin mai multe momente complicate și dureroase, o criză de lungă durată sau atunci când se acumulează mai multe probleme, iar ieșire din situație se pare că nu mai există. Îngrijorător este faptul că la acest gest recurg tot mai mulți adolescenți și tineri. Cea de-a doua cauză mai frecventă a decesului persoanelor cu vârste cuprinse între 15-30 de ani este comiterea unui act de suicid. Motivele fiind: neînțelegerile cu părinții, conflictele cu semenii săi, nereușitele școlare și altele.

"Adolescenții pot lua decizii impulsive. În această perioadă este importantă comunicarea cu părinții, profesorii, psihologul școlar. Orice schimbare de comportament pe care o observă adulții trebuie analizată, discutată și să fie luate măsuri cât mai urgent posibil", a adăugat interlocutoarea.

Liuba Ceban a mai precizat că printre indiciile ce ar demonstra că persoana ar putea avea gânduri suicidare sunt mesajele: mă simt singur, nu vreau să fiu povara nimănui, nu mai vreau să trăiesc ș.a. Aceste cuvinte demonstrează că omul are nevoie de susținere emoțională și este un indicator că trebuie neapărat ajutat, fie de cei apropiați, fie de un specialist.

La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor?

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul General al Poliției, în anul 2020 au fost înregistrate 398 de cazuri de suicid, cu 22 de cazuri mai multe decât au fost în anul 2019. Din numărul total de cazuri de suicid, șapte au fost în rândul minorilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
suicid
Tematic
Psiholog: Dacă nu doriți să vă îmbolnăviți, nu vă panicați


Загрузка...
Alina Munteanu

Averile funcționarilor publici: Ce spun specialiștii din cadrul ANI

77
(reînnoit 16:36 19.06.2021)
Averile funcționarilor publici: cine sunt cei care-și ascund proprietățile și care sunt cele mai frecvente încălcări înregistrate de către Agenția Națională de Integritate? Subiectul a fost discutat în studioul Sputnik Moldova.
ANI: Cine sunt cei care-și ascund averile

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", șefa Inspectoratului de Integritate din cadrul ANI, Alina Munteanu a precizat că nu există o statistică care ar specifica instituțiile sau funcțiile în care se atestă cele mai multe încălcări cu privire la nedeclararea averii sau averile nejustificate. Cert este faptul că au fost întregistrate cazuri când atât demnitarii de rang înalt, cât și funcționarii din primării au încălcat legea în acest sens.

"Nu avem o statistică care ar demonstra cine încalcă mai mult sau mai puțin. Persoane cu diferite funcții au arătat că interesul personal prevalează față de interesul public, iar dorința aprigă de îmbogățire și de a obține benficii necuvinite au facut să uite consecințele care pot surveni", a declarat pentru Sputnik Moldova Alina Munteanu.

Potrivit specialistului, funcționarii publici care încalcă legea în acest sens riscă sancțiuni precum încetarea mandatului funcției de demnitare publică, interdicția de a ocupa anumite funcții timp de trei ani, confiscarea averii ș.a.

Maria Dastic
© Sputnik / Osmatesco
Maria Dastic

Anterior, specialsitul din cadrul ANI Maria Dastic a precizat că persoanele cu funcții de demnitate publică trebuie să cunoască legislația cu privire la modul în care se completează declarațiile de avere, perioada în care trebuie să o facă, dar și sancțiunile care i se pot aplica în caz de încălcare a legii.

"Majoritatea subiecților din cadrul controlului spun că ei nu au știut că trebuie să declare averea în termenul stabilit de lege. Însă, indiferent dacă cunoștea sau nu acest lucru, persoana nu poate scăpa de răspundere juridică. Totodată, dacă persoana a încălcat regimul incompatibilității și al conflictelor de interese, aceasta riscă să nu mai dețină o funcție public timp de trei ani și numele său figurează într-un registru al interdicțiilor", a menționat ea.

Autoritatea Națională de Integritate  este o autoritate publică independentă fată de alte organizații publice, fată de alte persoane juridice de drept public sau privat și față de persoanele fizice, ce funcționează la nivel național ca structură unică. Aceasta asigură integritatea în exercitarea funcției publice sau funcției de demnitate publică și prevenirea corupției prin realizarea controlului averii și al intereselor personale și privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
Funcționar public, ANI


Загрузка...