Parc

Temperaturi ridicate și mult soare: Cât de cald va fi astăzi

82
(reînnoit 08:45 05.05.2021)
Vreme frumoasă, cu temperaturi ridicate și fără precipitații prognozează meteorologii Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

CHIȘINĂU, 5 mai - Sputnik. Pe 5 mai vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică normală. Cer variabil, îndeosebi fără precipitații. Vântul va bate moderat din direcția Sud - Vest. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, temperatura aerului în raioanele de nord va oscila între +17..+20°C, în raioanele de centru se vor înregistra între +18..+21°C, iar în raioanele de sud termometrele vor indica între +19..+22°C.

 Prognoza meteo pentru 05 mai - 11 mai 2021
Prognoza meteo pentru 05 mai - 11 mai 2021

Pe 6 mai sunt posibile ploi slabe de scurtă durată. Factorii meteorologici vor contribui la vor contribui predominant la dispersia poluanţilor din aer. În următoarele 24 de ore regimul hidrologic al râurilor Nistru, Prut și al râurilor mici nu se va modifica esențial.

În luna mai are loc creşterea în continuare a temperaturii aerului, valorile ei medii constituie în teritoriu între +15ºC la nord şi +16ºC la sud. Cea mai rece pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe cea mare parte a teritoriului republicii a fost luna mai din anul 1980, când temperatura medie lunară a aerului a constituit între +11,4ºC la Briceni şi +13,4ºC la Bălţata. Cea mai caldă a fost luna mai din anul 2003, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +19,8ºC la Briceni și +21,1ºC la Dubăsari.

Trecerea stabilă a temperaturii medii zilnice a aerului prin +15ºC, adică începutul verii meteorologice, se semnalează în medie pe teritoriul republicii în perioada 8-20 mai. Cantitatea medie a precipitaţiilor în luna mai pe teritoriul republicii constituie 44-70 mm, iar numărul zilelor cu precipitaţii este de 8-12. Potrivit datelor observaţiilor multianuale cea mai mare cantitate lunară de precipitaţii a atins valoarea de 231 mm la Leova în 1991, iar cea mai mare cantitate zilnică – 103 mm, la Soroca, în 1933. Zăpada, ca fenomen atmosferic, poate fi semnalată pe teritoriul țării până la 20 mai, dar este un fenoment foarte rar, nu mai des de o dată în 65 ani. 

Din factorii climatici nefavorabili pentru culturile agricole în luna mai fac parte secetele şi suhoveiurile. În luna mai suhoveiurile cu diferită intensitate se semnalează în medie în decursul a 3-7 zile. Seceta de primăvară se observă în aprilie - mai. Frecvenţa ei este mică – în medie o dată în 7 ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

82
Tagurile:
Meteorologi, meteoriți, meteo.md, Meteo
Aneta Zasavițchi

Prognozele specialiștilor pentru sectorul HoReCa

16
Sectorul HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate domenii pe timp de pandemie. Care sunt prognozele specialiștilor cu privire la reanimarea acestui sector - aflați din materialul Sputnik.
Câte localuri din Chișinău și-au sistat activitatea pe timp de pandemie?

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, a precizat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi au înregistrat scăderi și pierderi colosale de vânzări.

Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile comunale, furnizori etc.

"40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul. În 2019, 50 mii oameni activau în acest sector. În Chișinău, la începutul anului 2020, erau 1700 de unități de alimentație publică, iar în momentul de față, în jur de 30 procente și-au sistat activitatea din propria inițiativă, pe un termen nedeterminat", a spus Aneta Zasavițchi.
Roman Chircă
© Sputnik / Mihai Caraus
Roman Chircă

În același timp, expertul economic Roman Chircă a precizat că reanimarea sectorului HoReCa ar putea dura mai bine de doi ani. Deși unii antreprenori au reușit să supraviețuiască în anul pandemic 2020, situația nu poate fi comparată cu perioada de dinaintea crizei.

"Anumite oaze de antreprenori care au supraviețuit. Fie au o rețea specifică, fie că au o bază de clientelă permanentă. Însă acest lucru nu reprezintă sectorul în ansamblu. Avem nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru reformarea sectorului", a precizat expertul.

Mai mult, Roman Chircă este de părere că multe lucruri se vor schimba în acest domeniu, iar antreprenorii vor fi nevoiți să se adapteze noilor cerințe de pe piață și solicitărilor consumatorului.

"Va fi o regândire totală a sectorului, va fi diferit - modul de interacțiune, mentalitatea și cultura consumatorului, soluțiile IT și altele. Vom asista la schimbări majore în acest domeniu", a conchis Chircă.

Amintim că din data de 27 mai curent se permite organizarea evenimentelor în localuri, precum nunți și cumătrii, cu ocuparea a cel mult 50 la sută din locurile din local. Restaurantele și cafenelele pot reveni la regimul normal de lucru, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare. Totuși, cluburile de noapte și discotecile rămân deocamdată închise. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
HoReCa
Tematic
A fost modificat programul de lucru a HoReCa: Cum vor activa cafenelele și restaurantele


Загрузка...
Poliția italiană

Doi copii și un bărbat au murit în urma focurilor de armă trase în apropiere de Roma