Ambulanță

Primarul Capitalei s-a adresat chișinăuienilor ce i-a îndemnat

50
(reînnoit 10:53 04.05.2021)
Numărul cazurilor zilnice de infectare cu COVID-19 este în scădere, însă acest lucru nu înseamnă că virusul a dispărut. Asta a declarat primarul Ion Ceban, care a îndemnat locuitorii Chișinăului să se vaccineze.

CHIȘINĂU, 4 mai – Sputnik. În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei, Ion Ceban a declarat că situația pandemică încă nu s-a stabilizat, iar pericolul de infectare rămâne foarte mare. 

"Transmiterea virusului COVID-19 este cel mai mare pericol pentru noi toți și putem afirma că virusul nu a plecat. Pericolul este emitent. Vedem la nivel internațional diferite mutații și erupții. Doar vaccinul ne va proteja. Avem doze, centre funcționale, infrastructura corectă. Oamenii au renunțat la vaccinare înainte de sărbători, dar după ele sper să revină. Este bine să se vaccineze, mai ales că au ofertă mare", a declarat Ion Ceban.

În spitalele din Chișinău sunt disponibile 1500 de paturi. În prezent, cu COVID-19 sunt internate 359 de persoane, dintre care 37 în stare foarte gravă. Edilul-șef a îndemnat oamenii să se vaccineze, mai ales că procedura este destul de simplă și sunt disponibile vaccinuri de mai multe tipuri. 

"Am avut cazuri când erau programate 500 de persoane și au venit 90. Dacă până acum nu aveam vaccin, azi avem alte motive. Au început programările tuturor. Oamenii pot veni la cele mai apropiate policlinici. Specialiștii spun că sunt vaccinuri pentru toate trei etape și până în iunie vor fi disponibile un milion de doze de toate tipurile", a spus Ceban.

Bilanțul persoanelor infectate de la începutul pandemiei a ajuns la 251 378. În ultimele 24 de ore au fost confirmate doar 43 de cazuri noi de COVID-19. Ce-i drept, și teste au fost făcute mai puține decât în alte zile - doar 620, probabil din cauza sărbătorilor. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
primărie Chişinău, ședința Primăriei, Serviciile primăriei
Tematic
Nou record meteorologic - Geruri polare de -20°C
Scandalul de la Liceul ”Socrate” continuă: M-a acuzat c-am provocat o tentativă de suicid
Germania

Când vom putea scăpa de valurile de COVID medici germani

9
(reînnoit 09:42 08.05.2021)
Medicii germani au explicat în ce condiții pandemia de coronavirus ar putea înceta să se răspândească în valuri.

CHIȘINĂU, 8 mai – Sputnik. Coronavirusul Sars-CoV-2 va înceta să se răspândească în valuri atunci când ponderea oamenilor cu imunitate va ajunge la 80 la sută, a declarat Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch de pe lângă Ministerul german al Sănătății.

Vineri, ministrul Sănătății al Germaniei, Jens Spahn, a declarat că al treilea val al pandemiei a fost învins în Germania, morbiditatea rămâne încă la un nivel înalt, dar se diminuează.

“Nu putem renunța la o parte semnificativă a restricțiilor până când ponderea oamenilor cu reacții imune, dobândite prin vaccinare sau în urma suportării bolii, cu o ulterioară vaccinare - și atâta timp cât există varianta britanică a virusului, nu va ajunge la 80 la sută. Atunci vor fi noi infectări, noi focare, însă nu vor exista valuri. Atunci pandemia va fi sub control”, a declarat Wieler în cadrul unei conferințe.

În legătură cu acest fapt, Wieler a îndemnat să se renunțe la grabă în anularea restricțiilor sanitare.

“Nu putem anula restricțiile fără un plan. În fiecare săptămână crește numărul persoanelor vaccinate, iată de ce unele restricții pot fi ridicate. Trebuie să ne vaccinăm operativ și să anulăm restricțiile în mod controlat. Cu cât este mai înalt gradul de vaccinare, cu atât mai multe cazuri de infecție am putea preveni. Creșterea nivelului de vaccinare în viitorul apropiat va relaxa semnificativ situația”, a declarat Wieler.

Campania de vaccinare în masa împotriva COVID-19 a demarat în Germania pe 27 decembrie a anului trecut. În prezent, peste 7,3 milioane de persoane (8,8 la sută) din populație au fost vaccinate, iar prima doză de vaccin și-au administrat-o 26,2 milioane de persoane (31,5 la sută).

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
vaccinare, coronavirus, COVID-19, Germania
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
Tot ce se schimbă în mai în Germania– paşaport de vaccinare, mai mulţi bani pentru părinţi


Загрузка...
Vama Palanca

Câți moldoveni au venit acasă în ajun de Paștele Blajinilor: Cum se circulă la frontiere

30
(reînnoit 09:41 08.05.2021)
Peste 21 de persoane au traversat frontiera în ziua de vineri spre sâmbătă. Doar pe sensul de intrare în Moldova au fost înregistrate peste zece mii de persoane. 

CHIȘINĂU, 8 mai - Sputnik. Unii moldoveni au revenit acasă în ajuns de Paștele Blajinilor. La frontierele de stat s-au înregistrat 10 758 de persoane care au intrat în Republica Moldova, dintre care 6 629 de treceri la frontiera moldo-română, 1 624 de treceri la frontiera cu Ucraina și 2 505 treceri aeriene.

Potrivit Poliției de Frontieră, cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) rămân a fi:
Punctul de trecere a frontierei Leușeni – 3 282 de traversări;
Punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău – 2 505 traversări;
Punctul de trecere a frontierei Sculeni – 1 750 de traversări;
Punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați – 702 traversări;
Punctul de trecere a frontierei Cahul - 451 de traversări.

Totodată, oamenii legii anunță că au fost identificate și unele ilegalități la frontierele de stat. Astfel, o persoană a vrut să treacă ilegal hotarele țării, o altă persoană a încercat să facă trafic ilegal de bunuri, șase persoane au prezentat teste false la COVID-19, opt cetățeni străini au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, iar 46 de persoane au fost sancționate pentru nerespectarea măsurilor antiepidemice. 

Poliția de frontieră anunță că toate cele 21 964 de persoane au fost supuse screening-ului și au fost completat 1 423 de fișe epidemiologice, iar persoanele au fost plasate în carantină. Totodată, nicio persoană care a traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome vădite de COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
Paștele Blajinilor, sărbători, hotare, Poliția de Frontieră


Загрузка...