Vaccinare

Noi decizii ale CESP - despre vaccinare, activitatea teatrelor și târgurilor de weekend

1042
(reînnoit 18:20 02.05.2021)
CESP a municipiului Chișinău solicită Ministerului Sănătății să demareze cea de-a treia etapă de vaccinare în Capitală, să livreze doze suplimentare și să activeze sistemul de programare prealabilă.

CHIȘINĂU, 2 mai - Sputnik. Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică a municipiului Chișinău a emis o nouă hotărâre prin care îi solicită Ministerului Sănătății să înceapă cea de-a treia etapă de vaccinare în Capitală, în contextul unei incidențe sporite.

Totodată, a fost solicitat livrarea suplimentară a dozelor de vaccinuri pentru imunizarea la cerere, cu activarea sistemului de programare prealabilă. Mai mult CESP a municipiului Chișinău a decis să solicite organelor competente mobilizarea deplină pentru imunizarea anti-COVID a populației din teritoriul deservit, în funcție de disponibilitatea vaccinurilor. 

În aceiași hotărâre din 1 mai, Comisia a dispus ca să fie reorganizată activitatea spitalelor municipale prin diminuarea numărului de paturi. 

„Se solicită Direcției generale asistență socială și sănătate (DGASS) în comun cu directorii Instituțiilor medico-sanitare publice municipale (IMSP) și coordonare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, reorganizarea internă, prin diminuarea graduală a numărului de paturi COVID-19 în spitalele clinice municipale, cu efectuarea modificărilor în devizul de cheltuieli al instituțiilor medicale subordonate. În cazul evoluției epidemiologice negative, secțiile COVID-19 vor fi reactivate”, se menționează în decizia Comisiei. 

CESP a mai hotărât să fie extins tratamentul de reabilitare post-COVID, prin organizarea secțiilor specializate de recuperare în cadrul spitalelor clinice municipale.

Totodată, dacă vineri, 30 aprilie, CESP a interzis organizarea spectacolelor, atunci sâmbătă acestea au fost deja permise. Astfel, teatrele, sălile de concert și de cinema vor putea activa la o capacitate de 50 la sută și cu respectarea tuturor măsurilor impuse de către autorități.

Comisia a permis și organizarea târgurilor de weekend cu produse agricole autohtone, în perioada 01.05.2021-30.11.2021, în sectoarele municipiului Chișinău, conform adreselor de comercializare stabilite de preturile de sector.

„Unitățile de comerț vor fi amplasate la o distanță de minim 3 metri una de alta, cu respectarea tuturor măsurilor de prevenire și diminuare a răspândirii virusului COVID-19. În funcție de evoluția și tendința situației epidemiologice, măsurile de sănătate publică vor fi revizuite”, se arată în hotărârea CESP a municipiului Chișinău. 

Amintim că pe 31 martie, deputații au votat o decizie prin care a fost instituită starea de urgență până la data de 30 mai 2021. Însă miercuri, 28 aprilie, Înalta Curte a stabilit că hotărârea privind instituirea stării de urgență de către Parlament este neconstituțională. În urma acestei decizii, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a anunțat data alegerilor parlamentare anticipate. Acestea urmează să se desfășoare pe data de 11 iulie 2021.

Totodată, odată cu anularea stării de urgență au fost anulate și toate măsurile impuse de Comisia pentru Situații Excepționale, iar deciziile luate anterior de Comisia Națională pentru Sănătate Publică au expirat încă în data de 18 aprilie. Astfel, joi, 29 aprilie, membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică s-au întrunit din nou în ședință și au stabilit noile măsuri privind prevenirea noului coronavirus. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1042
Tagurile:
restricții, Chișinău, pandemie, COVID-19
Tematic
Savanții au găsit modalitatea de a distruge coronavirusul într-o secundă
Vaccin anti-COVID: Cum este păstrat serul în Moldova
Vama Palanca

Câți moldoveni au venit acasă în ajun de Paștele Blajinilor: Cum se circulă la frontiere

23
(reînnoit 09:41 08.05.2021)
Peste 21 de persoane au traversat frontiera în ziua de vineri spre sâmbătă. Doar pe sensul de intrare în Moldova au fost înregistrate peste zece mii de persoane. 

CHIȘINĂU, 8 mai - Sputnik. Unii moldoveni au revenit acasă în ajuns de Paștele Blajinilor. La frontierele de stat s-au înregistrat 10 758 de persoane care au intrat în Republica Moldova, dintre care 6 629 de treceri la frontiera moldo-română, 1 624 de treceri la frontiera cu Ucraina și 2 505 treceri aeriene.

Potrivit Poliției de Frontieră, cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în Republica Moldova) rămân a fi:
Punctul de trecere a frontierei Leușeni – 3 282 de traversări;
Punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internațional Chișinău – 2 505 traversări;
Punctul de trecere a frontierei Sculeni – 1 750 de traversări;
Punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați – 702 traversări;
Punctul de trecere a frontierei Cahul - 451 de traversări.

Totodată, oamenii legii anunță că au fost identificate și unele ilegalități la frontierele de stat. Astfel, o persoană a vrut să treacă ilegal hotarele țării, o altă persoană a încercat să facă trafic ilegal de bunuri, șase persoane au prezentat teste false la COVID-19, opt cetățeni străini au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova, iar 46 de persoane au fost sancționate pentru nerespectarea măsurilor antiepidemice. 

Poliția de frontieră anunță că toate cele 21 964 de persoane au fost supuse screening-ului și au fost completat 1 423 de fișe epidemiologice, iar persoanele au fost plasate în carantină. Totodată, nicio persoană care a traversat frontiera de stat nu a prezentat simptome vădite de COVID-19. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
Paștele Blajinilor, sărbători, hotare, Poliția de Frontieră


Загрузка...
Restaurant

HoReCa vine cu o nouă solicitare către autorități: Ce măsuri vrea fie întreprinse

41
(reînnoit 09:14 08.05.2021)
Odată cu scăderea numărului de infectări în Capitală, cei din HoReCa susțin că este inoportun să fie menținute restricțiile legate de programul de activitate a localurilor și vin cu unele solicitări către autorități. 

CHIȘINĂU, 8 mai - Sputnik. Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova a decis să-i solicite Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău că să anuleze unele restricții legate de pandemie și să le permită celor din HoReCa să activeze în regim normal.

În solicitare se menționează că odată cu scăderea numărului de infectări cu noul coronavirus în Capitală este inoportun ca unele măsuri să fie menținute, astfel se cere scoaterea restricției cu privire la programul de activitate a unităților de alimentație publică în municipiul Chișinău, permiterea desfășurării evenimentelor festive cu caracter unic până în 50 persoane și permiterea activității teraselor de vară din municipiul Chișinău, conform schemelor de amplasare din anul trecut, în lipsa unui regulament în vigoare.

„Menționăm că anterior, aceste restricții au fost impuse la finele lunii noiembrie 2020 de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, atunci când situația epidemiologică din țară era alarmantă, înregistrând zilnic peste 1 200 cazuri de COVID-19. În municipiul Chișinău, în ultima lună se atestă sub 100 cazuri pe zi”, se mai menționează în postarea de pe Facebook a Asociației „MĂR”. 

Precizăm că în data de 30 aprilie, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău s-a întrunit în ședință pentru a impune noi măsuri privind noul coronavirus. Astfel, activitatea cluburilor de noapte, a discotecilor, karaoke, baruri și a altor ringuri de dans rămâne a fi sistată. Totodată, restaurantele și cafenelele își pot desfășura activitatea de la ora 07:00 până la 22:00. În decizia CESP a municipiului Chișinău se mai menționează că nunțile, cumetriile, dar și alte evenimente festive sunt interzise.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
restaurante, COVID-19, restricții, HoReCa


Загрузка...