Creierul uman

Cum influențează coronavirusul asupra creierului ce au descoperit savanții

346
(reînnoit 16:42 02.05.2021)
Rezultatele obținute explică cauza apariției așa-numitei „pâcle cerebrale” și a altor complicații neurologice la pacienții cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 2 mai – Sputnik. Oamenii de știință din Marea Britanie și Elveția au efectuat o serie de experimente pe șoareci. Biologii au studiat modul în care coronavirusul pătrunde în creier și au identificat ce tipurile de deteriorări poate provoacă acolo. Rezultatele obținute explică din ce cauză apar complicațiile neurologice la pacienții cu COVID-19 și un astfel de simptom ca „pâcla cerebrală”, scrie RIA Novosti.

Inițial, noua infecție cu coronavirus a fost identificată ca sindrom respirator acut sever, dar observările ulterioare au demonstrat că virusul afectează și alte organe, inclusiv creierul.

Mulți pacienți se plâng atunci când sunt bolnavi COVID-19, dar chiar și după însănătoșire, de tulburări de memorie, tulburări cognitive, tulburări de somn, anxietate, precum și un anumit fel de „ceață cerebrală” manifestată prin somnolență, apatie, reacție încetinită, lipsă de concentrare și stare de oboseală sporită. Însă mecanismul exact al modului în care coronavirusul afectează creierul era prost studiat până în prezent.

Savanții de la Universitățile din Zurich și Liverpool au folosit șoareci modificați genetic cu receptorul uman hACE2 în calitate de model pentru a studia efectele COVID-19 asupra creierului. Autorii studiului infectatau intranazal animalele, cu doze mici sau mari de SARS-CoV-2, și observau modul în care virusul acționează asupra creierului.
S-a dovedit că, la o săptămână după infectare, virusul a pătruns în creier prin bulbul olfactiv. Cercetătorii au făcut această concluzie deoarece au descoperit că virusul s-a răspândit în epiteliul olfactiv și în neuronii bulbului olfactiv, precum și în regiunile frontale ale creierului și regiunile care au legătură cu bulbul olfactiv - hipocampul, talamusul și hipotalamus. La doze mari, oamenii de știință au observat că virusul se răspândește mai mult în creier și în măduva spinării.

"La forme ușoare de COVID-19, poate apărea o infecție a creierului prin bulbul olfactiv și alte căi neurogene. Atunci acest lucru va duce la o infecție neuronală și o reacție inflamatorie  ușoară. Posibil că acest scenariu explică pierderea gustului și a mirosului, precum și durerile de cap puternice", scriu autorii articolului.

Cercetătorii notează că în partea din față a creierului există mai multe zone ale cortexului responsabile pentru memorie, atenție și funcții executive care pot fi afectate în timpul infectării cu virus.

Biologii au descoperit că virusul se răspândește în mai multe tipuri de celule ale creierului - inițial infectează neuronii, dar nu duce la moartea lor, în schimb provoacă apoptoza în celulele microgliene și în celulele imune, deși la o examinare mai detaliată s-a dovedit că niciuna dintre aceste celule nu a fost infectat direct cu virus.

Autorii notează că o doză mare de infectare sporește severitatea urmărilor infecției cu coronavirus pentru creier, deși nu provoacă în mod direct moartea neuronală.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

346
Tagurile:
creier, afectare, COVID-19, coronavirus
Tematic
Savanții au găsit modalitatea de a distruge coronavirusul într-o secundă
imagini din arhivă

Maia Sandu merge într-o vizită în Italia: Cu cine se va întâlni

24
(reînnoit 12:25 14.06.2021)
Președintele țării, Maia Sandu, va merge la sfârșit de săptămână într-o vizită oficială în Italia. Iată ce va face acolo și cu cine se va întâlni.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Șeful statului va efectua, în zilele de 18-20 iunie, o vizită oficială la Roma, la invitația omologului său italian. Sandu se va întâlni cu Președintele Italiei, Sergio Mattarella.

Oficialii vor discuta despre cooperarea în mai multe sectoare, relațiile comerciale, precum și despre situația diasporei moldovenești din această țară.

O atenție deosebită va fi acordată cadrului juridic bilateral, în special Acordului dintre Republica Moldova și Republica Italiană privind recunoașterea actelor de studii și celui în domeniul securității sociale.

În cadrul vizitei, Sandu urmează să se vadă și cu Președintele Senatului, Maria Casselati, Președintele Camerei Deputaților, Roberto Fico, Președintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaților, Pierro Fassino, membrii Grupului de prietenie Republica Moldova - Italia din Senat și cu primarul orașului Roma, Virginia Raggi.

Totodată, Maia Sandu planifică să se întâlnească în Italia și cu reprezentanții diasporei.

Vizita la Roma este a șasea în străinătate făcută de Maia Sandu de la preluarea mandatului, după cele de la Berlin, Strasbourg, Paris, Bruxelles și Kiev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

24
Tagurile:
vizita, Italia, Maia Sandu
Tematic
Experți: Când Maia Sandu ar putea merge în vizită la Moscova
Maia Sandu a spus ce așteptări are de la summitul Putin - Biden
Maia Sandu a adus comisari străini în Moldova - Când încep arestările
Maia Sandu l-a felicitat pe Vladimir Putin: Ce i-a transmis


Загрузка...
Stație de alimentare, carburanți

Prețurile la carburanți se vor calcula altfel: Iată ce se schimbă de astăzi

742
(reînnoit 11:51 14.06.2021)
ANRE a aprobat noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Astfel, s-a revenit la experiența de până la 2018, când la fiecare 2 săptămâni stabilea prețuri plafon la carburanți.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. ANRE a aprobat astăzi noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Documentul reglementează modul de formare a prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie.

Acestea trebuie să corespundă următoarelor principii: să contribuie la aprovizionarea fiabilă și eficientă a consumatorilor cu produse petroliere; să acopere costul produselor petroliere precum și cheltuielile necesare activității de comercializare a acestora; să asigure protecția intereselor legitime ale consumatorilor de produse petroliere.

Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere stabilește:

  • modul de calculare a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere;
  • metoda determinării prețurilor maxime de comercializare cu ridicata a produselor petroliere;
  • metoda de stabilire de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a marjei la comercializarea produselor petroliere;
  • modalitatea de aplicare de către titularii de licențe a prețurilor de comercializare cu amănuntul și cu ridicata a produselor petroliere.

Metodologia prevede obligativitatea asigurării evidenței de către agenții economici a tuturor partidelor de produse petroliere importate, iar în cazul procurărilor locale, evidența partidelor procurate de la importatori. 

Prețul fiecărei partide comercializate se stabilește la un nivel ce nu poate depăși prețul maximal al acesteia. Pe măsura comercializării complete a fiecărei partide de produse petroliere, prețul pentru fiecare partidă nouă se stabilește reieșind din prețul maximal de intrare a acesteia, în ordine cronologică.

La modul practic, metodologia aprobată în ședința de azi presupune mecanismul prin care companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

Amintim că la începutul lunii aprilie 2021, Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic de a schimba metodologia de reglementare a prețurilor la combustibil.

După aproape o lună de deliberări, legea a fost aprobată de președintele Maia Sandu. Ea a menționat apoi că documentul este brut și neterminat, dar ar trebui să devină „un semnal pentru companiile de combustibil”.

Conform documentului aprobat, prețul pentru un litru de combustibil este stabilit în baza cotațiilor Platts, iar marjele companiilor de combustibil ar trebui să fie limitate de ANRE. O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

742
Tagurile:
Metodologie, carburanți, anre
Tematic
ANRE reacționează după ce agricultorii au amenințat cu proteste
Ce spune ANRE despre informația privind noua majorare a prețurilor la carburanți
De ce prețul la carburanți afișat la pompă poate să difere de cel maxim stabilit de ANRE


Загрузка...
Сampionatului european de fotbal 2021

Unde se va juca finala Campionatului European de Fotbal 2020

0
(reînnoit 12:17 14.06.2021)
În 2021, Campionatul European de Fotbal are loc pentru a 16-a oară în istorie. Această competiție europeană trebuia să aibă loc în 2020, dar a fost amânată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus.

În acest an numărul țărilor participante a crescut de la 16 la 24. Dintre acestea, 20 de echipe au trecut prin selecție, alte patru au ajuns la Campionat în urma finalei Ligii Națiunilor a UEFA 2018/2019.

În faza grupelor sunt planificate 36 de întâlniri, încă 15 vor avea loc în sistemul de playoff.

În Rusia, meciurile vor avea loc la Sankt Petersburg, acolo vor avea loc șapte întâlniri.

Meciul de deschidere a avut loc pe 11 iunie la Roma, între echipele naționale ale Italiei și Turciei.

Unde se va juca finala Campionatului European de Fotbal 2020

Semifinala și finala Campionatului vor avea loc la Londra. În afară de aceasta, la această competiție sunt admiși și spectatorii, însă ocuparea tribunelor nu trebuie să depășească 50%.

Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de Sputnik Moldova (@sputnik.md)

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Unde se va juca finala campionatului european de fotbal 2021, campionatul european
Тема:
Campionatul European de Fotbal 2021- informații de ultimă oră
Tematic
Antrenorul danezilor a dezvăluit ce i s-a întâmplat lui Eriksen
Campionatul European de Fotbal-2021: Calendarul


Загрузка...