Участники первомайской демонстрации от партии Социалистов в Кишиневе

Ce le urează moldovenilor Zinaida Greceanîi și Igor Dodon de 1 Mai

84
(reînnoit 13:35 01.05.2021)
Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au venit cu mesaje de felicitare de ziua internațională a muncii - 1 Mai.

CHIȘINĂU, 1 mai – Sputnik. "Felicitări, dragi concetățeni, cu ocazia Zilei de 1 Mai!  Să vă fie primăvara plină de bucurie, fericire și optimism, iar casa – de înțelegere și dragoste. Vă doresc pace, sănătate și bunăstare!", a scris ea pe pagina sa de Facebook.

Toto acolo ea a făcut trimitere la hărnicia moldovenilor: "Moldovenii se disting prin sârguință, ei pun mult suflet în tot ce fac. De aceea, Ziua Muncii este o sărbătoare specială pentru concetățenii noștri. Ea este considerată simbolul primăverii, speranțelor și respectului pentru munca umană, în primul rând - din partea statului".

Mai jos Greceanîi a trecut în revistă un șir de acțiuni întreprinse de Parlamentul Republicii Moldova menite să susțină "viabilitatea pieței forței de muncă, în condițiile crizei pandemice".

"Pentru angajatori, a fost instituit moratoriul asupra controalelor, au fost aprobate subvențiile pentru achitarea dobânzilor la credite, lansat programul de rambursare a TVA, prelungit termenul de depunere a declarațiilor și dărilor de seamă, în prima lectură votată reducerea la 6% a TVA pentru HoReCa", afirmă președintele Parlamentului.

"Pentru angajați, a fost instituită îndemnizația de șomaj, majorate salariile lucrătorilor medicali, urmau să fie aprobate următoarea creștere cu 40%, achitarea restanțelor salariale ale angajaților de la ”Calea Ferată a Moldovei” și instituită subvenționarea asociațiilor obștești naționale ale persoanelor cu dizabilități", precizează ea mai jos.

Zinaida Greceanîi menționează însă că "decizia Curții Constituționale și semnarea decretului de dizolvare a Parlamentului fac imposibilă realizarea acestor măsuri de susținere a angajatorilor și salariaților".

Și liderul PSRM, Igor Dodon, a venit cu un mesaj de felicitare de 1 Mai.

"Cu ocazia frumoasei sărbători – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii – adresez sincere felicitări tuturor locuitorilor Moldovei și, în special, celor care prin munca lor au contribuit și continuă să contribuie la creșterea bunăstării cetățenilor țării noastre. Munca oamenilor este condiția de bază și primordială a dezvoltării economice și prosperării oricărui stat. Totodată, instituțiile statului trebuie să creeze condiții cât mai atractive pentru oamenii muncii, inclusiv să le asigure salarii decente, privilegii sociale, condiții confortabile de viață și după pensionare", a scris Dodon pe Facebook.

El a mai afirmat că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a pus în prim plan mereu interesele omului – educația, angajarea în câmpul muncii, determinarea rolului său în societate, protecția socială, garanțiile și perspectivele.

"Noi am lucrat și vom continua să muncim pentru binele cetățenilor, dovadă fiind promovarea a zeci de inițiative sociale precum: majorarea salariilor pentru medici, ajutoare unice pentru pensionari și indexarea pensiilor acestora, sprijin pentru categoriile social-vulnerabile ale populației și multe altele. Pentru noi, interesele cetățenilor Moldovei sunt mereu o prioritate! Felicitări cu prilejul Zilei de 1 Mai, dragi prieteni!", a conchis Igor Dodon.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

84
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului

162
(reînnoit 20:22 13.06.2021)
Șeful Centrului Gamalei, Aleksandr Ghimțburg, a vorbit despre mutațiile rusești ale coronavirusului.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. În Rusia există variante originale de mutații ale coronavirusului, de exemplu la Moscova, proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini sunt studiate în prezent, a declarat pentru RIA Novosti  directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei,  Aleksandr  Gințburg.

"Faptul că în țara noastră, și în particular la Moscova, ca și în alte țări, există variante originale de mutații ale virusului, acest lucru este sigur. Acum studiem proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini care circulă", a spus Gunțurg.

Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>

Anterior, directorul adjunct al Centrului Gamalei Denis Logunov i-a spus lui Vladimir Putin că ar putea apărea tulpini ”de Moscova ” ale coronavirusului, președintele a declarat că a discutat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

162
Tagurile:
Rusia, mutații, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

120
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

120
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...