Paris

Franţa: Ridicarea totală a unei interdicţii iată de când

86
(reînnoit 09:07 29.04.2021)
Preşedintele Franţei Emmanuel Macron intenționează să ridice complet interdicţia ieşirii din case din această dată. Detaliile planului de relaxare vor fi comunicate până la sfârșitul săptămânii.

BUCUREŞTI, 29 apr – Sputnik, Doina Crainic. În ajunul şedinţei Consiliului de Apărare a Sănătății din Franţa, care se reunește pe 28 aprilie, preşedintele Emmanuel Macron a consultat primarii cu privire la problema ridicării restricțiilor.

În timpul videoconferinței desfășurate pe 27 aprilie, reunind 12 primari, Macron a menționat o ridicare totală în iunie a interdicţiei ieşirii din case, „dacă este posibil”, potrivit postului BFM TV, care s-a referit la participanții la această întâlnire.

În plus, detaliile planului de relaxare vor fi comunicate până la sfârșitul săptămânii, potrivit participanților. Redeschiderea va fi treptată și va avea loc până în iulie, potrivit sursei, citate de Sputnik France. 

Macron a discutat și despre strategia de vaccinare, în special pentru cei peste 75 de ani care nu au primit încă prima doză.

Relaxarea în mai multe etape

În urmă cu câteva zile, președintele Franţei a menționat posibilitatea reducerii cu câteva ore a interdicţiei ieşirii din case, 19:00 fiind „prea devreme”, a spus acesta în timpul unei călătorii pe 26 aprilie la Melun (Seine-et-Marne) cu ocazia începerii anului școlar.

În prezent, interdicţia este de la ora 19:00 în zona metropolitană, „până la o nouă hotărâre și vom vedea [cum stau lucrurile] la mijlocul lunii mai”, a declarat, pe 22 aprilie, prim-ministrul Jean Castex.

De asemenea, în timpul recentei sale vizite la o școală din Melun, Macron a comunicat despre redeschiderea barurilor și restaurantelor. Prima etapă a redeschiderii este programată pentru 3 mai, iar procesul va avea loc în mai multe etape până la sfârșitul lunii iunie.

Pe 3 aprilie, un lockdown general de patru săptămâni a intrat în vigoare pe teritoriul metropolitan. Interdicţia ieşirii din case este valabilă de la ora 19:00 la 6 a.m.

În ceea ce privește vaccinarea, de la 5 mai, aceasta va fi posibilă pentru toţi cei de peste 50 de ani, iar de la mijlocul lunii iunie, pentru cei de peste 18 ani. Potrivit obiectivului stabilit de executiv, până la jumătatea lunii iunie, 30 de milioane de persoane vor fi vaccinate. Până pe 26 aprilie, peste 14 milioane de francezi primiseră o primă doză.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

86
Tagurile:
Interdicție, ridicare, Franța
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1380)
Tematic
Video: Sandu s-a întâlnit cu Macron: Ce i-a promis președintele Franței
Aurelia Irodoi

S-au căsătorit din nou la scurt timp după ce au divorțat: Greșeala pe care o fac cuplurile

15
(reînnoit 20:07 14.06.2021)
De multe ori, situațiile stresante, emoțiile și gândurile negative impun cuplurile să ia decizii pripite în privința căsniciei lor. Din diverse motiveve unii aleg să se divorțeze, pentru ca ulterior să se căsătorească din nou cu același partener.
S-au căsătorit din nou la scurt timp după ce au divorțat: Greșeala pe care o fac cuplurile

În cadrul emisiunii "ATITUDINI", mediatoarea Aurelia Irodoi a povestit un caz pe care l-a întâlnit în activitatea ei profesională. Este vorba despre un cuplu cu doi copii, care a hotărât să divorțeze. După câteva luni de la divorț, perechea s-a recăsătorit.

Deși pentru unele persoane acest lucru pare unul neobișnuit și irațional, mediatoarea susține că acest fenomen devine tot mai răspândit.

"Acest exemplu este dovada lipsei de dialog în cuplu. După toată procedura de desfacere a căsătoriei și după o perioadă în care au locuit separat, cuplul a înțeles că a comis o greșeală luând decizia de a se divorța. În mai puțin de jumătate de an ei s-au recăsătorit oficial și spun că este o decizie asumată pe care au cântărit-o foarte bine împreună", a relatat Aurelia Irodoi.

În acest context, mediatoarea  a remarcat că pe fundalul emoțiilor negative și situațiilor stresante multe familii obișnuiesc să ia decizii pripite. Situația însă poate fi evitată.

"De multe ori în relație încep să se implice toate rudele cu sfaturi și să-și împărtășească propria experiență. Dialogul trebuie să fie doar între două părți, să se discute și cu copiii dacă e cazul, lucrurile nu trebuie grăbite. Dacă este nevoie trebuie de consultat un psiholog. Doar după ce au fost întreprinse toate măsurile, poate fi luată și o decizie", a conchis mediatoarea.

În același timp, Aurelia Irodoi a menționat că cererea față de serviciile de mediere a crescut pe timp de pandemie. Printre cele mai solicitate cazuri ce urmau a fi soluționate de către mediatori au fost cele care țineau de procesul de divorț. Potrivit ei, restricțiile impuse în contextul pandemiei au îngreunat activitatea instanțelor de judecată, motiv pentru care tot mai multe cupluri au ajuns să apeleze la serviciile de mediere.

Mediatoarea susține că deocamdată nu există o statistică care ar arăta rata adresărilor la mediatori în cazurile cuplurilor care și-au dorit să divorțeze în 2020, însă cu siguranță acestea sunt în creștere.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
Mediere, desfacerea căsătoriei, căsătorie, divorț
Tematic
Melania Trump “numără minutele” până la divorț


Загрузка...
Victor Parlicov

Parlicov: „Vor rămâne carburanți doar pentru poliție și ambulanță” - iată în ce condiții

526
(reînnoit 20:23 14.06.2021)
Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov a explicat la Radio Sputnik Moldova cum noua metodologie de calculare a prețului la carburanți, aprobată azi de ANRE, ar putea genera un blocaj pe piața produselor petroliere.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. După ce astăzi Agenția Națională pentru Reglementare a aprobat o nouă metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, reprezentanții unor companii petroliere au anunțat că vor contesta decizia în instanța de judecată. Acest lucru ar putea duce la un blocaj pe piață, consideră fostul director ANRE Victor Parlicov, iar oamenii de rând s-ar putea pomeni în situația în care nu vor putea cumpăra benzină, pentru să stocurile se vor epuiza în scurt timp. 

„Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii pur și simplu vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii pur și simplu închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata”, a declarat fostul director ANRE în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova

Victor Parlicov consideră că noua metodologie de calculare a prețurilor nu va soluționa problemele din acest sector, ci, din contra, va duce la consolidarea monopolului, pentru că micii petroliști vor fi eliminați. 

„Eu personal nu mă aștept la soluționarea problemelor pe această piață. Dimpotrivă, cred că este un pas în direcția greșită. (...) Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici”, a menționat expertul. 

Când tu nu ai asigurată securitatea, când tu nu ai asigurate stocurile, puterea de decizie și de negocieri și de șantaj a celor mari, puțini care rămân va fi și mai mare. 

Amintim că ANRE a aprobat luni, 14 iunie, noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

526
Tagurile:
metodologie, ANRE, petrol, prețuri carburanți, carburanți, Victor Parlicov
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii


Загрузка...