Vaccinare

Putem deja ne vaccinăm cu „Sputnik V” dacă nu e clar când ajunge a doua doză?

247
(reînnoit 14:14 29.04.2021)
Administrarea celei de-a doua doze a vaccinului "Sputnik V" nu este condiționată de o dată exactă, însă este important ca intervalul să nu fie foarte mare. Asta a explicat profesorul Anatoli Altștein, cercetător principal la Centrul „Gamalei” din Rusia.

CHIȘINĂU, 29 apr – Sputnik. Doctorul în științe medicale, profesorul Centrului Național de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie ”Gamalei” din Rusia, Anatoli Altștein, a precizat care este intervalul recomandat de specialiști pentru administrarea celei de-a doua doze a vaccinului "Sputnik V".

"Cifra fixă de 21 de zile este o recomandare, dar dacă va fi făcut vaccinul în ziua a 20-a sau a 23-a, nu are nicio importanță principială. Cifra de 21 de zile este recomandată mai mult pentru planificarea procesului. Vaccinul poate fi făcut și după 18 zile, dar și după 40 de zile, nimic grav nu se va întâmpla. Însă dacă pauza va fi foarte mare, atunci efectul nu va fi cel așteptat", a declarat Altștein.

Specialistul a fost întrebat dacă cetățenii moldoveni se pot vaccina deja cu "Sputnik V", în condițiile în care nu este clar când va ajunge în Moldova cea de-a doua componentă.

"Nu va fi nimic grav dacă va întârzia vaccinul până la trei săptămâni sau o lună. Dar dacă se va depăși acest termen, efectul poate să nu fie același", a precizat Anatolii Davidovici Aliștein.

În același timp, expertul a menționat că, în prezent, Federația Rusă a lansat un alt vaccin împotriva COVID-19 care va fi administrat într-o singură doză.

"Chiar și în cazul în care persoana și-a administrat doar prima doză de vaccin, oricum va fi protejată de virus. Deja avem un vaccin care se administrează într-o doză și se numește "Sputnik light". În cazul acestui vaccin, eficiența este de 70%, la fel nu este puțin", a spus Anatoli  Altștein.

Totodată, specialistul a precizat că o persoană poate să-și administreze și două vaccinuri diferite împotriva COVID-19, iar eficiența va fi la fel de mare. 

Prima partidă din lotul de 182 de mii de doze de vaccin oferit sub formă de donație de Federația Rusă a ajuns la Chișinău în acest weekend. Dozele de vaccin "Sputnik V" au fost aduse cu o aeronavă specială a Ministerului Situaţilor Excepţionale al Federaţiei Ruse.

Se știe deja că 31 de mii de doze de vaccin "Sputnik V" vor ajunge în regiunea transnistreană, iar alte 40 de mii de doze vor fi distribuite în celelalte raioane ale țării. Reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că Moldova va primi cea de-a doua componentă a vaccinului rusesc "Sputnik V" la începutul lunii mai. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

247
Tagurile:
despre vaccinare, Vaccinare, COVID-19
Tematic
Vaccinarea împotriva COVID-19 în clinicile private: Ar fi sau nu posibil?
Proteste împotriva restricțiilor COVID în Germania - confruntări cu poliția
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului

163
(reînnoit 20:22 13.06.2021)
Șeful Centrului Gamalei, Aleksandr Ghimțburg, a vorbit despre mutațiile rusești ale coronavirusului.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. În Rusia există variante originale de mutații ale coronavirusului, de exemplu la Moscova, proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini sunt studiate în prezent, a declarat pentru RIA Novosti  directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei,  Aleksandr  Gințburg.

"Faptul că în țara noastră, și în particular la Moscova, ca și în alte țări, există variante originale de mutații ale virusului, acest lucru este sigur. Acum studiem proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini care circulă", a spus Gunțurg.

Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>

Anterior, directorul adjunct al Centrului Gamalei Denis Logunov i-a spus lui Vladimir Putin că ar putea apărea tulpini ”de Moscova ” ale coronavirusului, președintele a declarat că a discutat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

163
Tagurile:
Rusia, mutații, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

122
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...