Vaccinul AstraZeneca

Primii care s-au vaccinat cu AstraZeneca sunt așteptați la rapel

97
(reînnoit 20:37 27.04.2021)
Ministerul Sănătății anunță că marți a demarat cea de-a doua etapă de vaccinare cu AstraZeneca (Vaxzevria). În acest sens, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a distribuit peste 83 de mii de doze de vaccin în centrele de imunizare din țară.

CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Cei care s-au vaccinat printre primii cu AstraZeneca sunt așteptați la rapel. Mai exact, este vorba despre lucrătorii medicali din secțiile de reanimare, anestezie și terapie intensivă și secțiile cu profil COVID-19, cei din asistența medicală primară, dar și personalul și beneficiarii azilurilor și centrelor de plasament temporar sau de lungă durată. Astfel, au fost distribuite 83 200 de doze de vaccin AstraZeneca (Vaxzevria).

Rapelul, în cazul vaccinului AstraZeneca, se administrează în decurs de 4-12 săptămâni de la administrarea primei doze de vaccin. Potrivit Ministerului Sănătății, până în prezent, în cadrul spitalelor municipale, 80 la sută dintre lucrătorii medicali au fost vaccinați cu prima doză, printre care: Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” a vaccinat 90% din personalul medical, iar Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii – 95%.

Amintim că în țară campania de imunizare împotriva COVID-19 a început în data de 2 martie. De atunci și până în prezent, 132 600 de persoane au primit serul, dintre care 119 583 au primit prima doza, iar 13 017 au primit și cea de-a doua doză. Din totalul celor vaccinați, 1 153 de persoane s-au ales cu reacții adverse ușoare, iar 51 de persoane au avut o formă moderată a reacției adverse.

Precizăm că în acest weekend prima partidă din lotul de 182 de mii de doze de vaccin oferit sub formă de donație de Federația Rusă a ajuns la Chișinău. Dozele de vaccin "Sputnik V" au fost aduse cu o aeronavă specială a Ministerului Situaţilor Excepţionale al Federaţiei Ruse. Totodată, 31 de mii de doze de vaccin "Sputnik V" vor ajunge în regiunea transnistreană, iar alte rămân 40 de mii de doze vor fi distribuite în celelalte raioane ale țării. 

Ministerul Sănătății a mai anunțat marți că un lot impunător de vaccin anti-COVID a ajuns în această dimineață în Republica Moldova. Lotul conține 150 de mii de doze de vaccin oferite de autoritățile chineze cu titlu gratuit și 100 de mii de doze procurate din fonduri bugetare ale Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

97
Tagurile:
pandemie, COVID-19, vaccinare, vaccin, lucrători medicali
Stație de alimentare, carburanți

Prețurile la carburanți se vor calcula altfel: Iată ce se schimbă de astăzi

238
(reînnoit 11:51 14.06.2021)
ANRE a aprobat noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Astfel, s-a revenit la experiența de până la 2018, când la fiecare 2 săptămâni stabilea prețuri plafon la carburanți.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. ANRE a aprobat astăzi noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere. Documentul reglementează modul de formare a prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie.

Acestea trebuie să corespundă următoarelor principii: să contribuie la aprovizionarea fiabilă și eficientă a consumatorilor cu produse petroliere; să acopere costul produselor petroliere precum și cheltuielile necesare activității de comercializare a acestora; să asigure protecția intereselor legitime ale consumatorilor de produse petroliere.

Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere stabilește:

  • modul de calculare a prețurilor maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere;
  • metoda determinării prețurilor maxime de comercializare cu ridicata a produselor petroliere;
  • metoda de stabilire de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a marjei la comercializarea produselor petroliere;
  • modalitatea de aplicare de către titularii de licențe a prețurilor de comercializare cu amănuntul și cu ridicata a produselor petroliere.

Metodologia prevede obligativitatea asigurării evidenței de către agenții economici a tuturor partidelor de produse petroliere importate, iar în cazul procurărilor locale, evidența partidelor procurate de la importatori. 

Prețul fiecărei partide comercializate se stabilește la un nivel ce nu poate depăși prețul maximal al acesteia. Pe măsura comercializării complete a fiecărei partide de produse petroliere, prețul pentru fiecare partidă nouă se stabilește reieșind din prețul maximal de intrare a acesteia, în ordine cronologică.

La modul practic, metodologia aprobată în ședința de azi presupune mecanismul prin care companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

Amintim că la începutul lunii aprilie 2021, Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic de a schimba metodologia de reglementare a prețurilor la combustibil.

După aproape o lună de deliberări, legea a fost aprobată de președintele Maia Sandu. Ea a menționat apoi că documentul este brut și neterminat, dar ar trebui să devină „un semnal pentru companiile de combustibil”.

Conform documentului aprobat, prețul pentru un litru de combustibil este stabilit în baza cotațiilor Platts, iar marjele companiilor de combustibil ar trebui să fie limitate de ANRE. O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

238
Tagurile:
Metodologie, carburanți, anre
Tematic
ANRE reacționează după ce agricultorii au amenințat cu proteste
Ce spune ANRE despre informația privind noua majorare a prețurilor la carburanți
De ce prețul la carburanți afișat la pompă poate să difere de cel maxim stabilit de ANRE


Загрузка...
Spiridon Vangheli

La mulţi ani, Spiridon Vangheli! Tatăl lui Guguţă își sărbătorelte ziua de naștere

31
(reînnoit 11:34 14.06.2021)
Scriitorul, prozatorul, poetul, traducătorul și editorul, Spiridon Vangheli, își sărbătorește astăzi cea de-a 89-a aniversare.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Scriitorul Spiridon Vangheli își sărbătorește ziua de naștere. Tatăl lui Guguţă împlinește astăzi 89 de ani.

Spiridon Vangheli s-a născut la 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, astăzi raionul Râșcani.

Creațiile sale au fost traduse în zeci de limbi, printre care cehă, japoneză, finlandeză sau hindi.

Spiridon Vangheli se remarcă printr-un mod original de interpretare, copilăria fiind văzută printr-o prismă universală. Eroul său, Guguţă, este îndrăgit atât de micul cititor, cât şi de cel matur.

Printre operele sale renumite se regăsește și: „Copii în cătușele Siberiei”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Băiețelul din coliba albastră” și altele.

Spiridon Vangheli a fost distins, în 1974, cu Premiul Internațional Diploma de Onoare „Hans Cristian Andersen” pentru cartea „Ministrul bunelului”.

De-a lungul carierii sale, scriitorul a fot distins cu Premiul de Stat al RSSM în 1980, Premiul Ministerului învăţământului în 1982, Maestru Emerit al Artei din RSSM - 1982, Premiul de Stat al URSS - 1988, Scriitor al Poporului în 1992 și Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române în 1996.

Tot în 1996 a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în 2002 cu premiul special al Uniunii Scriitorilor din România.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31
Tagurile:
zi de naştere, Spiridon Vangheli


Загрузка...