Anatoli Altștein

De ce vaccinul ʺSputnik s-a dovedit a fi eficient răspunsul virusologului

194
(reînnoit 13:10 27.04.2021)
Cercetătorul principal al Institutului ʺGamaleiʺ Anatoli Altștein a precizat dacă vaccinul ʺSputnik Vʺ protejează împotriva tulpinii britanice și a altor tulpini ale Covid-19, dacă persoana vaccinată este contagioasă și de ce trebuie de purtată masca și după vaccinare.

CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Virusologul Anatoli Altștein crede că astăzi coronavirusul este ceva mai slab, însă nu atât de semnificativ, pur și simplu oamenii s-au obișnuit cu existența acestuia, iar medicii s-au învățat să trateze boala. În martie 2020, atunci când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat despre epidemie, tabloul era complet diferită – un număr mare de oameni din țările dezvoltate mureau din cauza acestei boli. Mortalitatea a fost de aproximativ 10-15% în Europa, unde nivelul medicinii este destul de ridicat. Dar deja două luni mai târziu rata mortalității a scăzut, iar ʺacum se află la nivelul de 2%ʺ.

Într-un interviu oferit agenției Sputnik, profesorul Altștein a explicat cum s-a întâmplat așa că oamenii de știință ruși au devenit primii care au creat vaccinul.

ʺColegii mei aveau o experiență anterioară bogată în ceea ce privește crearea unui astfel de vaccin. Cu câțiva ani înainte de Covid-19, ei au creat un vaccin împotriva MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu – n.red.). Toate principiile creării unui astfel de vaccin existau, ei l-au creat cu ajutorul vectorului adenoviral. În același timp, ei au evaluat corect ce proteine, ce gene trebuie inserate în adenovirus, în ce doză, cum acest adenovirus trebuie pregătit astfel încât să devină vaccin, în ce doză și în ce consecutivitate trebuie inoculat. Și, drept rezultat, a fost obținut un vaccin bunʺ, a spus Anatoli Altștein.

El a menționat că chinezii, pe care această boală i-a afectat în primul rând, au ajutat foarte mult. Virusologia este destul de bine dezvoltată în China, ei au stabilit metode de diagnostic, au devenit primii care au publicat secvența genetică a acestui virus – ʺexistă aproximativ 30 de mii de nucleotide din care este construit materialul genetic al acestui virusʺ. Și aceste informații au devenit proprietatea întregii lumi.

Și virusologii ruși au primit aceste date, aceștia din urmă implicându-se imediat în crearea vaccinului. Până în august 2020, ei au finalizat deja prima și a doua fază a studiilor clinice și au înregistrat vaccinul.

ʺUn avantaj foarte important al vaccinului ʺSputnik Vʺ față de altele este că el a trecut toate cele trei faze ale studiilor clinice prescrise. A treia fază este extrem de complexă și dificilă de realizat. Este nevoie de zeci de mii de oameni pentru a face acest lucru și printre aceștia va exista, cu siguranță, un grup placebo. Și numai atunci când ai a treia fază cu un grup placebo destul de semnificativ, adică persoane care sunt vaccinate nu cu vaccinul pe care îl testezi, ci cu un placebo sau cu un alt vaccin, compari rezultatele ratei de îmbolnăvire a persoanelor vaccinate și poți spune că acest vaccin este eficient. Și cât de eficient esteʺ, a explicat virusologul.

Vaccinul Institutului ʺGamaleiʺ s-a dovedit a fi atât de eficient încât poate rezista la aproape toate tulpinile care sunt acum identificate în întreaga lume. Anatoli Altștein este sigur că ʺSputnik Vʺ suprimă și varianta sud-africană, despre care acum se vorbește mult. Tulpina britanică poate deveni larg răspândită, deoarece este bine adaptată la transmiterea de la om la om. Și pe ea vaccinul rusesc ar trebui să o suprime, este sigur specialistul.

Ungaria: ”Sputnik V” – cel mai sigur și mai eficient vaccin>>>

Discuțiile privind faptul că anumite rase și națiuni sunt mai afectate de infecția cu coronavirus mai mult, iar altele mai puțin, virusologul le consideră mai degrabă un mit, deși în țările Asiei Centrale rata de îmbolnăvire și numărul cazurilor letale sunt, într-adevăr, mai mici. Însă acolo lucrurile stau mai prost cu vaccinarea. În timp ce în Ucraina boala decurge aproape la fel ca și în Rusia. "Există diferențe între oameni, dar nu există date suficient de exacte care să arate că unele rase sau naționalități se îmbolnăvesc mai puțin sau mai mult".

Profesorul Altștein a explicat de ce și persoanele vaccinate, la care se depistează un nivel înalt de anticorpi, trebuie să poarte măști și mănuși. Există două motive. Primul – vaccinarea abia a început și majoritatea oamenilor nu au fost încă vaccinați.

ʺAsta înseamnă că persoanele care s-au vaccinat pot avea o infecție virală. Dar ce le este aproape garantat – nu vor avea o formă gravă și nu vor muri, deși pot transmite virusul, dar această posibilitate este redusă considerabilʺ, precizează expertul. ʺIar al doilea motiv – nu este bine să le oferi persoanelor vaccinate un astfel de privilegiu – să nu poarte măști. Pentru că atunci nimeni nu va mai respecta normele epidemiologice. Oamenii nu vor purta măști și vor pretinde că sunt vaccinați".

După cum afirmă Anatoli Altștein, lumea asistă acum la al treilea val serios al pandemiei Covid-19, care este în creștere și în ceea ce privește cifrele la nivelul său superior, se apropie deja de al doilea val. În Rusia, există o scădere acum, dar nu al celui de-al treilea val, ci al celui de-al doilea, care a început încă în septembrie.

ʺAcest lucru nu înseamnă deloc că avem un nivel suficient de imunitate colectivă și că nu vom avea un al treilea val. În Rusia, 5% din populație este vaccinată și noi nu suntem primii din lume, dar și această cifră nu este rea. În Statele Unite, situația cu vaccinarea este mai bună, dar în Europa este mult mai rea decât la noiʺ, consideră profesorul Institutului ʺGamaleiʺ.

Tocmai pentru a forma o imunitate colectivă în Rusia și pentru a nu mai aștepta aceste valuri, spune Anatoli Altștein, este atât de important să te vaccinezi acum.

ʺMă nedumerește teama de injecții – acul este foarte subțire, materialul vaccinului nu irită, este literalmente ca o mușcătură de țânțar. Oamenii nu pot evita mușcătura unui țânțar. Și doar nu se tem să fie mușcați de un țânțar. Iar efectele adverse sunt cunoscute – temperatura poate crește pentru câteva ore. Este pur și simplu imposibil să compari o astfel de daună cu beneficiul pe care îl aduce vaccinul și cu efectul acestuia asupra unei persoane bolnaveʺ, a remarcat profesorul Altștein.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

194
Tagurile:
coronavirus, COVID-19, eficiență, Vaccinul Sputnik V
Tematic
Cum va fi distribuit vaccinul "Sputnik V" și cine va putea fi imunizat
Moldova ar putea cumpăra 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC
Nicolae Botgros

Cu mașina blocată în mijlocul drumului: Ce a pățit maestrul Nicolae Botgros

8
(reînnoit 11:31 24.06.2021)
Incident neplăcut pentru maestrul Nicolae Botgros. Vezi ce a pățit aseară dirijorul orchestrei "Lăutarii".

CHIȘINĂU, 24 iunie - Sputnik. Maestrul Nicolae Botgros a rămas aseară blocată cu mașina în mijlocul străzii. Despre aceasta a scris dirijorul orchestrei "Lăutarii" pe pagina sa de Facebook.

"Astăzi seară, în timp ce eram în drum spre casă (...) pe neașteptate am făcut o pană la mașină. Boon, nu este un moment tocmai plăcut când ți se întâmplă dar ... partea bună e că poți întâlni oameni extraordinari oriunde și oricând", a scris Botgros.

Maestrul a mai scris că cei care i-au venit în ajutor sunt angajații poliției.

Amintim că în toamna anului trecut, maestrul Nicolae Botgros a fost internat în stare gravă la spital, după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19. 

Nicolae Botgros are 65 de ani. Marele violonist s-a născut în satul Badicu-Vechi, raionul Cahul. Prima orchestră pe care a dirijat-o a fost "Ciocârlia" de la Edineț.  

Botgros a activat apoi în ansamblul "Joc". În 1973 a devenit violonist în orchestra "Mugurel" a Filarmonicii de la Chișinău.

Din anul 1978 este dirijor al Orchestrei Naționale de muzică populară "Lăutarii", fondată în anul 1970 în cadrul Filarmonicii Naționale de către interpretul Nicolae Sulac.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
masina, Nicolae Botgros
Tematic
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Nicolae Botgros
Maestrul Nicolae Botgros, omagiat: Mesajul renumitului artist
Sărbătoare în familia Botgros: Mesajul emoționant al maestrului - Foto


Загрузка...
Imagine din arhivă

Șase indivizi, reținuți pentru trafic de arme: Un polițist, implicat în schema criminală

14
Șase membri ai unei grupări specializate în trafic de arme au fost reținuți de oamenii legii. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate, în infracțiune a fost implicat și un polițist, care ocupa o funcție de conducere la MAI.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Serviciul de Informații și Securitate a dezvăluit schema criminală prin care acționau indivizii reținuți. Aceștia sunt bănuiți că intenționau să spargă mai multe automobile de lux în țară și peste hotare, iar în cadrul perchezițiilor efectuate de oamenii legii au fost descoperite și mai multe arme deținute ilegal.

”În cadrul acțiunilor speciale de investigație a fost stabilit că un cetățean al Republicii Moldova a procurat de la un polițist tehnică specială, destinată deblocării ușilor autovehiculelor și pornirii motorului, cu scopul sustragerii și comercializării automobilelor de lux atât din țară, cât și de peste hotare”, se menționează în comunicatul emis de SIS.

Angajatul Ministerului Afacerilor Interne a fost reținut în flagrant delict, chiar în momentul comercializării dispozitivului pentru o sumă de 18.000 de euro.

De asemenea, oamenii legii au realizat achiziții de control al mai multor arme, care s-au dovedit a fi complet funcționale. La fel, a fost demonstrată eficacitatea dispozitivului vândut de polițist, fiind deschise și pornite patru mașini de lux.

În urma perchezițiilor, au fost identificate și ridicate bunuri, dar și tehnica specială folosită pentru spargerea autoturismelor.

Actualmente, cei șase indivizi sunt bănuiți de furt, dar și de folosirea și comercializarea ilegală a armelor și munițiilor. Pentru fapta comisă, aceștia riscă până la șapte ani de închisoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
reținere, polițist, arme, trafic
Tematic
Ofițerii SIS și procurorii desfășoară o operațiune specială: Cinci persoane reținute
Operațiune specială a SIS: Fapta criminală a unei polițiste din Criuleni - Video


Загрузка...