Îngheț

Revin înghețurile: Mai multe culturi agricole ar putea fi afectate

3198
(reînnoit 17:42 21.04.2021)
Meteorologii Serviciului Hidrometeorologic de Stat anunță înghețuri de până la -3 grade Celsius pe durata a patru nopți.

CHIȘINĂU, 21 apr - Sputnik. Înghețuri de până la -3 grade Celsius sunt prognozate de meteorologii Serviciului Meteorologic de Stat pentru perioada 24-27 aprilie. Astfel, minimele în această perioadă vor oscila între 1 și -3 grade. Pe timp de zi însă sunt prognozate temperaturi între 10 și 15 grade Celsius. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, înghețurile la suprafața solului determină nu numai frânarea dezvoltării plantelor şi încheierea prematură a ciclului de vegetaţie, ci chiar moartea parţială sau totală a acestora.

În pomicultură daunele îngheţurilor de primăvară sunt deosebit de mari, din cauza că pomii sunt în plină floare, iar după îngheț uneori aproape întreaga recoltă este distrusă. Au de suferit îndeosebi caişii, piersicii, vişinii, cireşii, merii şi nucii. Sunt afectate şi plantaţiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii.

Culturile de câmp sunt afectate într-o proporţie mai mică de îngheţurile tardive de primăvară şi timpurii de toamnă, având o sensibilitate mai redusă faţă de îngheţ în aceste perioade. În majoritatea cazurilor, momentele critice din ciclul vegetativ (diferenţierea organelor de reproducere, înflorire, fructificare etc.) se produc în afara perioadelor de îngheţ. Numai în cazurile rare, când îngheţurile apar foarte târziu, culturile de câmp sunt afectate într-o proporţie însemnată

Pentru mâine, 22 aprilie, meteorologii anunţă până la 20 grade Celsius ziua, fără precipitaţii. Vremea va fi determinată de influența unei zone de aer cu presiunea atmosferică normală. Factorii meteorologici nu vor contribui la acumularea intensivă a poluanților în aer. Pe 23 aprilie sunt anunțate ploi de scurtă durată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3198
Tagurile:
cod galben de îngheț, Pericol de îngheț, înghețuri
Accident matinal în raionul Sângerei

Grav accident rutier în Sângerei: Sunt victime - Video

107
(reînnoit 11:53 20.06.2021)
O tânără de 21 de ani a ajuns la spital după ce mașina în care se afla a fost lovită de un alt automobil. 

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. În dimineața de duminică, în jurul orei 08:30, pe traseul dintre satele Grigorăuca și Copăceni, raionul Sângerei, două automobile s-au ciocnit violent.

Ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Sângerei Ina Moscaliuc a declarat pentru Sputnik Moldova că la volanul unei mașini se afla un bărbat de 67 de ani, iar în calitate de pasageră era o tânără de 21 de ani. Mașina în care se aflau cei doi a fost lovită de către un alt automobil, la volanul căruia se afla un bărbat de 35 de ani.

În urma impactului, conducătorul de 35 de ani a ajuns cu automobilul în șanț, iar pasagera din cea de-a doua mașină a avut nevoie de îngrijiri medicale și a fost transportată la spital. Oamenii legii stabilesc, în prezent, toate circumstanțele producerii accidentului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

107
Tagurile:
Sângerei, victime, accident grav


Загрузка...
Produsul cu care este periculos să combini cafeaua

Produsul cu care este periculos combini cafeaua: Atenționarea unui medic rus

141
(reînnoit 09:49 20.06.2021)
Un medic rus din Celeabinsk explică în ce constă greșeala pe care o fac mulți atunci cânt își beau cafeaua de dimineață.

CHIȘINĂU, 20 iun - Sputnik. Pavel Isanbaev, specialist pentru pierderea în greutate la clinica Bormental din Celiabinsk, a declarat pentru RIA Novosti de ce este foarte dăunător să combini cafeaua cu dulciurile.

"Cafeaua conține antinutrienți - substanțe care interferează cu asimilarea microelementelor, a vitaminelor din alimente. Astfel, este mai bine să folosiți o băutură tonică între mese", spune Pavel Isanbayev.

Potrivit lui, cafeaua se bea adesea cu ceva dulce: cu zahăr, desert. Dar dulceața și cafeaua nu se combină. Băutura crește temporar nivelul glicemiei. În mod normal, acest lucru duce la faptul că organismul trebuie să cheltuiască glucoza, iar persoana simte un val de forță și vivacitate. Cofeina se termină apoi și revine la starea „normală”.

"Când vine vorba de cafea cu ceva dulce, nivelul de glucoză crește excesiv și apoi scade brusc. Poate apărea hipoglicemie; se manifestă cu simptome precum slăbiciune, amețeli, transpirație rece, somnolentă. Ceva mai puternic - totul depinde de organismul specific . Metabolismul după cafea este diferit, astfel încât observarea bunăstării dvs. ar trebui să aibă o importanță decisivă", spune Pavel Isanbaev.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

141
Tagurile:
medic rus, zahăr, cafea


Загрузка...