Troleibuz

O nouă linie de troleibuz va fi lansată în Chișinău: Care este itinerarul

163
O nouă linie de troleibuz va fi lansată în Capitală. Pentru prima dată, troleibuzele vor circula pe strada Albișoara.

CHIȘINĂU, 21 apr - Sputnik. O nouă linie de troleibuz, care va circula pe strada Albișoara, va fi lansată la Chișinău. Este vorba de linia nr.38, care a fost aprobată în urma unui sondaj în rândul cetățenilor. Aceștia au optat pentru transport public pe toată strada Albișoara. Noua linie de transport va avea denumirea „strada Alba Iulia - strada Sarmizegetusa" și următorul itinerar:

  • 𝐓𝐔𝐑

strada Alba-Iulia - strada Liviu Deleanu - strada Nicolae H. Costin - strada Ion Pelivan - strada Visarion Belinski - strada Vasile Lupu - strada Constantin Stere - strada Alexei Șciusev - strada Mihai Viteazul - strada Albișoara - bulevardul Iurie Gagarin (Gara) - bulevardul Decebal - strada Nicolae Zelinski - strada Sarmizegetusa.

  • 𝐑𝐄𝐓𝐔𝐑

strada Sarmizegetusa - bulevardul Decebal - bulevardul Iurie Gagarin - strada Albișoara - strada Mihai Viteazul - strada Columna - strada Henri Coandă - Piața Dimitrie Cantemir - strada Ion Creangă - strada Visarion Belinski - strada Ion Pelivan - strada Nicolae H. Costin - strada Liviu Deleanu - strada Alba-Iulia (stația terminus).

Potrivit primarului Chișinăului, Ion Ceban, pe noua linie vor fi puse unități de transport de ultimă generație, noi, cu autopropulse, fabricate la uzina din Minsk și asamblate la Atelierul de asamblare și reparații mecanice al Întreprinderii Municipale „Regia transport electric".

În prezent, troleibuzele sunt în proces de asamblare. Ceban mai spune că unitățile de transport de pe linia nr.38 vor începe să circule pe străzile din Capitală după încheierea lucrărilor de reparație care au loc pe strada Albișoara.

Mai mult, după ce va fi finisată construcția rețelei de contact a troleibuzelor pe strada Columna se va modifica parțial itinerarul liniei de troleibuz nr.24. Astfel, troleibuzele vor circula după de pe strada Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni pe strada Columna, strada Vasile Alecsandri și în continuare pe traseul stabilit.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

163
Tagurile:
parcul d etroleibuze nr1, Troleibuz, troleibuze, troleibuzele
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului

165
(reînnoit 20:22 13.06.2021)
Șeful Centrului Gamalei, Aleksandr Ghimțburg, a vorbit despre mutațiile rusești ale coronavirusului.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. În Rusia există variante originale de mutații ale coronavirusului, de exemplu la Moscova, proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini sunt studiate în prezent, a declarat pentru RIA Novosti  directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei,  Aleksandr  Gințburg.

"Faptul că în țara noastră, și în particular la Moscova, ca și în alte țări, există variante originale de mutații ale virusului, acest lucru este sigur. Acum studiem proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini care circulă", a spus Gunțurg.

Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>

Anterior, directorul adjunct al Centrului Gamalei Denis Logunov i-a spus lui Vladimir Putin că ar putea apărea tulpini ”de Moscova ” ale coronavirusului, președintele a declarat că a discutat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

165
Tagurile:
Rusia, mutații, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

122
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...