Imagine simbol

Banda criminală formată din moldoveni şi ucraineni: Cum a colaborat cu unii anchetatori

728
(reînnoit 23:25 20.04.2021)
Martori omorâţi, suspecţii eliberaţi din arest, anchetator sancţionat – este continuarea istoriei celui mai „de temul” grup criminal internaţional, format din moldoveni şi ucraineni, care a acţionat pe teritoriul ambelor state în perioada 1995 – 2005.

În prima parte a acestei istorii, Sputnik Moldova a relatat despre acţiunile criminale în fruntea cărora au stat cetăţeni ai Moldovei şi ai Ucrainei. Era vorba despre cazul răpirii unui om de afaceri din oraşul Rezina, alături de şoferul său.

Martori omorâţi, suspecţi eliberaţi

Omul de afaceri din Odesa, omorât lângă Chişinău după câteva luni în care a fost ţinut ostatic, a fost mărul discordiei. Din cauza lui au început reglările de conturi între membrii acestui grup criminal. În anii ce a urmat, după omorul lui din 1999, a început o adevărată răfuială între cei care au participat la comiterea acestei infracţiuni.

Potrivit procurorului Corneliu Bratunov, corpul neînsufleţit al acestuia a fost îngropat pe un câmp, iar peste groapă a fost turnat beton şi var.

Pe teritoriul Ucrainei, omul de afaceri figura printre cei daţi dispăruţi fără urmă.

În anul următor, 2000, ucraineii au reuşit să-l reţină pe unul din complici. Era vorba despre un fost poliţist din Odesa, care, alături de liderul moldovean S.A., a participat la comiterea infracţiunii. În timpul audierilor, el a făcut declarații despre liderii grupării şi a mărturisit că businessman-ul respectiv este deja mort.

„Această persoană a fost găsită, după aceasta, moartă în celulă”, susţine Corneliu Bratunov.

„Peste o perioadă de timp, s-a stabilit fapul că în celula sa au avut acces alţi membri ai grupării, împreună au consumat băuturi alcoolice, după care l-au sugrumat. Un alt membrului al acestui grup criminal, care a fost arestat, dar a reuşit să evadeze, a fost găsit mort, iar corpul acestuia era dezmembrat”, a continuat procurorul.

Grupare criminala, moldoveni, ucraineni, PARTEA II
© Photo : File din dosarul penal
Garajul în care suspecții ascundeau armele și alte obiecte ale infracțiunii

Până să fie omorât, în urma declaraţiilor lui, partea moldovenească l-a anunţat în căutare pe cetăţeanul Republicii Moldova S.A., cel care a fost unul din organizatorii răpirii şi omorului omului de afaceri din Odesa. El a fost reţinut în Rusia, în 2001, după care extrădat în ţara noastră.

„El a fost reţinut împreună cu încă un complice. După extrădare, peste câteva zile, unul a fost eliberat de către magistraţii Curţii de Apel Chişinău, iar al doilea de către cei de la Judecătoria sectorului Centru. Instanţa a invocat unele motive procesuale”, povesteşte Bratunov.

Peste câteva luni însă liderul moldovean S.A. a fost din nou reţinut împreună cu alţi complici şi membri ai grupării. Printre ei s-a numărat şi cel care a efectuat, nemijlocit, împuşcătura în omul de afaceri din Odesa şi care a arătat, ulterior, locul unde a fost îngropat cadavrul.

Totuşi, măsura de reprimare în cazul liderului moldovean S.A. a fost schimbată, iar instanţa nu a prelungit termenul de arest. Ulterior, Curtea de Apel a admis demersul procurorului şi a anulat decizia instanţei, doar că S.A., între timp, părăsise deja teritoriul ţării.

În ambele state - Ucraina şi Modova, oamenii legii continuau investigarea cazului disparţiei omului de afaceri.

Grupare criminala, moldoveni, ucraineni, PARTEA II
© Photo : File din dosarul penal
Garajul în care suspecții ascundeau armele și alte obiecte ale infracțiunii

Doar că, atât membrii grupului criminal, cât şi liderii, încercau să scape de urme. „Conducătorii grupului criminal rupeau toate legăturile care ar fi putut să arate direct la ei”, afirmă Corneliu Bratunov.

Tot în acea perioadă, s-a comandat şi omorul şoferului acelui businessman – eliberat după ce a fost ţinut ostatic. Indivizii au încurcat însă ţinta şi au ucis o altă persoană.

Unii anchetatori au lucrat pentru grupul criminal

Peste patru ani de la prima reţinere a liderului moldovean S.A., oamenii legii moldoveni au strâns destule probe pentru a-i incrimina fatele comise.

În 2005, el a fost din nou extrădat din Rusia autorităţilor noastre.

În toată această perioadă de patru ani, atât el, cât şi liderul criminal ucrainean au continuat seria de omoruri şi răpiri de persoane.

„Această grupare a fost organizată după un model bine gândit. Era organizaţia criminală, care era divizată în mai multe grupuri, iar fiecare avea rolul său şi unii nu ştiau de alţii. Fiecare avea misiuni diferite, unii să răpească oamenii, alţii să omoare, alţii să adune informaţii”, declară procurorul Corneliu Bratunov.

„În perioada 1996-2005, membrii acestei grupări au comis mai mult de 15 omoruri pe teritoriul regiunii Odesa. La noi au fost mai puţine. Dar liderului S.A. i-au fost incriminate patru omoruri, banditism, dar şi alte infracţiuni pe care, din păcate, nu le-am putut demonstra, pentru că unii martorii au fost asasinaţi, intimidaţi sau erau pe teritoriul altor state”, povesteşte Bratunov.

Grupare criminala, moldoveni, ucraineni, PARTEA II
© Photo : File din dosarul penal
Garajul în care suspecții ascundeau armele și alte obiecte ale infracțiunii

 „Am expediat în instanţa de judecată cazul unui anchetator din cadrul Procuraturii sectorului Centru pentru corupere, care, de asemenea, a acordat anumite servicii şi protecţie membrilor organizaţiei şi a încercat să a influeţeze mersul anchetei”, îşi aminteşte Bratunov.  

Peste 20 de ani: soarta actuală a celor doi lideri criminali

Gruparea coordonată în mare parte de cei doi – cetăţeanul Ucrainei şi cel al Republicii Moldova - a fost găsită resposabilă de comadarea şi efectuarea omorurilor, tentativelor de omor, şantaj, dar şi de lipsire de libertate.

Grupare criminala, moldoveni, ucraineni, PARTEA II
© Photo : File din dosarul penal
Garajul în care suspecții ascundeau armele și alte obiecte ale infracțiunii

S.A. – moldoveanul „ales” să reprezinte grupul criminal pe teritoriul ţării noastre, fusese condamnat iniţial la puşcărie de către Judecătoria Vulcăneşti, în anul 1998. Nu a stat mult după gratii, pentru că a fost „eliberat de la răspunderea penală în baza art. 2 al Legii „privind amnistia unor categorii de persoane” din 20 noiembrie 1997”, se arată în rechizitoriu de acuzare.

Astfel, el s-a alăturat grupului criminal la câteva luni după ce a ajuns în libertate.

După reţinearea din 2005, în 2007 el a fost condamnat pe viaţă, iar acum se află în una din puşcăriile de pe teritoriul Moldovei.

O.P. – ucraineanul care ar fi pus bazele acestei grupări criminale, de facto, a devenit între timp fugar. Iniţial, el a evadat din Ucraina pe teritoriul ţării noastre, la începutul anilor 2000, iar acum s-ar afla în libertate pe teritoriul României. El este anunţat în căutare atât de autorităţile statului nostru, cât şi de către ucraineni. Chiar şi în cazul unei eventuale reţineri el nu va fi extrădat niciunei părţi, pentru că deţine cetăţenia românească, iar potrivit legislaţiei statului vecin România nu îşi extrădează proprii cetăţeni.

O parte din membrii acestei grupări şi-au ispăşit deja pedeapsa şi se află în libertate, iar alţii sunt încă după gratii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

728
Tagurile:
război, moldovenii, ucraineni, criminali
Tematic
La nuntă, nimeni nu a riscat să fure mireasa - istoria unui cuplu din brigada „Fulger”
Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie să evite asta

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta

983
(reînnoit 17:19 20.06.2021)
Șeful Centrului ”Gamaleya”, Alexandr Ginzburg , a făcut câteva recomandări persoanelor care au decis să se vaccineze pe parcursul sezonului cald.

CHIȘINĂU, 20 iunie - Sputnik. Directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie numit după Gamaleya Alexander Ginzburg i-a sfătuit pe cei care sunt vaccinați împotriva coronavirusului să evite supraîncălzirea pe vreme caldă.

„Pe timp de caniculă, supraîncălzirea, disconfortul și transpirația excesivă nu contribuie nu numai la vaccinare, ci și la starea generală a unei persoane”, a spus Ginzburg.

El a subliniat că toate persoanele care suferă de hipertensiune sau diabet trebuie să fie deosebit de precaute, scrie RT.

În același timp, el a menționat că nu există contraindicații pentru înotul în bazine după vaccinare, cu toate acestea, înotul îndelungat ar trebui evitat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

983
Tagurile:
avertizare, COVID-19, vaccin
Тема:
Vaccinul Sputnik V: știri de ultimă oră
Tematic
Centrul Gamaleia și AstraZeneca au semnat un memorandum de cooperare


Загрузка...
Constantin Cojocaru

Ce spune un apicultor despre mierea de albine din Moldova

199
(reînnoit 16:18 20.06.2021)
Care sunt beneficiile diverselor sortimente de miere pentru organism și ce tip de miere recomandă specialiștii pentru a trata afecțiunile de care suferiți? Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii Sputnik Matinal.
Mierea de albine: Beneficii uimitoare asupra sănătății

Pe lângă faptul că este gustoasă, mierea de albine este extrem de benefică pentru organism, afirmă apicultorul și organizatorul târgurilor apicole Constantin Cojocaru. Mierea are un conținut bogat de vitamine, aminoacizi și minerale precum calciu, fier, clorură de sodiu, magneziu, fosfat și potasiu. Mierea de albine este cel mai puternic energizant natural, care ajută foarte mult în tratamentul afecțiunilor respiratorii, celor hepatice sau cardiace.

Apicultorul Constantin Cojocaru spune că în caz de răceală cea mai bună miere pe care o puteți consuma este mierea de tei sau cea din flori de levănțică. Mierea de tei calmează accesele de tuse și vă ajută să adormiți fără probleme. Mierea de lavandă este bună în probleme pulmonare, are efect tonic și diuretic. Aceasta alină simptomele reumatice și este indicată și celor cu afecțiuni pulmonare.

Mai mult, apicultorul afirmă că și persoanele care au glicemia mărită pot consuma miere în caz de răceală, însă în cantități moderate.

"Mierea de salcâm poate fi consumată de către diabetici. Desigur nu în cantități mari. Aceasta nu are miros puternic și nu se cristalizează atât de repede", a sublniat Constantin Cojocaru.

Apicultorul a precizat că și mierea de hrișcă protejează organismul și previne problemele cardiovasculare. Aceasta combate în același timp pierderile de memorie de scurtă durată și ajută la îmbunătățirea vederii. În Moldova se produc următoarele sortimente de miere: de salcâm, de tei, de floarea soarelui, de levănțică, plorifloră și de mană.

Amintim că la începutul lunii iunie, în centrul Capitalei a fost organizat un târg cu produse apicole oferite de producătorii moldoveni. Aceștia își propun să organizeze cât mai frecvent evenimente asemănătoare pentru a-și vinde marfa.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

199
Tagurile:
Apicultori, miere
Tematic
Benefic pentru sănătate: Proceduri cu miere de albini


Загрузка...