Vaccinarea împotriva COVID

Cât de eficiente sunt vaccinurile administrate în Moldova: Ce spun autoritățile

116
(reînnoit 14:24 20.04.2021)
Rezultatele campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 sunt pozitive, iar autoritățile susțin că serul administrat până acum a ajuns să reducă semnificativ rata de infectare în rândul lucrătorilor medicali care au fost imunizați.

CHIȘINĂU, 20 apr - Sputnik. Campania de vaccinare aduce rezultate bune, susțin responsabilii din sănătate. În cadrul unei conferințe de presă la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, specialiștii au prezentat situația pandemică și modul în care decurge procesul de imunizare în țara noastră.

Astfel, potrivit datelor prezentate, rata de contagiozitate a scăzut în ultima săptămână și a ajuns la 0,8, ceea ce constituie un indicator bun, dar încă nu ne permite să ne relaxăm, susțin specialiștii. Totodată, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Denis Cernelea a precizat că și procentul testelor pozitive a scăzut semnificativ, dar a îndemnat oamenii să fie vigilenți în continuare și să respecte măsurile de protecție.

Cum decurge campania de imunizare

Cernelea a vorbit și despre campania de imunizare. El a menționat că din loturile de vaccin primite sâmbătă din România și prin intermediul platformei COVAX, 51 500 de doze de Vaxzevria (AstraZeneca) au fost distribuite marți dimineața centrelor de vaccinare, iar acum vor fi imunizate și alte persoane din cea de-a doua etapă. 

„Până acum au fost imunizați adulții cu vârsta mai mare de 60 de ani, inclusiv persoanele cu comorbidități cu vârsta 18-60 de ani. Astfel, acum se adaugă următoarele categorii prevăzute în etapa a doua, mai exact: lucrătorii din domeniul educației, indiferent e vârsta acestora, angajații structurilor de menținere a ordinii publice, apărării securității statului, Ambasade, Parlament, Președinție, Guvern, ministere și instituțiile subordonate acestora, autoritățile publice locale și lucrătorii sistemului penitenciar”, a menționat secretarul de stat al MSMPS Denis Cernelea. 

Negocieri privind achiziționarea vaccinurilor

Secretarul de stat a precizat că în curând ar urma să ajungă în țara noastră ajutorul umanitar din Federația Rusă, mai exact cele 182 de mii de doze de vaccin ”Sputnik V”. Totodată, alte 10 800 de doze Pfizer au urma să fie aduse în Moldova în iunie, prin intermediul platformei COVAX. Denis Cernea a menționat că autoritățile din sănătate discută cu mai multe companii, astfel ca să fie suplimentat lotul de vaccin împotriva noului virus. 

„Se depune mult efort pentru negocieri paralele cu aproximativ zece producători de vaccinuri. De la compania Pfizer s-au solicitat 700 de mii de doze cu livrarea în mai multe tranșe. În maximum zece zile, contăm să primim oferta și deja o să trecem la etapa de negociere a contractelor. Ce ține de vaccinul Moderna, noi am avut mai multe comunicări cu reprezentanții acestora. Conform ultimei discuții, contractul care ne este propus pentru semnare prevede 1,5 milioane de doze. A fost solicitată livrarea acestora în mai multe tranșe și prevederile contractului sunt de fapt mai mult pentru anul 2022, a precizat Cernelea. 

În cadrul conferinței a fost discutat și subiectul achiziției a vaccinului chinezesc. Autoritățile au precizat că sunt gata să cumpere 100 de mii de doze de vaccin CoronaVac, deși anterior se anunțase cifra de 400 de mii de doze. Specialiștii spun că încă se negociază contractul, iar cu alte detalii vor putea reveni mai târziu în acest sens.

Conform datelor prezentate până în prezent peste 96 de mii de persoane au primit serul împotriva COVID-19, iar 1 123 de persoane au prezentat reacții adverse, majoritatea fiind în formă ușoară.

Cum s-a reflectat vaccinarea asupra ratei de infectare a medicilor

Specialiștii au precizat că după ce 60 la sută dintre lucrătorii medicali au fost vaccinați, rata de infectare în rândul acestora a scăzut.

„Avem o diminuare la fel de progresivă, avem o scădere în rândul lucrătorilor medical cu 82,5 la sută. (...) Cele mai bune rezultate le avem în rândul medicilor. Dacă, în medie, medicii reprezentau 2,1% pe săptămână din totalul de cazuri, atunci în săptămâna aceasta a fost înregistrat indicatorul de 0,3%”, a precizat specialistul ANSP Alexei Ceban.

Totodată, 229 persoane care s-au vaccinat au fost diagnosticate ulterior cu COVID-19. Potrivit lui Alexei Ceban, boala s-a manifestat în medie în a 11 zi de la imunizare, iar din acest motiv specialistul a menționat importanța protejării și după imunizare. Deoarece imunitatea la COVID-19 apare abia după cea de-a 14 zi după administrarea celei de-a doua doză.

Amintim că sâmbătă, lotul de 132 de mii de doze de vaccin Vaxzevria (anterior cunoscut ca AstraZeneca) din partea României a ajuns în Republica Moldova. Tot sâmbătă, 17 aprilie, țara noastră a a primit 48 de mii de doze de vaccin Vaxzevria prin intermediul platformei COVAX.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

116
Tagurile:
pandemie, COVID-19, vaccin
imagini din arhivă

Intimidări, violențe și cadouri: Cum se desfășoară campania pentru parlamentare

46
(reînnoit 20:44 24.06.2021)
În perioada 9-22 iunie 2021, misiunea de observare Promo-LEX a constatat o creștere de două ori a numărului de activități electorale, comparativ cu perioada precedentă de monitorizare.

CHIȘINĂU, 24 iunie - Sputnik. Utilizarea resurselor administrative, intimidarea adversarilor și perturbări în activitatea organelor electorale. Astfel de încălcări au fost identificate de misiunea de observare Promo-LEX în perioada 9-22 iunie. Șeful misiunii de observare, Nicolae Panfil, a spus acest lucru la o conferință de presă.

Organele electorale

El a constatat că CEC a acreditat 1 201 observatori, dintre care 1019 observatori naționali și 182 de observatori și experți internaționali. Asociația Promo-LEX a acreditat 967 de observatori. Comparativ cu alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020, în etapa dată, s-a înregistrat o creștere a numărului de observatori acreditați, atât naționali (+100), cât și internaționali (+60).

Majoritatea secțiilor de votare din cele 2 000 organizate în țară sunt amplasate în case de cultură (44,4%) și școli (35,9%). Promo-LEX a constatat un dezechilibru de gen în componența birourilor electorale ale secțiilor de votare, unde 84% sunt femei. Mai mult, în cazul a 480 de secții de votare  (24%) sunt doar membri femei. Pe parcursul vizitelor efectuate observatorii au raportat alegerea conducerii birourilor electorale ale secțiilor de votare, în cazul a 194 de birouri, dintre care în 13 birouri electorale ale secțiilor de votare (7%), nu a fost respectată procedura de vot deschis.

Misiunea de Observare Promo-LEX constată respectarea parțială de către birourile electorale ale secțiilor de votare a programului de muncă. Din 356 de vizite întreprinse la birouri, în cadrul a 104 vizite (29%) sediile birourilor erau închise în timpul orelor de muncă. Din punctul de vedere al accesibilității sediilor birourilor, din 233 de birouri evaluate, doar 98 (42%) sunt accesibile grupurilor de persoane cu dizabilități locomotorii.

Concurenții electorali

Pentru 9-22 iunie 2021 Misiunea de Observare Promo-LEX raportează practic o dublare a numărului de activități electorale observate, comparativ cu perioada precedentă de monitorizare.

De asemenea, observatorii au raportat cel puțin 61 de cazuri ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative în scop de promovare electorală.

"Pe categorii de resurse administrative, e vorba despre: organizarea întrunirilor electorale în cadrul instituțiilor de stat în timpul programului de muncă – 42 de cazuri (69%), asumarea meritelor pentru lucrări/servicii efectuate din bani publici – 10 cazuri (16%) și implicarea angajaților din sectorul public în activități de campanie electorală – 9 cazuri (15%)", se arată într-un comunicat emis de Promo-LEX.

Observatorii Promo-LEX au mai raportat cel puțin un caz ce poate fi calificat drept oferire de cadouri cu impact electoral, cu implicarea candidatului PPPDA.

Au fost înregistrate și alte șase cazuri de activități de campanie în care sunt vizate cultele religioase.

Au fost raportate, de asemenea, cel puțin 7 cazuri ce pot fi calificate drept intimidare sau utilizare a violenței în campania electorală. 

Misiunea de Observare Promo-LEX a analizat raportarea financiară a concurenților, precum și a estimat cheltuielile de campanie ale acestora, pentru perioada 21 mai – 18 iunie 2021. Aceasta corespunde celor patru săptămâni de campanie electorală care au fost raportate la CEC la 28 mai 2021, 4 iunie 2021, 11 iunie 2021 și, respectiv, 18 iunie 2021.

"În perioada de referință, 15 concurenți electorali au declarat venituri totale în valoare de 19 140 890 de lei. Astfel, 4 concurenți electorali au raportat 76% din totalul veniturilor, iar ceilalți 11 concurenți electorali – doar 24%. Surse ale veniturilor sunt: donațiile persoanelor fizice (47%), transferul banilor din contul curent a șapte partide politice (38%), donații ale persoanelor juridice (9%) și donații în mărfuri, lucrări sau servicii (6%)", se arată într-un comunicat emis de Promo-LEX.

De asemenea, 14 concurenți electorali au raportat cheltuieli financiare totale în valoare de 16 890 374 de lei. 

"Prin urmare, 80% din totalul cheltuielilor financiare au fost raportate de 4 concurenți, iar alte 20% – de 10 concurenți. Principalele destinații ale cheltuielilor sunt: pentru publicitate electorală (54%) și pentru materialele promoționale (30%)", se arată într-un comunicat emis de Promo-LEX.

Activitățile electorale au fost estimate pentru fiecare concurent electoral din momentul înregistrării în cursa electorală până la 18 iunie 2021.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

46
Tagurile:
Alegeri, Incălcări, Promo-LEX
Тема:
Moldova: Alegeri parlamentare 2021
Tematic
Scăpăm de un scrutin și avem altul: Când și unde vor fi organizate următoarele alegeri
Alegeri parlamentare în Armenia: Ce partid obține majoritatea în Legislativ
Întâlnire între ambasadorul SUA și conducerea CEC în prag de alegeri: Care a fost motivul
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...
Accident grav la Horești

Accident cumplit la Ialoveni: Un copil de cinci ani s-a stins din viață - Foto

51
(reînnoit 20:49 24.06.2021)
Un copil de cinci ani a murit după ce mașina în care se afla a fost lovită de un alt automobil. Accidentul a avut loc în raionul Ialoveni.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Un accident grav a avut loc în seara de joi, în apropiere de satul Horești, raionul Ialoveni.

Potrivit poliției, un tânăr de 19 ani s-a lovit cu mașina sa de un alt automobil, condus de un bărbat de 28 de ani. În urma impactului, un copil de cinci ani a decedat pe loc, până la sosirea ambulanței.

Totodată, alte trei persoane s-au ales cu diverse traumatisme și au fost transportate de urgență la spital. Printre răniți se numără și o fată de zece ani. În prezent, poliția stabilește toate circumstanțele în care s-a produs accidentul. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
a murit, fetiță, accident grav


Загрузка...