Carne de porc fără acte de proveniență

Nici nu ne imaginăm ce mâncăm: Iată ce carne cumpărăm din Piața Centrală - VIDEO

488
(reînnoit 12:43 20.04.2021)
Ofițerii CNA au descins în această dimineața la Piața Centrală din Capitală. Cinci persoane au fost reținute pentru că emiteau certificate de calitate false contra unei taxe. Printre cei reținuți sunt și agenți economici.

CHIȘINĂU, 20 apr - Sputnik. Mai mulți funcționari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor, dar și agenți economici, au ajuns pe mâna ofițerilor CNA.

Aceștia sunt cercetați în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă și activă. Persoanele sunt bănuite că ar fi eliberat certificate de calitate și sanitar-veterinare falsificate, contra plată, mai multor comercianți de carne din Piața Centrală.

Oamenii legii au desfășurat investigațiile timp de trei luni, iar în această perioadă au fost acumulate mai multe probe. Potrivit CNA, angajații Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor din municipiul Chișinău ar fi perceput de la agenții economici, care aduceau carnea pentru vânzare în Piața Centrală, sume de bani sub formă de taxe de protecție pentru a le elibera certificate de calitate fără a supune marfa controlului amănunțit. Astfel, verificarea mărfii se efectua superficial, iar pe tarabe ajungea carne de calitate proastă, astfel fiind pusă în pericol siguranța alimentară a cetățenilor. 

„Dacă taxa oficială pentru o carcasă de carne de porcină sau bovină este de 10 lei pentru o unitate, atunci mita pentru permisiunea de a o comercializa se ridica până la câteva sute de lei, în funcție de calitatea mărfii. În cazul în care marfa era proaspătă, de calitate înaltă, mita valora nu mai mult de 100 de lei pentru o unitate. Mărimea mitei însă se ridica de câteva ori în cazurile în care pe tarabele pieței ajungea carne de calitate proastă sau cu un termen mic de valabilitate”, se menționează în comunicatul de presă a CNA. 

Potrivit CNA, agentul economic care furniza pe piață peste 30 de carcase de carne plătea drept taxă câteva mii de lei la fiecare partidă. Mai mult, timp de trei luni cât au durat investigațiile, s-a stabilit că suma pretinsă drept mită s-a ridicat la o sută de mii de lei, însă anchetatorii presupun că suma reală ar fi mult mai mare. 

Marți dimineața, ofițerii CNA au efectuat percheziții la domiciliile și în birourile suspecților, în halele din Piața Centrală. Au fost reținute cinci persoane, printre care trei medici veterinari și doi agenți economici. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă până la zece ani de pușcărie, amendă penală și privarea dreptului de a ocupa anumite funcții publice. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

488
Tagurile:
Piața Centrală, corupție, CNA
Tematic
Piaţa Centrală îşi modifică programul: Cum va activa din 20 aprilie
Ian Lisnevschi

Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

15
(reînnoit 19:44 22.06.2021)
Jocul între partidele politice în campania electorală abia începe, iar "bătălia" între concurenții se va accentua în următoarele săptămâni. De această părere este politologul Ian Lisnievschi, care a fost invitatul emisiunii "ATITUDINI" de la Sputnik Moldova.
Ce spune un politolog despre campania electorală pentru alegerile anticipate

Expertul politic Ian Lisnevschi susține că este prea devreme să ofere careva prognoze cu privire la potențialul partidelor politice din această campanie electorală, întrucât mai sunt 20 de zile până la data alegerilor. Cert este că lupta concurenților electorali se desfășoară după un scenariu vechi - cu promisiuni care nu vor fi realizate.

"Cred că ultima săptămână va fi cea mai aprinsă. Până acum am văzut doar câteva bătălii, între PAS și PACE. Este o campanie plictisitoare în care partidele politice nu prezintă proiecte de țară, dar desfășoară acțiuni menite să provoace emoțiile alegătorilor", a precizat Ian Lisnevschi.

Potrivit lui, cele mai multe șanse de a accede în viitorul Parlament îi au concurenții electorali din partidul PAS și blocul PSRM-PCRM. Cu toate acestea, și reprezentanții partidului lui Renato Usatâi și ȘOR se pot afla pe lista viitorilor deputați în noul Legislativ.

"De exemplu, în cazul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor s-a observat o mobilizare rapidă, ceea ce le-ar permite mobilizarea unui procent mai mare a electoratului de centru-stânga, în proporție de aproximativ 60%. Însă,  la momentul dat nu există niciun partid poziționat foarte puternic. Alegerile vor arăta", a sublinait expertul politic.

În același timp, Ian Lisnevschi a reiterat că alegerile parlamentare anticipate nu vor putea rezolva criza politică și economică în care se află Republica Moldova.

De menționat că 22 de partide politice și un candidat independent vor participa la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021. Sondajele realizate în ultimele luni arată că doar 3 sau 4 partide vor accede în Parlament și că vor fi puse în situația să coopereze, deoarece niciunul nu va obține majoritate parlamentară.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
campanie, alegeri, politolog
Tematic
Important pentru cei care vor să voteze la alegeri în alt loc decât cel de reședință


Загрузка...
Președintele rus Vladimir Putin

Putin, despre așteptările rușilor după încheierea războiului rece

34
Rusia spera că încheierea războiul rece va deveni o victoria comună pentru Europa unită, de la Lisabona până la Vladivostok, a scris Putin într-un articol semnat pentru presa germană.

BUCUREȘTI, 22 iun – Sputnik. Într-un articol publicat în săptămânalul german Die Zeit, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a menționat că a existat o speranță că sfârșitul războiului rece va fi o victorie comună pentru Europa.

Articolul, textul căruia a fost publicat pe site-ul Kremlinului, este dedicat celor 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Articol lui Putin, la 80 de ani de la invazia naziștilor în URSS: "Să fim deschiși, în ciuda trecutului" >>>

“Noi speram că încheierea războiului rece va fi o victorie comună pentru Europa. Părea că mai e puțin și va deveni o realitate visul lui Charles de Gaulle despre un continent unit, nu atât geografic “de la Atlantic până la Ural”, ci cultural și civilizational, de la Lisabona, până la Vladivostok”, se spune în articolul președintelui rus.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
război rece, Rusia, Putin


Загрузка...