Ambulanță

Câte locuri sunt în spitale și cum decurge procesul de vaccinare în Capitală

97
(reînnoit 13:23 19.04.2021)
Specialiștii au explicat ce factori au condiționat reducerea numărul cazurilor de infectare cu coronavirus în Capitală.

CHIȘINĂU, 19 apr – Sputnik. În spitalele din Chișinău sunt în prezent în jur de 500 de paturi libere, despre aceasta a anunțat luni primarul general al Capitalei, Ion Ceban, la ședința serviciilor Primăriei.

”Este important că blocul de la Spitalul de Ftiziopneumologie cu 150 de paturi a fost închis. De patru săptămâni avem o diminuare a cazurilor de infectare cu COVID-19”, a menționat Ceban.

El a precizat că se închide și Blocul vechi de maternitate de la Spitalul "Gheorghe Palade" cu 110 paturi.

”Dacă vom avea aceeași situație, săptămâna viitoare, câteva secții cu 150 de paturi se vor închide în mai multe spitale care erau destinate pentru tratamentul COVID-19. Vreau să anunț că numărul cazurilor de infecție cu COVID-19 la copii este într-o diminuare majoră”, a adăugat Ceban.

Totodată primarul a anunțat că spitalul municipal pentru copii "Valentin Ignatenco" sistează de astăzi internarea copiilor cu COVID-19. Totodată, Spitalul de Boli Contagioase pentru Copii va interna toți copii suspecți și cei confirmați cu COVID-19, acesta având o capacitate de peste 100 de paturi.  În momentul de față sunt ocupate doar  în jur de 30.

Edilul-șef a precizat că toate aceste unităț care sunt eliberate vor fi reprofilate în secții de reabilitare post-COVID-19. Însă în caz de agravare a situației epidemice, paturile din aceste spitale vor putea fi reactivate în doar 24-48 de ore.

Situația COVID în Chișinău

Suntem în situație de pericol epidemic crescut, în pofida faptului că, de câteva săptămâni, se observă o scădere a incidenței infecției cu coronavirus. De această părere este șefei Direcţiei generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi.

Ea și-a exprimat încrederea că motivul descreșterii înregistrate este imunizarea colectivă, deoarece mulți oameni s-au îmbolnăvit și s-au recuperat, de asemenea trebui luând în considerare și vaccinarea care a început pe 2 martie cu lucrătorii medicali și continuă acum în a doua etapă, care include persoanele de vârstă și cele cu comorbidități.

Procesul de vaccinare

Șefa Direcţiei generale asistenţă socială și sănătate a menționat că în prezent în Chișinău are loc a doua etapă a campaniei de vaccinare, însă concomitent cu prima.

"Prima etapă continuă. În spitalele municipale, 2.746 de angajați au fost vaccinați cu prima doză, iar până în acest moment, din 13 aprilie când a început vaccinarea cu a doua doză, au fost vaccinați 438 de angajați ai instituțiilor spitalicești", a spus Bucearschi .

Ea a precizat că în instituțiile de asistență medicală primară au fost vaccinați cu prima doză 18.028 de lucrători, iar 2087 - cu a doua.

"În cadrul Centrului de Vaccinare din Chișinău, peste patru mii de persoane au fost vaccinate, inclusiv personal didactic și angajați ai Departamentului de Transport Electric", a mai spus funcționarul, precizând că procesul de vaccinare continuă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

97
Tagurile:
vaccinare, COVID-19, Capitala
Tematic
Ceban: Mulți oameni refuză să se vaccineze, deși sunt eligibili - Iată motivele
Ceban spune clar când vor reveni elevii din Chișinău la școală
Turismul în Moldova: Tot mai multe perspective de dezvoltare

Turismul în Moldova: Tot mai multe perspective de dezvoltare

11
(reînnoit 14:03 19.06.2021)
Destinațiile turistice din țara noastră continuă să fie luate cu asalt de către moldoveni, iar unul dintre motivele care a stat la baza acestor schimbări este criza pandemică.
Atracții turistice în apropiere de Chișinău: Un nou proiect lansat de ANTRIM

Dacă în ultimii ani, fluxul de turiști străini a crescut simțitor în țara noastră, iar moldovenii preferau să călătoarească peste hotare, atunci odată cu pandemia lucrurile au luat o altă întorsătură. În țara noastră, turismul este un domeniu în plină dezvoltare, iar aici există suficiente obiective turistice care, cu siguranță, vor impresiona pe fiecare, susțin specialiștii în turism.

Bunăoară recent, Asociația Obștească „Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova” și Primăria Comunei Budești au semnat un Memorandum de colaborare, având drept obiectiv transformarea satului Budești într-o destinație agro-turistică, prin dezvoltarea noii destinații turistice, îmbunătățirea infrastructurii și promovarea imaginii localității.

În acest scop a fost creat un Centru de Informare Turistică în incinta Muzeului din localitate, care va colabora cu operatorii de turism din țară și va avea contracte de deservire a turiștilor și excursioniștilor.

"Ne propunem susținerea dezvoltării prestatorilor de servici turistice prin dezvoltarea unei noi destinații turistice în Regiunea de Dezvoltare Centru, prin consolidarea parteneriatului APL-agenți economici, îmbunătățirea infrastructurii, lansarea noilor afaceri și promovarea imaginii localității. Valorificarea patrimoniului natural și cultural istoric al localităţii reprezintă un obiectiv de interes turistic și sperăm să ademenim cât mai mulți turiști", a declarat pentru Sputnik Moldova directorul executiv ANTRIM Victoria Bucătaru.

Svetlana  Lazăr
© Sputnik / Mihai Caraus
Svetlana Lazăr

Potrivit președintei „Asociației Naționale a Turismului Rural, Ecologic și Cultural”, Svetlana Lazăr, destinațiile turistice din țara noastră continuă să fie luate cu asalt de către moldoveni, iar unul dintre motivele care a stat la baza acestor schimbări este criza pandemică.

"În 2020, 97 la sută din turiștii care au vizitat locurile tursitice din țară, au fost turiștii locali. La o singură pensiune din Orhei, anul trecut au fost 1892 de vizitatori care au ales să se cazeze pentru câteva zile acolo. Plus, această pensiune a fost vizitată și de 3240 de persoane fără cazare", a declarat interlocutoarea.

Svetlana Lazăr este de părerea că deși pandemia a avut multe efecte dezastruoase în mai multe domenii, totuși partea bună este că turismul din țara noastră a început să fie apreciat la justa valoare de către moldoveni.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

11
Tagurile:
turism
Tematic
Premieră: Moldova, la o expoziție mondială de turism la Madrid


Загрузка...
Căpușă

Ce boli pot transmite căpușele: Cum le extragem corect din piele

74
(reînnoit 13:35 19.06.2021)
Sezonul cald aduce cu el și pericolul de a fi înțepat de o căpușă. La rândul lor, aceste insecte poartă cu ele boli grave și le pot transmite oamenilor.

CHIȘINĂU, 19 iun - Sputnik. Odată cu încălzirea vremii își fac apariția căpușele. Aceste insecte periculoase pot fi întâlnite atât în zonele rurale, cât și în cele urbane. Ele preferă păduri umbroase și umede, poienițe cu multă iarbă, câmp deschis cu arbuști, parcuri și bazine acvatice cu o vegetație abundentă.

Aceste insecte, care la prima vedere pot părea inofensive, pot transmite boli grave. Astfel, în timpul mușcăturii, căpușele secretă salivă ce conține substanțe biologic active anestezice, ce face ca înțepătura să fie practic neobservată. Ele pot fi infectate cu diferiți agenți patogeni și pot molipsi oamenii cu diverse boli grave. Una dintre ele este și boala Lyme, encefalita de căpușă, febra hemoragică Crimeea Congo, febra Q, dar și altele.

Potrivit epidemiologilor din cadrul Agenției naționale pentru Sănătate Publică, căpușele, hrănindu-se cu sângele purtătorilor de bacterii, virusuri (mamifere, reptile, păsări) sustrag și agenții cauzali ai acestor boli, fiind transmiși ulterior oamenilor care  nimeresc în mediul lor de viață.

Specialiștii din cadrul ANSP susțin că boala Lyme este considerată cea mai frecventă boală zoonotică cu transmitere vectorială, pentru Republica Moldova. Astfel, în 2019 au fost înregistrate 211 cazuri de infectare cu această boală, 2020 – 56, iar în perioada ianuarie – mai 2021 au fost raportate șapte cazuri de îmbolnăvire. Cel mai frecvent boala este depistată în Chișinău, Bălți, Orhei, Strășeni, deoarece aici cel mai des se adresează persoanele la medic. 

Medicii precizează că primul simptom al bolii Lyme este „eritemul migrator”, o leziune cutanată ce apare la 60-80% dintre persoanele înțepate de căpușe. 

„Acesta se manifestă inițial ca o pată de culoare roșie care se extinde. Pe măsură ce crește, pata poate rămâne de culoare roșie sau mai palidă în centru, cu cercuri roșii concentrice, alternând cu cercuri de piele sănătoasă. Adesea, eritemul migrator este însoțit de alte manifestări acute ce apar în perioada de trei și până la 32 de zile de la înțepătura capușei: astenie, febră, cefalee, artralgii (dureri ale articulațiilor), mialgii (dureri musculare)”, se menționează într-un comunicat de presă al ANSP. 

Specialiștii recomandă ca atunci când oamenii merg la plimbare prin parc sau pădure să poarte haine ce acoperă bine tot corpul și să fie de culoare deschisă pentru a putea observa ușor dacă vreo căpușă s-a aninat de haină. Totodată, la întoarcerea acasă, se recomandă verificarea minuțioasă a corpului și a hainelor.

Dacă totuși căpușa a înțepat persoana, specialiștii recomandă să se spele bine pe mâini, să pregătească o pensetă cu vârful ascuțit și să apuce cu ea căpușa cât mai aproape de capul acesteia. Persoana trebuie să se asigure că a scos-o în întregime, iar apoi locul mușcăturii trebuie spălat bine cu apă și săpun și se dezinfectează cu iod sau alcool etilic de 70%.

„Nu orice mușcătură de căpușă se soldează cu apariția semnelor de boală. Nu este necesară prezentarea căpușei spre cercetare în laborator. Este adecvat și rațional de a supraveghea starea de sănătate a persoanei mușcate de căpușe, iar la apariția semnelor de boală, posibil asociate cu mușcătura de căpușe, cum ar fi eritemul migrator, febra moderată, slăbiciuni, dureri în articulații și mușchi, inflamația nodulilor limfatici regionali, este necesară adresarea precoce la medic”, au precizat epidemiologii.

Cum ne protejăm de căpușe în sezonul cald

Cum te poți proteja de căpușe
Cum te poți proteja de căpușe
 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

74
Tagurile:
ANSP, boală, extragerea căpușelor, căpușe
Тема:
Viața în Moldova
Tematic
Cât de periculoase sunt înțepăturile de căpușe și ce infecții pot transmite
Mare atenție la mușcăturile de căpușe: Iată ce ne avertizează specialiștii


Загрузка...