Instituție penitenciară

Cum au apărut în închisorile moldovenești ”clienți VIP” specialist

340
(reînnoit 10:13 19.04.2021)
Specialistul în domeniul dreptului și cunoscut avocat din țară a dezvăluit detalii din culisele vieții în instituțiile penitenciare autohtone.

CHIȘINĂU, 19 apr – Sputnik. Pe parcursul ultimilor ani, în societatea moldovenească au fost scoase la iveală în mod repetat informații despre faptul că, într-o serie de penitenciare din țară, soarta unor deținuți privilegiați este adesea mult mai bună decât a muritorilor de rând fără ”legături necesare”, ale căror camere nu sunt dotate cu frigidere, televizoare și alte privilegii de închisoare.

Este adevărat că în sistemul penitenciar de la noi există o castă deosebită de deținuți „foarte importanții”? Răspunsul la întrebare a fost oferit în studioul Sputnik Moldova de profesorul, avocatul Iurie Mărgineanu.

"Există unii șefi de instituții penitenciare care permit, dacă li se adresează cu o cerere, să pună un frigider, să facă reparație în celulă. Dar nu toți deținuții au voie să facă acest lucru. Și acestea sunt, cu siguranță, anumite privilegii pentru condamnați speciali, VIP-uri", a spus interlocutorul.

Potrivit expertului, excepții pentru "muritorii de rând" care își ispășesc pedeapsa în închisoare pot fi făcute în cazul când aceștia le furnizează cu regularitate șefiilor instituțiilor penitenciare anumit informații sau, și mai simplu, oferă în mod banal mită. Atunci și în celulele acestor deținuți pot apărea aparate de uz casnic și alte beneficii ale civilizației.

"Cel mai simplu lucru pe care îl fac unii angajați ai instituțiilor penitenciare este să le transmită deținuților telefoane mobile și cartele SIM, ceea ce este interzis", a conchis Mărgineanu.

În spațiul informațional din țară au apărut în repetate rânduri informații despre condițiile inumane din instituțiile penitenciare în care sunt ținuți în arest unii deținuți. De regulă, era vorba de antisanitarie, umezeală și posibilitatea răspândirii bolilor infecțioase.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

340
Tagurile:
VIP, privilegii, condiții, penitenciar
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (205)
Tematic
Rezultatul perchezițiilor la penitenciarul din Soroca: Iată ce au descoperit oamenii legii
Elena Kovaliova

De ce profesorii închid ochii la agresiunea și violența din școli: Opinia psihologului

6
(reînnoit 09:28 25.06.2021)
Unii pedagogi consideră că nu poartă răspundere pentru educația copilului și că acest rol îl are de fapt familia. Declarația a fost făcută în studioul Sputnik Moldova de către psihologul Elena Kovaliova. 

CHIȘINĂU, 25 iun  - Sputnik. Unii profesori sunt de părere că rolul lor este doar de a preda, iar de educația copiilor trebuie să se ocupe familia.

Psihologul Elena Kovaliova a declarat în studioul Sputnik Moldova că o astfel de viziune este pur și simplu o încercare de a scăpa de responsabilitatea pentru dezvoltarea personalității la elevi. Specialistul este de părere că atmosfera din școală este importantă, iar profesorii ar trebui să acorde atenție relației dintre colegii de clasă. 

„Am fost la o ședință în care profesorul a explicat teroarea psihologică pe care copiii au aplicat-o în raport cu un nou coleg de clasă. Se ghidează de filosofia postmodernismului: se presupune că fiecare are propriul său punct de vedere și dreptul de a-l apăra agresiv”, a spus psihologul.

Kovaliova a subliniat că înșiși profesorii nu sunt pregătiți pentru o astfel de evaluare a amploarei acestui fenomen.

„În același timp, o persoană, arătând agresivitate față de altul și distrugându-i demnitatea prin abuz fizic sau verbal, folosește bullying-ul (din engleză bullying înseamnă hărțuire, urmărire agresivă) și mobbing (din engleză - mulțime agresivă, bandă) - insulte”, susține psihologul.

Acest lucru, a conchis Kovaliova, indică faptul că o astfel de persoană, indiferent de vârsta sa, are probleme cu sistemul de valori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

6
Tagurile:
școală, elevi, psiholog


Загрузка...
Girofar

VIDEO - Amenințări cu răfuială la Otaci după bătaia în masă: „Mergem la Procuratură”

102
(reînnoit 09:27 25.06.2021)
Mama fetei din cauza căreia s-ar fi bătut mai mulți tineri din Otaci și apoi a început teroarea în masă a declarat pentru Sputnik Moldova că merge în aceste clipe la Procuratură pentru a depune o plângere pe motiv că familia sa este amenințată.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Natalia Druță, mama fetei din cauza căreia a pornit bătaia de la Nistru din 21 iunie, când mai mulți tineri s-au bătut cu cruzime și apoi au început reglările de conturi în oraș, a declarat în această dimineață pentru Sputnik Moldova că merge la Procuratură pentru a depune o plângere. Femeia a precizat că după scandalul de joi din Otaci familia sa este permanent amenințată cu răfuială.

„În acest moment, eu merg la Procuratură ca să depun o plângere pe acei oameni care amenință familia mea cu răfuială fizică după bătaia de ieri de la Otaci”, a menționat Natalia Druță. 

Precizăm că joi, 24 iunie, a avut loc o bătaie în masă, unde mai mulți localnici și-au împărțit pumni și picioare în cadrul unor reglări de conturi. Totul a pornit de la un conflict declanșat câteva zile mai devreme.

Anterior, ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Ocnița Eugenia Molceanov a declarat pentru Sputnik Moldova că pe 21 iunie doi tineri și o fată au mers să se odihnească la Nistru.

„La un moment dat, trei reprezentanți ai comunității romilor s-au apropiat de tânără. Fata s-a speriat foarte tare și și-a sunat repede un prieten și un coleg de clasă. Cei doi au venit într-un suflet să o apere și așa a început conflictul între ei și reprezentanții etniei rome, care a degenerat în bătaie”, a precizat ofițerul de presă.

Scandalul s-a lăsat cu implicarea poliției, care i-a eliberat însă pe cei trei tineri. Aceștia i-ar fi bătut măr pe „apărătorii” fetei, unul dintre care era minor. Celălalt, de 18 ani, se află la spital. 

Joi, pe 24 iunie, la Otaci a fost organizată o întâlnire a localnicilor pentru a discuta incidentul produs la Nistru. S-au prezentat peste 100 de oameni, iar cearta dintre părți s-a lăsat cu o bătaie în masă. Localnicii și-au aruncat nemilos pumni și bâte.

A fost nevoie de intervenția detașamentului „Fulger”, pentru a calma spiritele. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

102
Tagurile:
amenințări, Otaci, răfuială fizică


Загрузка...