Topul celor mai ciudate nume purtate de moldoveni: N-ai crezi îi cheamă așa

15147
(reînnoit 09:38 18.04.2021)
Sputnik Moldova prezintă o nouă listă de nume mai puțin obișnuite purtate de cetățenii moldoveni, după ce anterior a realizat un alt material la acest subiect, care a stârnit interes în rândul cititorilor.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. În Republica Moldova există persoane care poartă nume unice, nemaiîntâlnite. Unele sunt extrem de rare, altele sunt de-a dreptul ciudate și nu poți să nu schițezi măcar un zâmbet atunci când sunt rostite. 

Acestea sunt inspirate din denumiri de păsări, mașini, țări, planete, discipline școlare, anotimpuri sau personalități istorice. 

Să începem cu cele unice. Există în Republica Moldova o persoană cu nume Vitamina, alta poartă nume Maslina, iar o femeie poartă numele Chimia. În topul numelor unice se înscriu și numele Vara, Nica-Maline, Sadic, Mars, Funda și Brad

Pare greu de crezut, dar există în țara noastră un bărbat care se numește Ion al IV-lea. Întocmai cum este scris aici e înregistrat și în acte. O confirmă și datele Agenției Servicii Publice, care pot fi verificate prin accesarea motorului de căutare de pe site-ul instituției. 

Două femei din țara noastră poartă numele Viena, probabil în cinstea capitalei Au

Imagine dina rhivă
© Sputnik / Андрей Соломонов
striei, iar alte două se numesc Dragostea. De asemenea, 13 persoane se numesc Dragostina.

Potrivit Agenției Servicii Publice, în Republica Moldova există o persoană care se numește Noiabrina, 56 se numesc Octeabrina, una se numește Grafinia, iar două se numesc Dulciana

Cinci bărbați din țara noastră se numesc Pelin, 7 se numesc Danco, unul se numește Alfonso, iar 9 poartă numele Hristos

De asemenea, 91 de bărbați se numesc Spartac, iar 20 poartă numele Sultan

La nume neobișnuite și rare putem înscrie Adelfina, purtat de patru femei din țara noastră, și Indira, care este purtat de 59 de femei. 

Mai devreme, Sputnik Moldova a scris că în țara noastră există o persoană care se numește Soare. Ce-i drept, nu se cunoaște dacă e vorba de un bărbat sau o femeie, întrucât motorul de căutare nu specifică sexul. Un alt cetățean se numește Mercurii, probabil în cinstea planetei celei mai apropiate de Soare. 

Ingeniozitatea unor părinți a mers și mai departe - avem și o persoană care poartă numele Lenin, în cinstea liderului bolșevic.

De asemenea, potrivit bazei de date a Agenției Servicii Publice, în Moldova există persoane cu numele Aristotel și Socrate, în cinstea filozofilor din Grecia Antică. Acestea sunt unice. Unic este și numele Delfina, precum și Păsărica. Alte două femei se numesc Rîndunica

Alții au preferat denumiri de țări pentru odraslele lor. Cinci femei din Moldova poartă numele Argentina, iar una a fost numită Islanda

Există în Moldova și 21 de persoane cu numele Chanel, precum și o fetiță numită Chanelle, în cinstea renumitului brand de haine și cosmetice. 

Patru oameni se numesc Vandam, în cinstea celebrului actor american, iar două poartă numele Diamant

Nume de familie amuzante

Pe lângă prenumele neordinare și ciudate, în Moldova sunt sute de nume de familii la fel de amuzante. 

142 de persoane poartă numele Boubătrîn, 105 se numesc Mortu, 75 au familia Bucă, 271 - Bou, 52 - Pisică, 61 au familia Purcica, o persoană are numele de familie Porcu, 109 - Guzgan, 184 poartă numele de familie Rachiu, 6 persoane au familia Stână, iar 4 - Gomic

Legistlația Republicii Moldova prevede că ofițerul de stare civilă poate să refuze înregistrarea numelor formate din cuvinte indecente sau ridicole. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15147
Tagurile:
Moldoveni, nume
Sculptura Veronicăi Micle

Foto: În scuarul Mihai Eminescu a apărut sculptura Veronicăi Micle

9
(reînnoit 20:36 17.06.2021)
Surpriză pentru locuitorii și oaspeții Capitalei. În scuarul Mihai Eminescu din centrul orașului a fost instalată o sculptură de bronz a Veronicăi Micle.

CHIȘINĂU, 17 iun – Sputnik. Primarul Capitalei, Ion Ceban, a scris pe pagina sa de Facebook că sculptura Veronicăi Micle, cea care i-a fost sursă de inspirație, dragostea eternă exprimată în poeziile marelui poet Mihai Eminescu, a fost inaugurată în scuarul care-i poartă numele, din centrul Chișinăului. 

Sculptura Veronicăi Micle
Sculptura Veronicăi Micle

Opera de artă a fost realizată în bronz de către vestitul sculptor Veaceslav Jiglițchi, Cetățean de Onoare al Chișinăului.

"Ne bucurăm că legenda plimbărilor celor doi îndrăgostiţi, a viselor împărtășite pe banca de sub tei, prinde contur în scuarul proaspăt renovat. Sunt fericit că reușim să promovăm cultura și îmi doresc ca cetățenii și oaspeții capitalei să vină cu plăcere în acest loc", a scris Ceban.

Edilul-șef al Capitalei a enumerat lucrările care au fost efectuate în acest scuar.

"Acesta conține mai multe elemente inovative, o bibliotecă în aer liber, mese noi de șah, un spațiu amenajat pentru cei mici, iluminat artistic, a fost amenajată tehnica pentru sonorizare, locul găzduind mai multe evenimente culturale", a spus Ceban.

Sculptura Veronicăi Micle
Sculptura Veronicăi Micle

Nu este prima sculptură în bronz din capitala Moldovei realizată de Veaceslav Jiglițchi. Anterior, figuri similare au mai fost instalate pe strada 31 august, în parcul „Valea Morilor”, precum și în  sectorul Râșcani al Chișinăului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
scuar, Chișinău, sculptura
Tematic
Un nou maraton de vaccinare în Capitală: Unde se pot imuniza oamenii
Atenție șoferi: O stradă din Capitală va avea circulație în sens unic


Загрузка...
Bancomat

Bancomatele și cardurile unei bănci din Moldova nu funcționează: Ce s-a întâmplat

155
(reînnoit 20:41 17.06.2021)
Cetățenii Moldovei s-au confruntat cu probleme atunci când au vrut să folosească cardurile uneia dintre bănci. Reprezentanții acestei instituții remediază deja problema.

CHIȘINĂU, 17 iunie - Sputnik. Clienții Victoriabank s-au confruntat joi seara cu dificultăți la achitarea cumpărăturilor cu cardul sau la extragerea banilor de la bancomat. În unele supermarketuri, cumpărătorii au fost nevoiți să caute numerar pentru a plăti la casă.

După cum i-au relatat utilizatorii acestei bănci reporterului Sputnik Moldova, apar probleme și la încercarea de a intra în cabinetul personal prin aplicație.

Banca a reacționat deja la această situație și a informat că rezolvă problema.

”Dragi prieteni, din cauza unei erori în funcționarea unui echipament, temporar funcționează cu deficiente aplicațiile VB24 Pay, VB24 Web, VB24 Mobile. La fel, ATM-le și POS-terminalele întâmpina deficiențe. Lucrăm pentru remedierea cât mai urgență a problemei”, este menționat în comunicatul postat pe pagina de Facebook a băncii.

Banca și-a cerut scuze de la clienții săi pentru neplăcerile cauzate.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

155
Tagurile:
card, terminal, Victoriabank


Загрузка...