Centrul COVID-19 Chișinău

COVID-19: Mai puține infectări și decese decât miercuri

168
(reînnoit 18:30 15.04.2021)
Ministerul Sănătății a prezentat datele cu privire la evoluția coronavirusului în Republica Moldova. În ultimele 24 de ore au fost confirmate 812 cazuri de infecție cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 15 apr – Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că 812 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore în Republica Moldova. Asta după ce miercuri au fost confirmate 1001 de persoane infectate cu virusul COVID-19. 

Doar un singur caz din cele înregistrate astăzi este importat. Numărul total de teste efectuate – 5 706, dintre care 1 633 au fost teste Rapid – Antigen. Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 244 177.

Totodată, 14 lucrători medicali au fost testați pozitiv cu COVID-19. De asemenea, 290 de pacienți sunt în stare extrem de gravă, dintre care 52 sunt conectați la aparate de respirație artificială. În același timp, 1 244 de persoane au fost vindecate de coronavirus. În total, 227 569 de cetățeni au fost tratați. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 5 798 de persoane, iar 17 277 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Din păcate, s-au înregistrat și noi decese. Ministerul Sănătății informează că astăzi au murit 27 de persoane din cauza complicațiilor provocate de coronavirus. Printre cei care au pierdut lupta cu virusul este și Zinaida Sturza, asistentă medicală igienistă în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În total, de la începutul pandemiei și-au pierdut viața 5 493 de oameni, dintre care 111 sunt lucrători medicali. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

168
Tagurile:
pandemie, coronavirus, COVID-19
Tematic
Prețurile la vaccinurile anti-Covid-19 importate pe cale comercială - plafonate
Greceanîi: Există riscul utilizării COVID-19 în interesul grupurilor extremiste
Iurie Ușurelu

Cum pot scăpa agricultorii de pagubele provocate de intemperii - Soluția expertului

13
(reînnoit 21:25 23.06.2021)
Expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a vorbit despre conceptul de asigurare în agricultură. El consideră că în perioada electorală politicienii vin cu diverse propuneri și ajutor pentru agricultori, însă în realitate acestea rămân doar la nivel de promisiuni.
Expert, despre situația din agricultură: Ce trebuie să îmbunătățim

În cadrul emisiunii "Logica Puterii", expertul în agrobusiness Iurie Ușurelu a declarat că companiile de asigurări și-au demonstrat capacitatea și dorința de a ajuta agricultorii, însă din cauza instabilității politice fermierii sunt puși adesea la grea încercare, fiind nevoiți să se descurce singuri.

"Orice business este un cadru economic. Dacă revedem cardinal viziunea asupra dezvoltării agriculturii cu oameni profesioniști, școliți, cu viziuni clare, cu piață de desfacere ghidată din partea autorităților, atunci lucrurile se vor schimba esențial în acest sector. Agricultura este un business, dar pentru a avea efect, trebuie să fie foarte bine dirijat. Subvențiile trebuie privite ca o investiție, și nu o acoperire a incapacității de producere", a precizat Iurie Ușurelu.

În 2020, când a fost un an secetos și destul de complicat pentru agricultorii moldoveni, expertul a declarat în studioul Sputnik Moldova că statul ar trebui să regândească  actualul mecanism de asigurări în agricultură, unde doar 4% dintre fermieri își asigură recolta, iar crearea unui fond mutual de asigurări în agricultură ar permite rezolvarea multor probleme atât pentru marile companii agricole, cât și pentru gospodăriile casnice.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
subvenții în agricultură, agricultură asigurări, agricultură
Tematic
Când în Moldova va fi creat un fond de garantare a creditelor în agricultură


Загрузка...
Emil Ceban

Admiterea la Universitatea de Medicină: Oferte educaționale pentru noul an de studii

20
(reînnoit 21:23 23.06.2021)
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” este pregătită de admiterea 2021. Prestigioasa instituție se pregătește să primească la studii în acest an peste 900 de studenți.
Admiterea la Universitatea de Medicină: Oferte educaționale pentru noul an de studii

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău este una dintre cele mai prestigioase instituții din țară, fiind unica instituție de învățământ superior care pregătește medici și farmaciști pentru sistemul național de sănătate. În cei 76 de ani de activitate, universitatea a pregătit zeci de mii de specialiști, care au fost instruiți de profesioniști adevărați - academicieni, doctori habilitați și doctori în științe.

Oferta educațională a Universității pentru anul universitar 2021-2022 cuprinde mai multe programe: medicină (șase ani), stomatologie (cinci ani), farmacie (cinci ani), optometrie (patru ani), asistență medicală generală (patru ani), sănătate publică (patru ani) și tehnologie radiologică (patru ani).

"În acest an ne propunem să primim la studii 440 de studenți din Moldova și 560 de studenți internaționali. Niciodată nu am dus lipsă de studenți. Avem tineri din 33 de țări ale lumii precum Turcia, Bulgaria, România sau Rusia. Cei mai mulți studenți internaționali sunt din Israel, India și SUA", a precizat pentru Sputnik Moldova rectorul USMF Emil Ceban.

Universitate de Medicină are săli dotate, laboratoare, cămine, cantine, complexe sportive și zone de recreere. Procesul de instruire se desfășoară în română, rusă, franceză și engleză. Candidații pot fi admiși atât la buget, cât și la contract.

Amintim că USMF a fost inclusă în clasamentul Universității Internaționale din Moscova The Three University Missions, ediția 2020, fiind unica instituție de învățământ superior din Republica Moldova prezentă în acest rating. Totodată, instituția s-a plasat pe poziția a 5-a în Clasamentul Internațional IAAR Eurasian University Ranking (IAAR EUR) pentru anul 2020.

În acest an, 990 de studenți au absolvit USMF.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

20
Tagurile:
admitere, Universitatea de Medicină
Tematic
A început imunizarea profesorilor și studenților de la USMF: Ce vaccin li se administrează


Загрузка...