Pavel Midrigan

Ce spune juristul Pavel Midrigan despre decizia CCM privind dizolvarea Parlamentului

391
Juristul Pavel Midrigan a comentat pentru Sputnik că decizia pronunțată de Curtea Constituțională era „previzibilă din punct de vedere politic”, sugerând că asupra Înaltei Instanțe s-au făcut presiuni.

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Decizia Curții Constituționale din 15 aprilie, referitoare la dizolvarea Parlamentului era predictibilă „din punct de vedere politic”, a comentat pentru Sputnik Moldova juristul Pavel Midrigan. Expertul a ținut să accentueze absurdul situației: șeful unui stat cu formă parlamentară de guvernare a cerut dizolvarea organului legislativ suprem al țării, în pofida faptului că Parlamentul, printr-o majoritate de deputați, era dispus să instaleze un nou guvern. 

„Decizia era previzibilă din punct de vedere politic, cred eu, pentru că aici s-au inclus diverși... Noi, majoritatea juriștilor, nutream speranța că, totuși, Curtea Constituțională va respecta până la final buchia Constituției. Și nu doar buchia Constituției”, a spus Pavel Midrigan.

Expertul în drept a spus că lui personal i-a plăcut poziția reprezentantului Parlamentului – „foarte clar și-a expus poziția”. Pe de altă parte, Midrigan a apreciat că argumentele reprezentantului Președinției au fost slabe, din punct de vedere juridic.

„Nu se poate proceda astfel cu organul legislativ suprem al țării”, a spus Midrigan, care a făcut referire la un aviz anterior al Comisiei de la Veneția.

Nu se poate proceda astfel, a accentuat Pavel Midrigan, „mai ales în situația în care Parlamentul era dispus să vină cu soluții” pentru desemnarea unui candidat la funcția de premier și instalarea unui nou guvern. 

Joi, 15 aprilie, magistrații Curții Constituționale au decis că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului. 

„Se constată circumstanțele dizolvării Parlamentului din cauza incapacității de a numi un guvern în conformitate cu articolul 85 din Constituție", a anunțat președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.

Astfel, președintele Maia Sandu are dreptul să emită decretul de dizolvare a Parlamentului. 

Curtea Constituțională a luat decizia după examinarea sesizării președintelui Maia Sandu. Șeful statului s-a prezentat în fața Curții și a argumentat de ce consideră că Legislativul trebuie dizolvat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

391
Tagurile:
curtii constitutionale, decizia, jurist
Tematic
Fadei Nagacevschi s-a adresat Curții Constituționale privind dizolvarea Parlamentului
Poate sau nu fi dizolvat Parlamentul? Consiliul Europei i-a răspuns Zinaidei Greceanîi
Consiliul Superior al Magistraturii

Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte: Cine este

34
(reînnoit 10:28 15.06.2021)
Consiliului Superior al Magistraturii are un nou președinte interimar. Iată cine a fost ales astăzi.

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Dorel Musteață a fost ales în funcția de președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii.

 Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului.

Musteață a fost ales după ce Curtea Constituțională a declarat necostituționale Legea nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea unor acte legislative și Hotărârea Parlamentului nr. 53 din 17 martie 2020 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

În mod special, este vorba despre modificarea legislației referitoare la majorarea numărului membrilor CSM de la 12 la 15.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

34
Tagurile:
Președinte, CSM


Загрузка...
Imagini din arhivă

Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu

23
Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet Mihai Eminescu, iar în Capitală sunt organizate mai multe evenimente.

CHIȘINĂU, 15 iun - Sputnik. Astăzi se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet și publicist național Mihai Eminescu. În Capitală urmează să se desfășoare mai multe manifestări culturale.

La ora 12:00, la bustul poetului Mihai Eminescu din Grădina Publică "Ştefan cel Mare şi Sfânt" vor avea loc depuneri de flori și recitaluri de poezie. La eveniment vor participa membri ai Uniunii Scriitorilor, oameni de cultură, ziarişti şi simpli admiratori ai operei eminesciene.

După depunerile de flori, instițuția pe care o reprezintă va desfășura diverse manifestări culturale cu tematica Eminescu și lumea valorilor, dedicate comemorării a 132 de ani de la moartea poetului.

Vom avea invitați de onoare care vor veni în fața publicului cu diverse comunicări, prelegeri, prezentări de carte, expoziții ș.a. Ușile Centrului sunt deschise pentru fiecare doritor", a precizat Elena Dabija, directoarea Centrului Academic Internațional Eminescu.

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoșani, România. A fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

1866 este anul primelor manifestări literare ale lui Eminescu. În 12/24 ianuarie moare profesorul de limba română Aron Pumnul. Elevii scot o broșură, Lăcrămioarele învățăceilor gimnaziști (Lăcrimioare... la mormântul prea-iubitului lor profesor), în care apare și poezia La mormântul lui Aron Pumnul semnată M. Eminoviciu, privatist.

La 25 februarie/9 martie debutează în revista Familia, din Pesta, a lui Iosif Vulcan, cu poezia De-aș avea. Iosif Vulcan îl convinge să-și schimbe numele în Eminescu și mai târziu adoptat și de alți membri ai familiei sale. În același an îi mai apar în „Familia” alte cinci poezii.

Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, în București. La moartea sa, George Călinescu a scris:

„Astfel se stinse în al optulea lustru de viață cel mai mare poet, pe care l-a ivit și-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale.”

Iar Tudor Vianu a spus: „fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
moarte, evenimente, Mihai Eminescu


Загрузка...