Cimitirul Armenesc

Vor putea sau nu cetățenii intre în cimitire de Paștele Blajinilor

773
(reînnoit 17:21 14.04.2021)
Accesul în cimitirele din municipiul Chișinău ar putea fi interzis în acest an de Paștele Blajinelor. Asta susține directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare".

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Deși accesul în cimitirele din municipiul Chișinău ar putea fi interzis în acest an de Paștele Blajinelor, totuși autoritățile, ca în fiecare an, fac curățenie generală. Asta a declarat în studioul Sputnik Moldova Ludmila Boțan directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare".

"Încă nu s-a decis dacă va fi permis accesul în cimitire de Blajini, dar mai exact că nu, însă ordine oricum facem. Avem foarte mult de lucru și avem de salubrizat gunoiul care se adună pe parcursul iernii. Suntem în postul mare și facem ordine. Și oamenii vin să facă ordine la mormintele răposaților", a declarat Ludmila Boțan.

În același timp, directoarea întreprinderii municipale "Combinatul Servicii Funerare" a vorbit despre unele tradiții inventate de cetățeni de Paștele Blajinilor. 

"Ce ține de mesele cu bucate la cimitire, mă depășesc. În trecut se aducea doar vin și ouă roșii, acum se fac adevărate mese, asta nu îmi este clar. Dacă venim să ne pomenim morții, trebuie să ne conectăm și moral și fizic, dar nu cred că răposaților le place să vadă persoane în stare de ebrietate care iese uneori în patru din cimitire. O bună parte de mâncare e lăsată la cimitire și e dezordine totală, iar alte ori se lasă candela aprinsă și iau foc florile artificiale. Vedem cum se vor derula lucrurile în continuare", a mai spus Ludmila Boțan.

Recent, medicul epidemiolog Laura Țurcan, de la Agenția Națională în Sănătate Publică, a declarat în studioul Sputnik Moldova că autoritățile preconizează ca cimitirele să fie închise de Paștele Blajinilor. Despre aceasta a vorbit anterior și premierul interimar Aureliu Ciocoi, tot la Sputnik Moldova.

"Comisia pentru Situații Excepționale din Chișinău este aproape de a închide cimitirele din raza Chișinău de Paștele Blajinilor, căci la acest eveniment se adună mulți oameni", a declarat Aureliu Ciocoi

Din 1 aprilie 2021, în Republica Moldova este în vigoare regimul stării de urgență. Parlamentul a adoptat decizia pe 31 martie, la solicitarea Guvernului interimar, care a propus aplicarea acestei măsuri din cauza răspândirii alarmante a noului coronavirus. Potrivit documentului adoptat, starea de urgență este introdusă pentru 60 de zile, din 1 aprilie până pe 30 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

773
Tagurile:
Paștele Blajinilor, cimitire, COVID-19
Tematic
Noi detalii în cazul perchezițiilor de la cimitir: Persoane reținute
În Chișinău trebuie să dai mită și pentru un loc în cimitir: Val de percheziții astăzi
Микрофон в студии радио Sputnik

Ce trebuie facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

77
(reînnoit 12:27 21.06.2021)
Creștinii ortodocși din Republica Moldova prăznuiesc astăzi Ziua Sfântului Duh. Care este semnificația acestei sărbători și ce rugăciuni trebuie să rostească creștinii în această zi am aflat de la parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău Pavel Borșevschi.
Ce trebuie să facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxa prăznuiește Ziua Sfântului Duh, a treia Persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu".

"Această sărbătoare se prăznuiește la 50 de zile după pogorârea Duhului Sfânt, în următoarea zi după Duminica Mare. Este una dintre cele mai vechi sărbători creștine și simbolizează faptul că Duhul Sfânt le biruieşte pe toate. Duhul Sfânt este viața bisericii noastre și nu există nici o apă sfințită sau icoane făcătoare de minuni fără aceasta", a explicat protoiereului mitrofor Pavel Borșevschi.

Părintele a remarcat că în această zi creștinii trebuie să petreacă ziua în rugăciuni și să ceară "înțelepciune, înțelegere, dragoste, bucurie, pace, bunătate, credință și blândețe - toate acestea fiind roadele Duhului Sfânt".

Potrivit tradiției, în această zi creștinii ortodocși merg la biserică, împodobesc gospodăriile cu ramuri de tei sau nuc și rostesc rugăciunea către Duhul Sfânt: "Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

77
Tagurile:
sărbătoare, părinte, Duhul Sfânt
Tematic
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie


Загрузка...
Petru Jardan la ședința plenară din 22 martie 2021

Un deputat, pe banca acuzaților - Procurorii spun câte milioane ar fi delapidat

91
(reînnoit 12:47 21.06.2021)
Procuratura Generală anunță că doi foști factori de decizie din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, dintre care unul actual deputat, au fost trimiși în judecată în dosarul concesionării întreprinderii de stat.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Deputatul Petru Jardan, ex-director general interimar al Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, împreună cu fostul director al departamentului financiar-administrativ al aceleiași instituții vor compărea pe banca acuzaților, anunță Procuratura Generală într-un comunicat de presă.

Procuratura Anticorupție a anunțat finalizarea urmăririi penale și trimiterea în judecată a cauzei penale în care cei doi sunt învinuiți de ”abuz de serviciu” în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionări.

Mai exact, cei doi sunt acuzați că, începând cu 24 decembrie 2013, ar fi acționat de comun și cu intenție în vederea tăinuirii și nerespectării de către întreprindere a primelor de asigurare achitate unei companii de asigurări, prin neluarea la evidență contabilă a acordul adițional la contractul de bază, prejudiciind întreprinderea de stat cu aproximativ 3,7 milioane de lei.

Ambii inculpați pledează nevinovați și sunt cercetați în libertate.

Procurorii amintesc că acum trei luni, la cererea procurorului general, Legislativul i-a ridicat imunitatea parlamentară deputatului, iar pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, procurorii au instituit sechestre pe bunurile acestuia estimate la peste 2,6 milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
Aeroportul Internațional Chișinău, Petru Jardan, Jardan, deputat


Загрузка...
Victor Chironda

Scandal la Primăria Chișinău: Ce nu pot împărți primarul și viceprimarul Capitalei