Sectorul zootehnic din Moldova

„Lactatele din praf sunt o crimă”: Cum vrea statul protejeze piața produselor autohtone

365
Piața lactatelor autohtone este amenințată de produsele de import, având în vedere că vremea nefavorabilă din ultimii doi ani a pus la pământ sectorul zootehnic, iar fermierii sunt nevoiți să ducă vacile la abator. Ce face statul ca să redreseze această ramură?

CHIȘINĂU, 14 apr - Sputnik. Deținătorii fermelor de bovine din țara noastră se află în impas, având în vedere că în ultimii doi ani s-au confruntat cu numeroase dificultăți. Vremea nu a ținut cu ei - în 2019 ploile și grindina au distrus recolta. A urmat apoi 2020, un an cu pandemie și secetă mare. 

Acum, producătorii de lapte nu mai au cu ce hrăni animalele. Cantitatea mică de furaje care a mai putut fi salvată este de proastă calitate - animalele mănâncă și nu au saț. Unii fermieri s-au împrumutat de la bănci ca să cumpere hrană și s-au împotmolit în datorii, așa că sunt nevoiți să ducă vacile la abator.

În consecință, lapte autohton va fi tot mai puțin pe rafturile magazinelor, iar piața va fi invadată de produse de import, care deseori sunt de o calitate mai proastă, iar unele chiar sunt făcute din prafuri.

Sputnik Moldova a realizat anterior un material amplu la acest subiect, iar astăzi i-a cerut să comenteze situația secretarului de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Mihai Machidon, care a participat la emisiunea „Logica Puterii”. 

El a precizat că în 2020 Guvernul a aprobat un regulament care prevede acordarea unor subvenții de 7000 de lei pe cap de animal deținătorilor de bovine. În acest fel, statul vrea să redreseze sectorul zootehnic.  

„Acesta este primul an în care vom subvenționa pe cap de animal și este o subvenție de aproximativ 7000 de lei la un cap de animal. (...) Ea va fi doar pentru cei care sunt înregistrați, care duc o activitate corectă în acest domeniu. Sperăm ca asta să ne dea și un impuls și posibilitatea de a redresa. Dar este un sector nu atât de ușor de dezvoltat, de aceea probabil va necesita și finanțare, și o atenție mai mare, și o școlarizare mult mai mare”, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului Mihai Machidon în studioul Radio Sputnik Moldova. 

Moderatoarea emisiunii „Logica Puterii” l-a întrebat pe secretarul de stat dacă producătorii autohtoni de lapte pot miza și pe asigurarea pieței de desfacere, având în vedere că piața internă este amenințată de produse de import, care deseori sunt făcute din prafuri.  

„Sunt împotriva acestui lucru, mai ales că știm că aceste produse le întrebuințează și copiii. Adică ar fi și o crimă aceste prafuri. Eu sunt categoric împotrivă și mă deranjează și pe mine acest lucru. Eu chiar mi-aș dori ca în 5 ani să avem un produs mai calitativ. Aici va putea interveni și statul cu pârghiile lui”, a remarcat Mihai Machidon. 

În Moldova, șeptelul de bovine scade catastrofal. În 2007 erau 206 650 de capete, iar în 2021 sunt doar 71 256. Doar în 2020, trimestrial au fost abatorizate câte 20 de mii de bovine.  

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

365
Tagurile:
lactate, protecție, stat
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii (205)
Tematic
Foto - Incendiu la o fermă de vaci din Cahul: Iată ce au distrus flăcările
Pumn

Dezvăluiri în exclusivitate pentru Spuntik: Care e motivul real al bătăii în masă la Otaci

44
(reînnoit 00:44 25.06.2021)
Mama fetei din cauza căreia s-ar fi bătut mai mulți tineri din Otaci a făcut dezvăluiri în exclusivitate pentru Sputnik Moldova și a explicat care a fost de fapt motivul real care a dus la dezordinile în masă de joi. Ea afirmă că familia sa este acum amenințată.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Natalia Druță, mama fetei din cauza căreia a pornit bătaia de pe malul Nistrului, a explicat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova ce s-a întâmplat cu adevărat pe 21 iunie și care a fost motivul real al bătăii în masă. 

Natalia Druță
Natalia Druță

Poliția a anunțat că trei reprezentanți ai comunității romillor s-au apropiat de tânăra care se odihnea pe malul Nistrului. Fata s-a speriat foarte tare și și-a sunat repede un prieten și un coleg de clasă. Cei doi au venit într-un suflet să o apere și așa a început conflictul între cele două tabere care a degenerat în bătaie. Natalia Druță afirmă că cei trei tineri au încercat să o curteze insistent pe fiica sa. Ea afirmă că cealaltă parte a conflictului îi amenință copilul. 

„Nu au atacat-o, ci s-au luat de ea. Acum fiica mea este amenințată, precum și mulți oameni care au fost astăzi la întâlnirea de la Otaci. Bătaia a fost de fapt o provocare a reprezentanților comunității romilor”, a declarat pentru Sputnil Natalia Druță. 

Despre amenințări vorbește și soțul Nataliei. Pavel Druță a declarat pentru Sputnik că un bărbat i-a trimis o amenințare în format audio.

„Tu și soția ta veți fi pedepsiți, pentru că ați declanșat un război interetnic între moldoveni și romi. Va fi foarte dureros pentru voi, pentru faptele voastre va trebui să răspundeți”, se menționează în fișierul audio expediat lui Pavel Druță. 

Soția lui Petru Druță afirmă că incidentul de la Nistru doar a umplut paharul, însă de fapt conflictul ar fi mocnnit de mult timp.

„Sunt niște reglări de conturi. Ei își permit foarte multe în raport cu localnicii. Nu toți sunt așa, doar anumite persoane. Cu alți ne împăcăm foarte bine de mulți ani. În ultima lună, cazul nostru nu a fost singurul. Adolescenții din sat au fost bătuți. În Calarașeuca au luat telefonul unui ibăiat și l-au bătut. Astfel de cazuri sunt aproape în fiecare zi. Când copii noștri vin de la școală și cineva îi atacă, îi bate pur și simplu, îi bate cu picioarele în burtă, în cap pe copii din clasele a 4-a, a 6-a. Și acestea nu sunt cazuri unice. Se iau și de fete”, susține femeia. 

Natalia a mai spus că bătaia a încetat doar pentru că au intervenit mascații de la „Fulger”, însă conflictul nu este nici pe departe consumat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

44
Tagurile:
Otaci, în masă, bătaie
Tematic
Video: Ca în vestul sălbatic: Elevi din țara noastră, implicați într-o bătaie în România


Загрузка...
Girofar

VIDEO șocant - Bătaie monstru la Otaci: Zeci de localnici și-au împărțit pumni și bâte

187
(reînnoit 00:37 25.06.2021)
O bătaie în masă, cum s-ar părea că poate avea loc doar în filme, s-a produs astăzi la Otaci, unde mai mulți localnici și-au împărțit pumni și picioare în cadrul unor reglări de conturi. Totul a pornit de la un conflict declanșat câteva zile mai devreme.

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Ocnița Eugenia Molceanov a declarat pentru Sputnik Moldova că tot conflictul a început de fapt câteva zile mai devreme, pe 21 iunie, când doi tineri și o fată au mers să se odihnească la Nistru.

„La un moment dat, trei reprezentanți ai comunității romillor s-au apropiat de tânără. Fata s-a speriat foarte tare și și-a sunat repede un prieten și un coleg de clasă. Cei doi au venit într-un suflet să o apere și așa a început conflictul între ei și reprezentanții etniei rome, care a degenerat în bătaie”, a precizat ofițerul de presă.

Scandalul s-a lăsat cu implicarea poliției, care i-a eliberat însă pe cei trei tineri. Aceștia i-ar fi bătut măr pe „apărătorii” fetei, unul dintre care era minor. Celălalt, de 18 ani, se află la spital. 

Astăzi la Otaci a fost organizată o întâlnire a localnicilor pentru a discuta incidentul produs la Nistru. S-au prezentat peste 100 de oameni, iar cearta dintre părți s-a lăsat cu o bătaie în masă. Localnicii și-au aruncat nemilos pumni și bâte.

A fost nevoie de intervenția detațamentului „Fulger”, pentru a calma spiritile încinse la maxim.

„Acum e liniște. Nu sunt victime. Încă ieri o locuitoare din Otaci a îndemnat oamenii să iasă la întâlnire pentru a stabili cine a avut dreptate pe 21 iunie, când s-a produs bătaia dintre reprezentanții comunității rome și cei doi tineri. A fost deschis în rezultat un dosar penal, iar romii se află în libertate. La spital se află tânărul de 18 ani, care s-a ales cu multiple traumatisme, inclusiv cu traumatism cranio-cerebral. Celălalt - băiatul de 14 ani, tot s-a ales cu diferite traumatisme, dar nu este la spital”, a declarat Eugenia Molceanov pentru Sputnik Moldova

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

187
Tagurile:
romi, Otaci, în masă, bătaie


Загрузка...