Campania de vaccinare

Șeful statului spune câte vaccinuri ar urma mai ajungă în Republica Moldova

184
(reînnoit 10:45 14.04.2021)
Până la sfârșitul lunii aprilie, în Republica Moldova vor fi aduse mai multe doze de vaccin. Cel puțin asta susține șeful statului, care a declarat într-o emisiune că Republica Moldova este în așteptarea unui lot din România, dar și de pe platforma COVAX.

CHIȘINĂU, 14 apr - Sputnik. Maia Sandu a declarat în cadrul unei emisiuni live la un portal de știri că țara noastră ar urma să primească în curând mai mult doze de ser împotriva noului coronavirus. Totodată, până la sfârșitul acestei luni trebuie să ajungă ultima tranșă oferită de către România.

„Noi am beneficiat de donații și suntem foarte recunoscători și în această lună, până la sfârșitul lunii, va veni ultima tranșă de doze de vaccin din România, dar această tranșă va merge în mare parte pentru rapel deja, pentru că va începe rapelul”, a menționat șeful statului.

Șeful statului a menționat că la fel în această perioadă trebuie să ajungă un lot de 50 de mii de vaccinuri prin intermediul platformei COVAX. 

„Urmau să vină mai multe, urma să vină o cantitate de 90 de mii de doze, dar pentru că au fost aceste discuții și întreruperi de furnizări la nivel internațional, din păcate s-a redus. Noi negociem cu Pfizer și sper că în următoarele două săptămâni maximum o să ne spună cât putem să cumpărăm și în ce perioadă”, a precizat Maia Sandu. 

Totodată, șeful statului a anunțat că Republica Moldova va mai primi peste 100 de mii de doze de vaccinuri Pfizer prin intermediul platformei COVAX. Dozele ar urma să ajungă în țara noastră până la sfârșitul lunii iunie. Președintele a menționat că în prezent se poartă negocieri cu Uniunea Europeană și România ca țara noastră să mai poată procura vaccinuri.

Maia Sandu a vorbit și despre licitația care a fost lansată de către autoritățile din sănătate privind procurarea vaccinului anti-COVID. 

„Aceasta este licitația pe care a anunțat-o Ministerul Sănătății. Din start le-am spus că nu o să participe nimeni la licitație, pentru că toată lumea aleargă după vaccin și nu o să vină nimeni ca să-l ofere. Am înțeles că au un singur tip de vaccin, am înțeles că prețul este destul de mare și decizia trebuie s-o ia ministerul pornind de la analiza prețului și disponibilitatea sau dorința cetățenilor de a se vaccina”, a declarat președintele. 

Totodată, Sandu a menționat că țara trebuie să le pună la dispoziția cetățenilor o varietate de vaccinuri, astfel încât fiecare să poată alege cu care să fie imunizat. 

În țara noastră au fost aduse până acum 112 970 de doze de vaccin. Este vorba despre 86 400 de doze de Astrazeneca, care a fost redenumit în Vaxzevria, 24 570 de doze de Pfizer și două mii de doze de Sinopharm. 

Amintim că Ministerul Sănătății a anunțat că marți, 13 aprilie, a fost dat startul celei de-a doua etape de vaccinare cu Pfizer. Astfel, cei care au primit prima doză de ser sunt așteptați ca să-și administreze și cea de-a doua doză.

Precizăm că în Republica Moldova campania de vaccinare împotriva noului coronavirus a început în data de 2 martie. Conform datelor oficiale, de atunci și până în prezent au fost imunizate peste 68 de mii de persoane.

În urma administrării vaccinului, 37 de persoane au avut reacții adverse moderate, iar 957 au prezentat reacții adverse ușoare. 

În data de 19 martie a ajuns un lot de 24 570 de doze de vaccin Pfizer prin intermediul platformei COVAX.

Pe 8 aprilie, autoritățile din sănătate au fost informate prin intermediul canalelor diplomatice despre faptul că Federația Rusă este disponibilă să livreze țării noastre, sub formă de ajutor umanitar, 182 de mii de doze de vaccin Sputnik V, dintre care 62 de mii de doze vor fi repartizate în regiunea transnistreană.

Totodată, săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a anunțat că țara noastră se pregătește să cumpere 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID de la o companie farmaceutică din China. Este vorba despre serul CoronaVac care este produs de compania biofarmaceutică privată SINOVAC BIOTECH LIMITED. Potrivit Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, compania este singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate producătorilor de vaccin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

184
Tagurile:
președinte, pandemie, COVID-19, vaccin
Poliția de Frontieră

Trecerea ilegală a frontierei la Tudora

41
(reînnoit 23:04 16.06.2021)
Doi moldoveni de 37 și 53 de ani, în după amiaza zilei de ieri, 15 iunie, au încercat să treacă ilegal frontiera de stat la Tudora, intenționând să ajungă în Ucraina.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. Bărbații au fost observați de către patrula Sectorului Poliției de Frontieră "Tudora-1" în cadrul serviciului de supraveghere şi control al frontierei, la o distanță de 500 m de la linia de frontieră.

Pagube provocate de ploi în Găgăuzia
© Photo : Предоставлено региональной комиссией по ЧС
S-a stabilit că bărbatul de 53 de ani din raionul Glodeni a încercat să iasă din țară prin punctul de trecere Palanca. Autoritățile ucrainene i-au interzis intrarea în țară, astfel bărbatul a decis să traverseze frontiera prin ocolirea acesteia. El a încercat să treacă frontiera împreună cu bărbatul de 37 de ani, pe care l-a întâlnit în drumul spre graniță.

Angajații Direcției regionale EST continuă cercetările. Persoanele au fost reținute până la stabilirea tuturor circumstanțelor. Pe numele acestora au fost întocmite procese-verbale de audiere și constatare a infracțiunii prevăzute de art. 362 al. 1 al Codului Penal al Republicii Moldova.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Sănătatea mintală: La cine puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

89
(reînnoit 21:46 16.06.2021)
În cadrul emisiunii "ATITUDINI", coordonatoarea Centrului Comunitar de Sănătate Mintală Asociația Medicală Teritorială Buiucani Lucia Carp a explicat care sunt pașii pe care trebuie să-i întreprindă o persoană care trece printr-o suferință emoțională.
Sănătatea mintală: La cine vă puteți adresa dacă aveți nevoie de ajutor

Persoanele care simt o stare de neliniște sufletească, sunt în depresie sau ajung să aibă chiar și gânduri suicidare, trebuie să se adreseze primordial la un specialist pentru a evita ulterioarele consecințe negative. Primul pas este să-i comunice medicului de familie despre starea prin care trec și să înțeleagă că nu sunt singuri în fața problemelor.

"Comportamentul suicidar este precedat de stările depresiv anxioase. Este important să vă adresați cât mai curând medicului de familie, care va aprecia starea dumneavoastră la nivel de medicină primară și, în funcție de severitatea simptomelor, va prescrie un tratament ușor la domiciliu sau în cazul stabilirii unei grad de severitate moderat, vă va direcționa la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală", a explicat Lucia Carp.

Potrivit interlocutoarei, în municipiul Chișinău sunt cinci Centre Comunitare, iar pe întreg teritoriul țării – aproximativ 40 de instituții cu acest profil.

"În urma unei examinări mai minuțioase de către psihiatru, sunt stabilite terapiile pe care le va urma persoana. Tratamentul constă din psihoterapie (în cazuri ușoare și medii) sau psihoterapie și tratament medicamentos - în cazuri mai grave. Tratamentul ar putea dura de la 7 la 10 luni, lucru despre care trebuie informat pacientul de la bun început", a precizat specialistul.

Este important de menționat că persoanele asigurate nu trebuie să achite pentru tratament, medicamentele prescrise fiind compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

89
Tagurile:
suicid, medic de familie
Tematic
Cutremurător: Motivele pentru care moldoveni recurg la acte de suicid


Загрузка...