Vaccinul Sputnik V

Când ajunge Sputnik V în Moldova: La ce etapă este livrarea vaccinului

259
În prezent, autoritățile din sănătate discută cu Federația Rusă despre modalitate de transportare a vaccinului Sputnik V. Declarația a fost făcută de secretarul de stat al MSMPS Igor Curov, în cadrul unei conferințe de presă la ANSP.

Ампула на фоне логотипа Спутник V.
© Sputnik / Владимир Трефилов
CHIȘINĂU, 13 apr - Sputnik. Încă nu este fixată o dată exactă când ar urma să ajungă vaccinul rusesc în Republica Moldova, dar acest lucru se va întâmpla în curând. Ministerul Sănătății discută în prezent cu responsabilii din Federația Rusă despre modalitatea de transportare a lotului de 182 de mii de vaccinuri Sputnik V.

„Suntem în negocieri despre modalitatea de transportare, discutăm toate detaliile tehnice pentru ca donația să fie livrată în Republica Moldova. Cum aflăm o zi exactă, vă anunțăm”, a precizat secretarul de stat Igor Curov.

Secretarul de stat a precizat că Federația Rusă va dona țări noastre 182 de doze de vaccin, iar 62 de mii vor merge în regiunea transnistreană. Totodată, în cadrul conferinței, întrebat despre vaccinul chinezesc CoronaVac care ar putea fi procurat de Republica Moldova, Igor Curov a menționat că în prezent se negociază contractul și nu se cunosc detalii nici despre preț, nici despre cantitatea pe care ar putea s-o achiziționeze statul nostru de la compania chineză. 

„Cantitatea va fi discutată în funcție de disponibilitatea părții chineze. (…) În cadrul ministerului se lucrează asupra stabilirii unor contacte cu producătorii de vaccine. La momentul actual,  peste zece producători au fost informați despre inițiativa noastră de a procura vaccinul. Cu trei producători cel puțin avem deja un contact strâns referitor la negocieri pentru a achiziționa vaccinul. Discutăm cu Pfizer, Moderna, am stabilit legătura cu Jonson and Jonson. Totodată, discutăm și cu Fondul de Investiții din Federația Rusă”, a menționat Igor Curov.

Specialistul din cadrul ANSP Alexei Ceban a precizat în cadrul conferinței că până la sfârșitul lunii aprilie, în țara noastră ar urma să ajungă încă 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca, care acum a fost redenumit în Vaxzevria. Lotul va ajunge în Moldova prin intermediul platformei COVAX. 

Totodată, secretarul de stat al Ministerului Sănătății Igor Curov a menționat că specialiștii din domeniu în prezent lucrează la un mecanism de a duce o evidență a persoanelor care s-au vaccinat în alte țări, pentru a face un bilanț corect a celor imunizați. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

259
Tagurile:
ANSP, Ministerul Sănătății, Vaccinul Sputnik V
Ambulanță, SUA, foto de arhivă

Atac armat în SUA mai multe victime

36
(reînnoit 13:03 12.06.2021)
Poliția din Austin, SUA, a confirmat împușcăturile din centrul orașului, iar agenția locală EMS a anunțat pe Twitter că în urma atacului din Austin, există cel puțin o victimă care se află în stare critică.

CHIȘINĂU, 12 iun – Sputnik. Poliția din Austin, Texas, a sfătuit oamenii să stea departe de locul atacului care a avut loc astăzi, confirmând împușcăturile din centrul orașului care au dus la rănirea mai multor persoane.

Cel puțin o victimă se afla în stare critică, încă una a avut răni, iar situația a cel puțin alte șase victime rămâne necunoscută, a raportat EMS pe Twitter.

​Potrivit postărilor pe rețelele de socializare, 16 persoane ar fi avut de suverit în de pe urma împușcăturilor, dar poliția nu a specificat încă un număr precis de victime.

Locația atacului ar putea fi un restaurant din centrul orașului, dar autoritățile nu au confirmat acest lucru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Texas, SUA, atac
Tematic
VIDEO - Atac armat într-un liceu – mulți răniți și un mort!


Загрузка...
Микрофон в студии радио Sputnik

Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

23
(reînnoit 12:23 12.06.2021)
Astăzi, ruşii de pretutindeni vor sărbători Ziua Națională a Rusiei, ocazie cu care sâmbătă şi duminică vor fi organizate numeroase evenimente culturale şi sportive.
Ziua Națională a Rusiei: Semnificație și curiozități

Pe 12 iunie 1990, Primul Congres al deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia de Suveranitate a Rusiei.

Potrivit unui decret prezidenţial, semnat de primul preşedinte al Federaţiei Ruse, Boris Elţîn, ziua de 12 iunie a fost decretată zi de sărbătoare naţională – Ziua Independenţei Rusiei. Denumirea oficială „Ziua Rusiei” a fost stabilită mai târziu, în 2002, atunci când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii care a inclus lista sărbătorilor legale.

Data de 12 iunie, când cetăţenii ruşi sărbătoresc Ziua Naţională a Rusiei, este considerată cea mai importantă sărbătoare din Rusia.

Pe 12 iunie, în anul 1990, Congresul deputaţilor poporului din Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă (RSFSR) a adoptat Declaraţia privind proclamarea suveranităţii statului. La doar un an distanţă, pe 12 iunie a fost ales primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţîn. În luna decembrie 1991, URSS şi-a încetat existenţa, iar pe 25 decembrie a fost redenumit statul, noua denumire fiind Federaţia Rusă, care a moştenit toate drepturile fostului stat sovietic.

Din anul 1994, pe 12 iunie, această zi era marcată ca ziua adoptării Declaraţiei privind proclamarea suveranităţii statului rus. Ziua Naţională a Rusiei a fost instituită în anul 2002. Conform tradiţiei, în această zi, la Kremlin are loc ceremonia oficială de decernare a premiilor şi a înaltelor distincţii de stat în domeniile cercetare, ştiinţă, tehnologii, literatură și artă.

Capitala Rusiei şi regiunile ţării au pregătit pentru această zi însemnată un program festiv extrem de divers.

În fișierul audio atașat găsiți cele mai interesante informații despre Federația Rusă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
zi națională, Rusia
Tematic
Rusia face un ultim avertisment: experții, despre interviul „ucrainean” al lui Putin


Загрузка...