Vaccinare

Rezultatele campaniei de imunizare: Eficiența vaccinului împotriva COVID-19

50
(reînnoit 13:12 13.04.2021)
Peste 68 de mii de persoane au primit serul împotriva noului coronavirus. Majoritatea dintre ei, adică 60 la sută, sunt lucrători medicali. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă de către autoritățile din sănătate.

CHIȘINĂU, 13 apr - Sputnik. La mai bine de o lună de când s-a dat startul campaniei de vaccinare, 68 092 de persoane au fost imunizate. Conform datelor oficiale, în țara noastră au primit serul doar 2% din populație.

Mai exact, au fost vaccinați 60 la sută din lucrătorii medicali, 24 la sută din cadrele didactice și 30 la sută din asistenții sociali.

Potrivit specialiștilor, în ultimele ultimele săptămâni a scăzut rata morbidității în rândul lucrătorilor medicali cu 75 la sută. Alexei Ceban susține că acest lucru se datorează vaccinării unui număr mare de lucrători medicali.

„Dacă în medie, proporția de infectări în rândul lucrători medicali constituia 12 la sută, în ultimele două săptămâni a scăzut până la trei la sută. Rezultatele vin la aproape o lună și jumătate de la începutul campaniei de imunizare. Nu uităm că răspunsul imun este mult mai complex”, a precizat specialistul ANSP Alexei Ceban.

În cadrul conferinței de presă s-au discutat și efectele adverse ce au fost provocate de vaccine. Astfel, 978 de persoane au prezentat o reacție adverse ușoară ce s-a manifestat prin durere la locul injectării, febră, oboseală, dureri musculare și articulare. Totodată, 39 de persoane au avut o reacție adverse moderată care s-a prezentat prin febra de peste 38,5 și erupții pe piele. Ministerul Sănătății a precizat că niciun caz sever nu a fost înregistrat.

Potrivit specialistului ANSP Alexei Ceban, 0,3% dintre cei vaccinați au avut COVID-19 după ce s-au imunizat. Debutul bolii a avut loc în mediu în cea de-a 11 zi de la administrarea primei doze de vaccin.

„Fiecare persoană care a fost vaccinată trebuie să respecte în continuare toată măsurile de protecție. (…) Nu ne oferă vaccinul din prima zi o protecție de sută la sută, mai ales când răspunsul imun se formează abia după a 14 zi de la administrarea primei doze a vaccinului anti-COVID”, a precizat Ceban.

Conform datelor, în țara noastră au fost aduse până acum 112 970 de doze de vaccin. Este vorba despre 86 400 de doze de Astrazeneca, care a fost redenumit în Vaxzevria, 24 570 de doze de Pfizer și două mii de doze de Sinopharm. 

Amintim că Ministerul Sănătății a anunțat că marți, 13 aprilie, a fost dat startul celei de-a doua etape de vaccinare cu Pfizer. Astfel, cei care au primit prima doză de ser sunt așteptați ca să-și administreze și cea de-a doua doză.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
ANSP, COVID-19, vaccin
Девушка за ноутбуком

Primarul le-a tăiat plăcerea: Ce priveau pe Internet angajații unei primării

262
(reînnoit 23:42 14.06.2021)
Tristețe mare în rândul angajaților de la Primăria Slobozia care nu vor mai putea privi filme și seriale la locul de muncă, în timpul programului. Edilul-șef a decis să restricționeze accesul lucrătorilor pe site-uri care nu au legătură cu munca.

BUCUREȘTI, 14 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Situație neobișnuită în România, în care primarul localității Slobozia a luat decizia drastică de a restricționa accesul angajaților la site-urile care nu aveau legătură cu activitatea lor.

Edilul a hotărât să ”taie în carne vie” după ce un control informatic realizat de curând în instituție a scos la iveală faptul că mai mulți angajați din Primărie urmăreau filme și seriale pe Netflix sau stăteau pe rețelele de socializare, în timpul programului.

La momentul de față, funcționarii din primăria Slobozia mai au acces la internet doar în interes de serviciu, precizează independentonline.ro.

„Am făcut în așa fel încât să renunțăm la tot ce înseamnă acti­vități care implică hobby-uri în timpul programului de lucru. S-a limitat accesul la acele platforme și site-uri care nu aveau legătură cu munca. Poate unora nu le convine, dar trebuie să în­țeleagă faptul că lu­crăm pentru cetățeni și trebuie să-i ajutăm atunci când au nevoie de noi!”, spune primarul Dragoș Soare.

Acesta a explicat că nici o solicitare nu poate fi amânată numai pentru că o persoană nu are chef să îi facă treaba, pentru că urmărește postările colegilor pe rețelele de socializare ori pentru că se uită la filme.

De asemenea, potrivit edilului, angajaților li s-a atras atenția și s-au pus file la dosar.

Soare promite că se va face o analiză mai complexă a acestor cazuri și că, în funcție de rezultate, acolo unde se va dovedi că nu există o activitate intensă, posturile ar putea fi restructurate.

De asemenea, edilul a subliniat că funcționarii din primărie care vor avea abateri repetate vor fi sancționați sau concediați.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

262
Tagurile:
Internet, angajați, Primărie, România
Tematic
Vor zbura capete la Primăria Chișinău? La cine s-a referit primarul Ion Ceban


Загрузка...
Arest

Un moldovean a fost extrădat din Federația Rusă: Iată ce a comis

92
(reînnoit 21:11 14.06.2021)
Un moldovean a fost reținut în Federația Rusă după ce timp de cinci ani s-a aflat în căutare internațională. El ar fi omorât un bărbat, după care a dat bir cu fugiții în Rusia.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. Un bărbat de 32 de ani, originar din Slobozia, s-a aflat timp de cinci ani în căutare internațională, iar acum a fost reținut în Federația Rusă.

Potrivit Poliției, în 2016 învinuitul ar fi omorât un bărbat din raionul Căușeni, după care a fugit în Federația Rusă. Moldoveanul a fost anunțat în căutare internațională de către oamenii legii de la Inspectoratul de Poliție Bender.

După reținerea acestuia de către organele de drept ale Federației Ruse, bărbatul a fost extrădat în Republica Moldova. Ulterior, direct de la aeroport, învinuitul a fost dus la Penitenciarul nr.13 din Chișinău. El riscă până la zece ani de pușcărie. 

 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
omor, Federația Rusă, moldovean, reținere
Tematic
Omor la beție: Un bărbat și-a strangulat vecinul cu un șiret


Загрузка...