Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Pandemia bate în retragere? Se închid unele secții COVID din Capitală

1816
(reînnoit 15:06 12.04.2021)
Secțiile de COVID din două spitale din Capitală își vor sista treptat activitatea, pentru că a scăzut numărul celor infectați cu noul coronavirus. Astfel, autoritățile vor reactiveze secțiile specializate și să acorde ajutor medical celor cu maladii cronice. 

CHIȘINĂU, 12 apr - Sputnik. Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie și blocul vechi al maternităţii din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” vor ieși treptat din circuitul COVID-19 în această săptămână.

Despre acest lucru a anunțat edilul-șef al Capitalei Ion Ceban pe pagina sa de Facebook. Primarul susține că s-a coordonat cu Ministerul Sănătății sistarea graduală a unor secții cu profil COVID-19. Motivul acestei decizii este faptul că în ultima perioadă a scăzut numărul infectărilor cu nou coronavirus, iar în spitalele municipale sunt paturi libere suficiente destinate pacienților bolnavi de COVID-19. 

Astfel, potrivit lui Ceban, peste 250 de paturi din cele două spitale municipale se vor elibera pentru pacienții cu alte boli, care la fel au nevoie de tratament. Primarul a mai scris pe pagina sa de Facebook că în celelalte spitale municipale numărul de paturi destinat pacienților cu COVID-19 se va micșora treptat.

„Ne dorim ca spitalele municipale, la fel treptat, să revină la profilurile de până la pandemie, unde să fie reactivate secțiile medicale specializate pentru pacienții cu maladii cronice. Vom pune prioritate neapărat pe tratamentul de reabilitare post-COVID-19. Cel mai probabil, în cazul celei mai optimiste evoluții epidemice, ultimul spital care va rămâne în circuitul COVID-19 va fi Centrul de la MoldExpo, care recent a împlinit un an de la deschidere”, a scris Ion Ceban.

Edilul-șef a precizat că, chiar dacă numărul infectărilor este într-o ușoară scădere, în Capitală incidența rămâne a fi mare, iar cazurile grave rămân la fel de multe și paturi libere în secțiile de terapie intensivă nu sunt. 

Conform datelor oficiale, de la începutul pandemiei în țară au fost înregistrate 241 217 cazuri de COVID-19, dintre care 103 545 de cazuri au fost doar în Capitală. Totodată, în Chișinău au fost înregistrate peste 1 700 de decese din cele peste 5 300 înregistrate în toată țara. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1816
Tagurile:
pandemie, COVID-19, Secții, spitale
Ciuperci

Atenție la ce mâncați: Cum evitați intoxicația cu ciuperci

8
(reînnoit 21:31 24.06.2021)
Consumul de ciuperci procurate din locuri neautorizate sau culese de prin pădure la întâmplare, pot duce la consecințe grave pentru sănătate.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Intoxicația cu ciuperci poate deveni fatală dacă nu se acționează prompt. Potrivit specialiștilor din cadrul ANSP, cu cât simptomele apar mai rapid, cu atât intoxicația este mai gravă.

„În aproximativ două ore de la consumul ciupercilor poate apărea greață, vomă, diaree, transpirația excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Peste șase ore – pot apărea dureri de cap, amețeli și agravarea stării de vomă pierderi de conștiință, halucinații, complicații severe hepatice și insuficiență renală, comă care poate cauza chiar moartea persoanei afectate”, susțin specialiștii. 

Simptomele intoxicației cu ciuperci variază în funcție de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină pe care îl conține.

Conform datelor statistice, anul trecut au fost înregistrate 302 cazuri de intoxicație cu ciuperci, iar în urma acestora, 370 de persoane au avut de suferit. Intoxicație cu ciuperci au avut și 80 de copii, iar patru adulți au murit. 

Datele mai arată că în prima jumătate a acestui an, au fost înregistrate 40 de cazuri de intoxicație cu ciuperci.

Specialiștii dau și niște sfaturi despre cum se acordă primul ajutor în caz de intoxicație cu ciuperci. 

  • Se apelează la Serviciul 112, deoarece persoana intoxicată necesită internare urgentă la spital, indiferent de gravitatea intoxicației.
  • Până la sosirea echipei medicale, persoana intoxicată va bea cât mai multă apă (2-3 litri) şi/sau mult lichid rece – lapte, ceai, cafea, compot, suc.
  • Persoana trebuie să stea în pat, se interzice efectuarea activității fizice înainte de spălarea stomacului (spălarea va elimina toxinele, iar mișcarea, alergarea sau mersul pe bicicletă vor intensifica absorbția toxinelor în sânge).

Pentru a evita intoxicația cu ciuperci, se recomandă consumul ciupercilor procurate doar în locuri autorizate, evitați să consumați ciuperci culese din locurile unde s-au administrat pesticide și din preajma gunoiului.

Specialiștii îndeamnă oamenii să evite să culeagă și să consume ciupercile vechi, crescute, cu larve și cele necunoscute; să procure ciupercile de la persoanele neautorizate care le comercializează pe marginea traseelor; să evite prelucrarea culinară a ciupercilor peste o zi sau mai multe după colectare și să nu păstreze ciupercile la cald, deoarece ele sunt un produs perisabil. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
ANSP, intoxicație, ciuperci


Загрузка...
Pumn

Dezvăluiri în exclusivitate pentru Spuntik: Care e motivul real al bătăii în masă la Otaci

325
(reînnoit 01:13 25.06.2021)
Mama fetei din cauza căreia s-ar fi bătut mai mulți tineri din Otaci a făcut dezvăluiri în exclusivitate pentru Sputnik Moldova și a explicat care a fost de fapt motivul real care a dus la dezordinile în masă de joi. Ea afirmă că familia sa este acum amenințată.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Natalia Druță, mama fetei din cauza căreia a pornit bătaia de pe malul Nistrului, a explicat în exclusivitate pentru Sputnik Moldova ce s-a întâmplat cu adevărat pe 21 iunie și care a fost motivul real al bătăii în masă. 

Natalia Druță
Natalia Druță

Poliția a anunțat că trei reprezentanți ai comunității romillor s-au apropiat de tânăra care se odihnea pe malul Nistrului. Fata s-a speriat foarte tare și și-a sunat repede un prieten și un coleg de clasă. Cei doi au venit într-un suflet să o apere și așa a început conflictul între cele două tabere care a degenerat în bătaie. Natalia Druță afirmă că cei trei tineri au încercat să o curteze insistent pe fiica sa. Ea afirmă că cealaltă parte a conflictului îi amenință copilul. 

„Nu au atacat-o, ci s-au luat de ea. Acum fiica mea este amenințată, precum și mulți oameni care au fost astăzi la întâlnirea de la Otaci. Bătaia a fost de fapt o provocare a reprezentanților comunității romilor”, a declarat pentru Sputnil Natalia Druță. 

Soția lui Petru Druță afirmă că incidentul de la Nistru doar a umplut paharul, însă de fapt conflictul ar fi mocnnit de mult timp.

„Sunt niște reglări de conturi. Ei își permit foarte multe în raport cu localnicii. Nu toți sunt așa, doar anumite persoane. Cu alți ne împăcăm foarte bine de mulți ani. În ultima lună, cazul nostru nu a fost singurul. Adolescenții din sat au fost bătuți. În Calarașeuca au luat telefonul unui ibăiat și l-au bătut. Astfel de cazuri sunt aproape în fiecare zi. Când copii noștri vin de la școală și cineva îi atacă, îi bate pur și simplu, îi bate cu picioarele în burtă, în cap pe copii din clasele a 4-a, a 6-a. Și acestea nu sunt cazuri unice. Se iau și de fete”, susține femeia. 

Natalia a mai spus că bătaia a încetat doar pentru că au intervenit mascații de la „Fulger”, însă conflictul nu este nici pe departe consumat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

325
Tagurile:
Otaci, în masă, bătaie
Tematic
Video: Ca în vestul sălbatic: Elevi din țara noastră, implicați într-o bătaie în România


Загрузка...