Curtea Constituțională

Decizia CC: Soțul sau soția poate obține calitatea de succesor al victimei

115
(reînnoit 17:31 06.04.2021)
Omisiunea includerii în lege a soțului ca succesor al părții vătămate sau al părții civile în procesul penal este neconstituțională. Curtea Constituțională a pronunțat decizia după ce a examinat o sesizare ce viza o excepție de neconstituționalitate.

CHIȘINĂU, 6 apr – Sputnik. Curtea Constituțională (CC) a declarat marți, 6 aprilie, neconstituțională omisiunea includerii soțului ca succesor al părții vătămate sau al părții civile în procesul penal. 

Decizia a fost pronunțată după ședința în care a fost examinată o sesizare privind controlul constituționalității articolelor 77, 81 și 315 din Codul de Procedură Penală, referitoare la omisiunea includerii soțului ca succesor al părții vătămate sau al părții civile. Sesizarea a avut la bază o excepție de neconstituționalitate ridicată de procurorul Dumitru Calendari în fața Curții de Apel Cahul. 

CC a observat că „există o tendință în mai multe state de a include soțul sau soția în categoria rudelor sau a persoanelor apropiate”.

„Dispozițiile legale declarate neconstituționale contravin articolului 20 coroborat cu articolul 54 din Constituţie”, a declarat președintele CC, Domnica Manole, la un briefing. 

„Până la modificarea articolului 81 din Codul de procedură penală de către Parlament, Curtea a instituit o soluție provizorie, potrivit căreia soțul sau soția va putea fi recunoscut în calitate de succesor al părții vătămate sau al părții civile în procesul penal”, a precizat președintele CC.

„Recunoașterea calității de succesor al părții vătămate sau al părții civile în cazul rudei apropiate o decide procurorul care conduce urmărirea penală sau, după caz, ofițerul de urmărire penală ori instanța de judecată. În situația în care mai multe rude apropiate solicită această calitate, decizia de a alege succesorul îi revine procurorului sau instanței de judecată”, a explicat Domnica Manole. 

„Soțului sau soției îi este oferită posibilitatea de a obține calitatea de succesor al victimei. Soțul sau soția poate avea un interes legitim de a participa la procesul penal și poate avea, de asemenea, o „legătură suficientă” cu victima decedată, având în vedere relațiile familiale ce derivă dintr-o căsătorie. Curtea nu a constatat existența vreunui scop legitim care să justifice opțiunea legislatorului de a nu include soțul sau soția în cercul persoanelor care ar putea obține calitatea de succesor al părții vătămate sau al părții civile”, se arată în explicația magistraților CC.

CC a observat că, în jurisprudența sa, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut distincție între victimele directe și victimele indirecte. Cu privire la victimele indirecte, CEDO a admis că, dacă pretinsa victimă a unei încălcări a decedat în timpul procedurilor judiciare, atunci o rudă apropiată sau un moștenitor ar putea continua, în principiu, procedura, pentru că persoana are un interes suficient în cauză.

Domnica Manole a precizat că persoanele care ar putea avea calitatea de victimă indirectă și, respectiv, care ar putea fi admise într-un proces ar putea fi, de exemplu: părinții, copiii, frații, surorile, bunicii, nepoții, legatarul universal fără legături de rudenie cu decedatul, partenerul necăsătorit sau partenerul de facto. În această listă poate fi inclusă și soția victimei decedate. Totodată, Curtea Europeană a stabilit că pot avea calitatea de victimă indirectă mai multe persoane, nu doar una singură. Persoanele în discuție trebuie să aibă un interes legitim și o „legătură suficientă” cu victima decedată. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

115
Tagurile:
succesor, Curtea Constitutionala
Tematic
Un deputat se vrea judecător la Curtea Constituțională: Despre cine este vorba
Stamate: Președintele a depus sesizarea la Curtea Constituțională
Victor Parlicov

Parlicov: Vor rămâne carburanți doar pentru poliție și ambulanță - reacție la decizia ANRE

6
Fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică Victor Parlicov a explicat la Radio Sputnik Moldova cum noua metodologie de calculare a prețului la carburanți, aprobată azi de ANRE, ar putea genera un blocaj pe piața produselor petroliere.

CHIȘINĂU, 14 iun - Sputnik. După ce astăzi Agenția Națională pentru Reglementare a aprobat o nouă metodologie de calculare a prețurilor la carburanți, reprezentanții unor companii petroliere au anunțat că vor contesta decizia în instanța de judecată. Acest lucru ar putea duce la un blocaj pe piață, consideră fostul director ANRE Victor Parlicov, iar oamenii de rând s-ar putea pomeni în situația în care nu vor putea cumpăra benzină, pentru să stocurile se vor epuiza în scurt timp. 

„Dacă se anulează metodologia și în locul ei nu există nimic altceva, înseamnă că operatorii pur și simplu vor îngheța prețurile pentru o perioadă. Dacă se întâmplă așa ceva, se blochează piața, petroliștii pur și simplu închid stațiile și va dura doar câteva zile. După asta, în maxim o săptămână de zile produse petroliere vor rămâne doar pentru poliție, ambulanță și gata”, a declarat fostul director ANRE în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova

Victor Parlicov consideră că noua metodologie de calculare a prețurilor nu va soluționa problemele din acest sector, ci, din contra, va duce la consolidarea monopolului, pentru că micii petroliști vor fi eliminați. 

„Eu personal nu mă aștept la soluționarea problemelor pe această piață. Dimpotrivă, cred că este un pas în direcția greșită. (...) Trebuie să te asiguri că între ei există luptă, ca lupta asta să vină în beneficiul consumatorilor prin preț. E una când tu reglementezi un monopolist, ai unul, îi tai ce nu este eligibil, îi stabilești norma de profitabilitate. Dar nu poți să faci asta cu cinci companii care au structuri de costuri diferite, care au stații diferite, care au contracte diferite. Nu poți să îi iei pe toți și să le faci o medie, pentru că media asta duce la faptul că tu concentrezi piața la câțiva mai mari, îi scoți de pe piață pe cei mai mici”, a menționat expertul. 

Când tu nu ai asigurată securitatea, când tu nu ai asigurate stocurile, puterea de decizie și de negocieri și de șantaj a celor mari, puțini care rămân va fi și mai mare. 

Amintim că ANRE a aprobat luni, 14 iunie, noua metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, după ce la începutul lunii aprilie 2021 Parlamentul a votat în lectură finală pentru proiectul de lege al deputatului Alexandru Oleinic privind noua reglementare a prețurilor la combustibil.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie. 

La modul practic, companiile petroliere, o dată cu importul carburanților, urmează să-i atribuie fiecărei partide un preț maximal de comercializare. Acest preț se va baza pe următoarele elemente: cotațiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, marjele comerciale stabilite de către ANRE, cotele accizelor și cotele TVA prevăzute de Codul Fiscal.

O metodologie similară a fost utilizată în Moldova în perioada 2016-2018.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

6
Tagurile:
metodologie, ANRE, petrol, prețuri carburanți, carburanți, Victor Parlicov
Тема:
Studioul Sputnik Moldova: Opinii, declarații, comentarii


Загрузка...
Polina Turta

Uimitor: Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătate

12
(reînnoit 19:12 14.06.2021)
Anual, în data de 14 iunie, în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătatea donatorului - aflați din materialul Sputnik.
Uimitor: Care sunt beneficiile donării de sânge pentru sănătate

Donatorul emerit de sânge, președintele Asociației Donatorilor de Sânge din Moldova Polina Turtă, a explicat în studioul Sputnik Moldova ce beneficii poate avea pentru sănătate obiceiul de a dona sânge.

Potrivit ei, efectele pozitive asupra sănătății nu se lasă mult timp așteptate, în special, dacă sângele este donat cu regularitate, de cinci ori pe an.

”Donarea constantă reînnoiește sângele. Datorită acestei proceduri, sângele nu se îngroașă și circulă ușor prin vene. Omul care donează sânge cu regularitate întinerește”, spune Polina Turtă.

În același timp, înainte de fiecare donare de sânge, persoana donatoare efectuează gratuit investigații medicale pentru a evalua starea de sănătate. Ca urmare, află imediat dacă are sau nu unele probleme și le tratează la timp.

”Cei care nu donează sânge, rareori merg să facă examene medicale profilactice. Din această cauză, mulți oameni se pomenesc deja bolnavi”, a explicat interlocutoarea.

Persoanele care pot dona sânge sunt acelea care au vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care nu au mai puțin de 50 de kg, care sunt sănătoase și dețin un act de identitate. Este contraindicată donarea sângelui în cazul în care donatorul suferă de o patologie cronică constantă sau este purtător de infecții hemo-transmisibile.

De menționat că, potrivit statisticilor, în ultimii ani numărul donatorilor voluntari a crescut cu circa 97 la sută. Cei mai activi donatori sunt bărbații, aceștia constituind 70 la sută dintre voluntari, iar femeile - doar 30 procente. Tinerii cu vârste cuprinse între 18-24 de ani constituie 22 la sută, persoanele cu vârsta de 31-40 de ani reprezintă 25 procente, iar circa 8 la sută sunt voluntarii cu vârste cuprinse între 53-60 de ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
sănătate, donatori, sânge
Tematic
Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ


Загрузка...