Raft cu producție alcoolică

Doar 39% dintre vinurile de import, apreciate de ”Roskacestvo” cu peste media

103
(reînnoit 18:57 06.04.2021)
Agenția rusă pentru calitate ”Roskacestvo” a anunțat care sunt cele mai bune vinuri de import, printre acestea se numără și vinuri moldovenești.

CHIȘINĂU, 6 apr – Sputnik. După un studiu al celor mai populare mărci de vinuri de import, ”Roskacestvo” a ajuns la concluzia că dor mai puțin de jumătate dintre mostre au meritat o apreciere de peste medie, iar vinurile de cea mai înaltă calitate sunt din Portugalia și Noua Zeelandă, este menționat într-un comunicat al organizației, citat de RIA Novosti.

”39% din vinuri au arătat o calitate de o notă mai mare de medie în cadrul studiului și au depășit 81 de puncte pe scara de o sută. „În clasificarea națională” cea mai înaltă calitate a fost demonstrată de vinurile din Noua Zeelandă și Portugalia - „ce-i drept, ele nu au fost prea multe în studiu - doar 3 și, respectiv, 4 exemplare”, este menționat în comunicat. În afară de aceasta, experții au apreciat și vinurile moldovenești, care s-au ales cu două poziții în rating.

Top trei al celor mai bune vinuri seci include unul italian și două spaniole, drept cel mai bun vin roșu demisec a fost recunoscut unul de marcă franceză și două chiliene, iar printre vinurile roșii demidulci, experții au apreciat vinurile spaniole și moldovenești. Vinurile demidulci din Abhazia au primit de asemenea un punctaj acceptabil.

Printre vinurile albe seci în top au dominat aproape în totalitate vinurile din Noua Zeelandă, cele mai bune la categoria albe demiseci au fost două vinuri italiene și unul portughez, iar cele mai interesante vinuri albe demidulci au fost chilian și german. Au atras atenția vinurile roze din Portugalia și Italia, vinurilor spumante seci și brut, precum și vinurile spumante demidulci din Italia.

Experții au evaluat 126 de vinuri din 13 țări,  în categoria de prețuri de până la 1000 de ruble, propuse în magazinele rusești. Pentru examinare au fost selectate cele mai populare mostre, cu o producție de la 183 mii până la 11 milioane de litri, vândute pe piața din Rusia în 2020.

Principala parte a studiului au alcătuit-o vinurile cu indicatori geografici protejați.

Roșu și alb: Ce spun rușii despre vinurile moldovenești>>>

"Majoritatea vinurilor de masă de pe piața rusească corespund cerințelor de calitate, dar în același timp, nu sunt superioare vinurilor rusești din aceeași categorie de prețuri. Noi am demonstrat că și printre vinurile rusești, și printre cele de import sunt exemplare, bune, de calitate, la fel ca și dintre cele ce nu merită atenția consumatorilor", este citat în comunicat șeful adjunct al ”Roskacestvo” Ilya Loevski.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
apreciere, calitate, studiu, Import, vin
Tematic
De ce vinurile autohtone sunt uneori mai scumpe decât cele de import
Coronavirusul SARS-CoV-2 la microscop

Ce spune Ghințburg despre mutațiile rusești ale coronavirusului

163
(reînnoit 20:22 13.06.2021)
Șeful Centrului Gamalei, Aleksandr Ghimțburg, a vorbit despre mutațiile rusești ale coronavirusului.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. În Rusia există variante originale de mutații ale coronavirusului, de exemplu la Moscova, proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini sunt studiate în prezent, a declarat pentru RIA Novosti  directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamalei,  Aleksandr  Gințburg.

"Faptul că în țara noastră, și în particular la Moscova, ca și în alte țări, există variante originale de mutații ale virusului, acest lucru este sigur. Acum studiem proprietățile și diferențele lor față de alte tulpini care circulă", a spus Gunțurg.

Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS>>>

Anterior, directorul adjunct al Centrului Gamalei Denis Logunov i-a spus lui Vladimir Putin că ar putea apărea tulpini ”de Moscova ” ale coronavirusului, președintele a declarat că a discutat acest subiect.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

163
Tagurile:
Rusia, mutații, coronavirus
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră
Tematic
OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului


Загрузка...
Elizaveta Breahnă

Vinurile moldovenești: În ce țări sunt solicitate

122
(reînnoit 19:45 13.06.2021)
Care este situația în cel mai important sector al economiei Republicii Moldova, cel vitivinicol, și cine sunt cei mai mari consumatori a vinurilor noastre pe timp de pandemie?
Exportul de vinuri: Unde se vinde cel mai mult vin moldovenesc

În cadrul emisiunii "La Ordinea Zilei", expertul coordonator în vinificație din cadrul Oficiului Național al Viei și Vinului Elizaveta Breahnă a precizat că, în pofida pandemiei, piața vitivinicolă din țara noastră a înregistrat realizări bune.

Deși rata exporturilor de vinuri moldovenești s-a redus, totuși, comparativ cu anul 2019, acest sector nu a suferit schimbări extrem de mari, iar vinurile producătorilor autohtoni au ajuns pe piața externă.

"Exportăm vinuri în 100 de țări ale lumii, însă vânzările sistematice sunt înregistrate în 56 de țări. Cele mai multe și bune vânzări sunt în țări CSI precum Belarus, Ucraina, Kazahstan, Armenia, Rusia și altele. În cantități mai mici exportăm și în statele Uniunii Europene, America și Coreea de Sud", a declarat Elizaveta Breahnă.

Gheorghe Arpentin
© Sputnik / Mihai Caraus
Gheorghe Arpentin

În același timp, și fostul director al Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin a remarcat că, în perioada pandemiei, Federația Rusă a ajuns cel mai mare consumator de vinuri moldovenești. De asemenea, în anul 2020, printre principalele piețe de desfacere a vinului îmbuteliat din Republica Moldova se numără Belarus, România, Ucraina și Kazahstan.

"La exportul total în volum am pierdut 12 puncte, în schimb în valoare am câștigat 4,4 puncte. Au fost înregistrate creșteri enorme pe piața din Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Kazahstan. Astfel, Rusia prezenta în 2020 66 de procente, Belarus - 26 la sută, Ucraina - 7,5 la sută. Pe ultimul loc s-a situat China, deși anterior era pe primele poziții", a declarat Gheorghe Arpentin.

Amintim că la începutul anului 2020, în luna ianuarie, în Moldova s-a constatat o creștere a exportului de vinuri - de 17,5 procente, iar în februarie - de aproximativ 10 la sută. Începând cu luna martie, producătorii au înregistrat o descreștere de 9 procente, iar în luna aprilie cifra a ajuns la 26 de procente.

De menționat că în perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

122
Tagurile:
export, vin
Tematic
Planul de redresare economică: Când vin milioanele de la UE


Загрузка...