Mașina pompierilor

Scurgere de gaze în Chișinău zeci de persoane evacuate: Cine a provocat avaria

166
(reînnoit 11:16 06.04.2021)
Peste 200 de consumatori din sectorul Centru nu au gaze naturale la această oră, așteptând să fie remediată o defecțiune la o conductă. În seara de 5 aprilie, locatarii unui bloc au fost evacuați de salvatori din cauza unei scurgeri de gaze la o conductă avariată. 

CHIȘINĂU, 6 apr – Sputnik. Muncitorii de la „Chișinău Gaz” remediază în dimineața de marți, 6 aprilie, o avarie la rețeaua de gazoduct de la intersecția străzilor Melestiu și  Odessa, din sectorul Centru al capitalei.

La această oră, livrarea de gaze naturale este oprită pentru 211 consumatori de pe străzile menționate, potrivit Serviciului de presă al Primăriei Chișinău.

„Echipa de intervenție a S.R.L „Chișinău Gaz" se află pe teren pentru remedierea situației de avariere, astfel ca până la orele 13:00, locuitorii din cartierele vizate, să beneficieze de serviciile de alimentare cu gaze naturale, la parametri obișnuiți”, a anunțat Primăria.

Pe de altă parte, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a informat dimineața că, în seara de 5 aprilie, din cauza unei scurgeri de gaze, salvatorii au evacuat de urgență 37 de persoane, inclusiv 7 minori, dintr-un bloc de locuit cu 5 nivele din strada Melestiu.

Evacuarea a fost necesară după ce a fost deteriorată o conductă subterană de alimentare cu gaze naturale din preajma blocului și exista riscul să se producă o deflagrație.

Niște muncitori care au executat lucrări de forare ar fi avariat conducta, potrivit primelor concluzii ale IGSU.

„Deteriorarea conductei s-a produs în jurul orei 20:00, după ce în apropierea blocului, la o distanță de 10 metri, mai mulți muncitori au efectuat lucrări de foraj subteran și au deteriorat conducta de alimentare cu gaze, existând pericol iminent de explozie”, a informat IGSU. 

IGSU a detașat la fața locului pentru asigurarea securității antiincendiare și evacuarea oamenilor 3 echipe de salvatori și pompieri. Angajații IGSU i-au evacuat urgent pe oameni din clădire, pentru ca aceștia să fie în siguranță.

La fața locului au intervenit și reprezentanții serviciilor de furnizare a gazelor, care au remediat defecțiunea pentru prevenirea unei situații de risc. Toate circumstanțele cazului încă urmează a fi stabilite, a informat IGSU.       

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

166
Tagurile:
avarie, evacuare, Chisinau, gaze
Tematic
Moldovenii consumă tot mai multe gaze: Câți au fost deconectați pentru datorii
Правительство РМ

Moldova, la fel ca Finlanda de acum 50 de ani - expert

8
(reînnoit 13:46 13.06.2021)
Expertul economic a comparat Moldova de astăzi cu Finlanda de acum 50 de ani și a determinat principalele direcții pentru formarea unei noi agende a societății moldovenești.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Încă acum 50 de ani, consumul populației în Finlanda era foarte asemănător cu consumul actual al moldovenilor. Finlanda a cunoscut, de asemenea, o rată foarte înaltă a emigrării, au existat devieri mari în ceea ce privește diferența de consum și decalaj în grupurile sociale - erau și bogați, însă majoritatea erau săraci. În afară de aceasta, finlandezii s-au confruntat cu probleme legate de alcoolism și nivelul înalt al morbidității. Expertul economic Tatiana Lariușina a vorbit despre aceasta în studioul Sputnik Moldova.

”În Finlanda au venit la putere oameni care, în loc de interese individuale, au fost în stare să formuleze agenda și să înceapă implementarea reformelor sociale. Astăzi, Finlanda este țara cu cea mai mică incidență a bolilor cardiovasculare, în special în rândul bărbaților. Acesta este rezultatul unui program social: finlandezii au recunoscut că consumul excesiv de sare a devenit pentru ei o problemă, așa că au început să consume mai puțină sare. Întreaga populație a susținut această inițiativă. Finlandezii au dovedit că pot face asta", spune expertul.

Astfel, a spus specialistul, a început formarea unei noi agende în societatea finlandeză, iar la putere au început să vină oameni care propuneau cei mai rentabili pașii în această direcție.

Lariușina a menționat că sistemul educațional din Finlanda actuală este considerat „unul dintre cele mai bune, deoarece copiii acolo nu sunt chinuiți, nu sunt speriați și nu muncesc fără rost pentru note, ci pentru a fi solicitați în viață”.

Economistul a amintit de asemenea că finlandezii au fost cei vare au promovat cota pentru femei, însă nu atât de dragul egalității de gen în societate, ci pentru a le spori independența economică. În afară de aceasta, au existat multe alte inițiative de acest gen.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
agendă, reforme, Finlanda, Moldova
Tematic
Primul trimestru 2021: semne de revigorare a economiei, deși situația rămâne a fi proastă


Загрузка...
Diana Crudu

Un nou târg cu produse locale: Unde și când se va desfășura