Grădina publică ”Ștefan cel Mare și Sfânt”

Încă un municipiu a anulat o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale

255
(reînnoit 09:19 04.04.2021)
După ce în Capitală a fost scoasă interdicția persoanelor de a se plimba prin parcuri și păduri, și în municipiul Bălți, Comisia pentru Situații Excepționale din oraș a luat o asemenea decizie.

CHIȘINĂU, 4 apr - Sputnik. Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Bălți a decis sâmbătă anularea deciziei CSE, care prevede interzicerea plimbărilor prin parcuri și păduri. Despre acest lucru a anunțat primarul municipiului Bălți, care a spus într-un live pe Facebook că această măsură este lipsită de logică și că oamenii trebuie să poată ieși la plimbare. 

„Să te ocupi cu sportul în spații deschise nu se permite, dar în sălile de sport se permite. La piață se permite să mergi, dar în parcuri să te plimbi nu. Au interzis plimbările chiar și în păduri, cu toate că pentru mulți oameni care locuiesc a bloc, aceasta este singura modalitate de a respira cu aer curat. (...) Această restricție nu are nicio logică”, susține primarul municipiului Bălți.

Conform deciziei, în municipiul Bălți au fost permise plimbările prin parcuri, păduri, terenuri de joacă și terenuri sportive, dar cu respectarea măsurilor precum purtarea măștilor, aflarea în spațiile publice deschise în grupuri nu mai mari de trei persoane, cu excepția membrilor familiei, și respectarea distanței sociale de cel puțin un metru. 

Precizăm că sâmbătă, 3 aprilie, și primarul Capitalei a anunțat într-un live pe pagina sa de Facebook că plimbările prin parcurile Chișinăului sunt permise, doar că oamenii trebuie să nu iasă mai mult de trei persoane într-un grup, să meargă la plimbare cu membrii familiei și să poarte mască de protecție.

Amintim că joi, 1 aprilie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) s-a întrunit într-o ședință în care s-au decis mai multe măsuri de protecție în perioada stării de urgență. Printre noile măsuri impuse joi de CSE se numără și interzicerea aflării persoanelor în spații publice, cum ar fi parcuri, păduri, zone de agrement, terenuri de joacă sau terenuri sportive. 

Starea de urgență a fost instituită pe o perioadă de 60 de zile, din 1 aprilie și până pe 30 mai.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

255
Tagurile:
COVID-19, măsuri, primar, Bălți, parcuri

OMS schimbă macazul: Ce spune despre proveniența coronavirusului

10
(reînnoit 09:55 13.06.2021)
Experții OMS au publicat în martie un raport după vizita în orașul Wuhan, afirmând că proveniența de laborator a noului coronavirus este puțin probabilă.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că nu exclude o ”scurgere” din laborator a SARS-CoV-2. El a vorbit despre aceasta la summitul liderilor G7, informează RIA Novosti.

Șeful OMS a amintit că cel puțin 174 de milioane de persoane au contractat infecția cu coronavirus, iar 3,75 de milioane au murit din cauza complicațiilor provocate de acesta.

”Cred că acești oameni ar trebui să afle de unde a apărut acest virus. Ei  merită asta. Acest lucru este necesar pentru ca în viitor să putem preveni repetarea pandemiei ", a spus Gebreyesus, citat de Daily Mail.

Potrivit acestuia, China nu a dat dovadă de suficientă „transparență și cooperare” la etapele inițiale ale investigației privind originea SARS-CoV-2. El a adăugat că fiecare ipoteză trebuie luată în considerare.

Pandemia de coronavirus
© Sputnik / Анна Раткогло

”Au existat dificultăți în ceea ce privește schimbul de date, în special date brute ... sperăm că la etapa următoare va fi o cooperare mai bună”, a rezumat șeful OMS.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat în martie raportul complet al grupului de experți cu privire la vizita în orașul Wuhan, întreprinsă pentru identificarea cauzelor apariției coronavirusului. Experții OMS au considerat că o ”scurgere” a virusului din laborator este „foarte puțin probabilă” și au sugerat că SARS-CoV-2 a fost transmis oamenilor de la lilieci printr-un alt animal. Statele Unite și alte 13 țări și-au exprimat „îngrijorarea” în legătură cu constatările experților și au declarat că este necesară o „anchetă independentă”.

China a subliniat în repetate rânduri că are o poziție deschisă și responsabilă în ceea ce privește publicarea materialelor cu privire la epidemia COVID-19. După cum a menționat  Ministerul Afacerilor Externe al țării, chiar de la începutul pandemiei Beijingul a început investigația, a identificat agentul patogen și a publicat toate datele cheie. Intenția Statelor Unite de a investiga originile SARS-CoV-2 în China a fost calificată drept un joc politic și o încercare de a pune vina pe alții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

10
Tagurile:
China, coronavirus, COVID-19, OMS
Tematic
Nu vă faceți iluzii: Nu vom scăpa de coronavirus – oficial OMS
Savanții americani au dovedit proveniența artificială a coronavirusului


Загрузка...
Orașul Chișinău

O nouă zi plină de distracții: Unde pot merge chișinăuienii