Parcare pe trotuar

Cum își propune municipalitatea soluționeze problema parcărilor în Chișinău

119
(reînnoit 18:10 03.04.2021)
Primăria vrea să înceapă în acest an să soluționeze problema parcărilor în Capitală. În acest sens, municipalitatea își propune să reglementeze locurile de parcare existente și să caute locuri pentru parcările cu plată. 

CHIȘINĂU, 4 apr - Sputnik. Viceprimarul Capitalei Victor Chironda a declarat pentru Sputnik Moldova că în prezent se lucrează la un proiect ce ar presupune reglementarea parcărilor existente și oferirea altor modalități de parcare prin oraș. Totodată, Chironda a precizat că a fost demarat un studiu de fezabilitate pentru proiectul ce vizează parcările cu plată din oraș.

„În acest an vom reorganiza circulația în zona centrală a orașului și ar urma să marcăm și să delimităm toate locurile de parcare pe perimetrul centrului istoric, astfel încât șoferii să știe exact unde este permisă parcare și unde nu. Aceste lucrări se vor efectua pe parcursul acestui an”, a declarat viceprimarul Victor Chironda. 

Chironda susține că în Capitală este ireal să asiguri locuri de parcare pentru fiecare mașină, pentru că sunt deja peste 200 de mii de vehicule în oraș, iar numărul crește anual. Astfel, municipalitatea își propune să diversifice modalitatea de circulație prin oraș și să asigure locuri de parcare doar pentru cei care au nevoie și pentru un anumit interval de timp.

„Examinăm posibilitatea identificării terenurilor pentru amenajarea parcărilor la periferia orașului și conectarea acestora cu sistemul transportului public, astfel încât oamenii care vin în oraș să aibă și posibilitatea să circule cu transportul public, lăsându-și mașina la marginea orașului. Avem o serie de măsuri pentru eficientizarea sistemului de transport public, ca să motiv oamenii să folosească mai puțin transportul personal și să reducem numărul de oameni care vin la serviciu în fiecare zi cu automobilul personal și ocupă locurile de parcate pe parcursul întregii zile”, a mai spus Chironda.

Viceprimarul a precizat că în prezent doar oamenii legii pot sancționa șoferii care parchează neregulamentar, dar municipalitatea își propune să modifice cadrul legal, astfel încât să poată interveni și ea în asemenea cazuri și să poată pedepsi șoferii care încalcă regulile. Totodată, Chironda a mai spus că se examinează și un eventual proiect de parcări supraetajate, dar realizarea acestuia ar necesita un parteneriat public-privat, deoarece costurile sunt mari, iar municipalitatea nu și le poate asuma.

Totuși, până municipalitatea va soluționa problema, șoferii se plâng că nu au locuri de parcare și parchează mașina pe unde apucă, iar în unele cazuri se pot pomeni cu automobilul evacuat. Potrivit ofițerilor, nu se solicită evacuarea mașinilor în orice caz, ci doar în cazurile mai grave, atunci când automobilul parcat poate crea situații de accident ori împiedică libera circulație a altor vehicule. 

„Toți înțeleg că nu dispunem de atâtea locuri de parcare, dar poliția are ca obiectiv diminuarea numărului de accidente rutiere și aici o să mă refer la mașinile care sunt parcate în adiacentul trecerilor pietonale, care nu respectă distanța până la trecere sau inclusiv pe trecerea de pietoni, în stațiile de transport public, care provoacă impedimente în circulația liberă a conducătorilor auto. Evacuăm și acele unități de transport care, la solicitările cetățenilor, au blocat accesul la tomberoanele cu gunoi, ori sunt parcate pe gazon. Evacuăm automobilele care încalcă în mod grosolan regulamentul circulației rutiere și pe cele care pot genera o situație de accident”, a menționat inspectorul principal al INSP Andrei Putin.

Potrivit inspectorului principal, șoferul poate afla dacă automobilul său a fost evacuat după ce accesează site-ul parcarespeciala.md sau dacă sună la Serviciul 112. Ulterior, acesta trebuie să meargă la Poliție pentru a i se elibera procesul verbal, dar și un certificat de eliberare a mijlocului de transport.

Mașina îi poate fi întoarsă șoferului doar după ce el prezintă certificat de la poliție. Totodată, conducătorul auto este nevoit să achite serviciul de evacuare, care costă 790 de lei pentru o mașină ce nu depășește masa de 3,5 tone. De asemenea, se achită și fiecare oră în care mașina se află în parcarea specială. Ora costă 12 lei.
Amenda pentru parcarea neregulamentară constituie între 900 și 1 500 de lei, dar șoferii primesc și patru puncte de penalizare. Totodată, amenda pentru parcarea neregulamentară și blocarea accesului variază între 1 500 și 3 000 de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Tagurile:
amendă, Parcare supraetajată, parcare cu plată, Parcare, loc de parcare
 O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Secretul succesului: Cum a reușit o moldoveancă obțină bronzul la o olimpiadă europeană

16
(reînnoit 08:46 24.06.2021)
O elevă moldoveancă a obținut medalia de bronz în cadrul primei ediții a Olimpiadei Europene de Informatică pentru Fete. Concursul a fost organizat de Elveția și s-a desfășurat online în perioada 14 – 19 iunie 2021.

CHIȘINĂU, 24 iunie - Sputnik. Eleva care ne-a reprezentat țara la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete și a câștigat bronzul are 17 ani și se numește Mădălina Griza. Tânăra a absolvit clasa a 11-a la Liceul Teoretic "Orizont" din Chișinău. Aceasta a povestit pentru Sputnik Moldova că s-a pregătit intens pentru olimpiadă ca să obțină un loc te top. În spatele acestei performanțe notabile se află însă multă muncă și ambiție.

 O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete
© Photo : oferit de Mădălina Griza
O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete
"Pregătirea pentru concursuri este de obicei pe tot parcursul anului, întrucât particip la mai multe etape și este nevoie de un lucru consistent. Pentru o olimpiadă internațională ca și EGOI, mi-am dedicat ultimele luni pentru o muncă și mai intensivă", a declarat Mădălina.

Tânăra a spus că mereu a avut o pasiune pentru informatică, iar din clasa a 8-a a început să învețe programarea competitivă, care este practicată la concursuri. Pentru Mădălina nu este prima olimpiadă internațională, ea se poate lăuda și cu alte reușite. 

"Am participat atât la concursuri de nivel național, care sunt necesare pentru a mă califica la olimpiada europeană, și de asemenea și la câteva concursuri internaționale. Totuși, medalia de la EGOI reprezintă cea mai importantă și bună reușită a mea", susține tânăra.

 O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete
© Photo : oferit de Mădălina Griza
O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Eleva visează să-și continue studiile, dar și să-și construiască o carieră de succes în domeniul IT. Ea este de părere că sistemul de învățământ din țara noastră, în special în profilul informatică, are nevoie de o modernizare.

"Din păcate majoritatea elevilor încă învață concepte și limbaje învechite, care deja nu mai sunt practice pentru universitate și job, ceea ce reprezintă un impediment pentru elevii ce vor să își continue studiile în programare", a spus Mădălina.

 O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete
© Photo : oferit de Mădălina Griza
O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

Deocamdată, tânăra nu a decis dacă va pleca peste hotare să-și continue studiile sau va rămâne acasă, aici în Moldova.

"Cred că voi ține ambele opțiuni deschise, întrucât studiile peste hotare au atât avantaje, cât și dezavantaje. Cu siguranță știu că, indiferent de ce voi alege, vreau să ajut la dezvoltarea țării", susține tânăra.

Chiar dacă nu exclude plecarea peste hotare, Mădălina dă dovadă de un pronunțat spirit patriotic și spune că își dorește un viitor mai bun pentru Moldova.

"Cu toate că sunt un număr mare de tineri care pleacă, o parte aleg să se întoarcă, și să contribuie prin experiența acumulată în alte țări. Vreau să cred că această practică va continua pentru ca Moldova să se bucure de un viitor prosper", susține eleva.

 O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete
© Photo : oferit de Mădălina Griza
O moldoveancă a luat medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

La Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete au participat 156 de eleve din 43 de țări, iar țara noastră a fost reprezentată de două eleve și doi profesori.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16
Tagurile:
Olimpiadă, Medalie de bronz, Elevă
Tematic
Începe admiterea 2021 în licee: Ce acte trebuie să conțină dosarele
Admiterea 2021: Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene "Constantin Stere"
Admiterea 2021: Ce oferte are Universitatea de Studii Europene din Moldova


Загрузка...
Carina Țurcan

Instanța din Moscova: Sentința în privința Carinei Țurcan, acuzată de spionaj, este legală

37
Curtea de Apel de jurisdicție generală a lăsat neschimbată pedeapsa cu 15 ani de detenție în colonie, care i-a fost aplicată anterior originarei din Moldova.

CHIȘINĂU, 23 iunie - Sputnik. Prima instanță de apel de jurisdicție generală a recunoscut drept legală sentința în privința fostului membru al consiliului de administrație al ”Inter RAO” Carina Țurcan, originară din Moldova, care a primit o pedeapsă de 15 ani de detenție  pentru spionaj. Despre aceasta a informat RIA Novosti, cu referire la serviciul de presă al instanței.

Totodată, verdictul a fost modificat în ceea ce privește contabilizarea timpului în care Țurcan s-a aflat în arest, calculându-l în conformitate cu schema „zi pentru zi”.

Este menționat că ședința a avut loc în regim închis pentru public din cauza informațiilor secrete care se conțin în dosar.

Verdictul a fost atacat atât de apărare, care insistă asupra achitării, cât și de Procuratură, care nu a fost de acord cu procedura de calculare a zilelor petrecute de Turcan în detenție preventivă.

Pe 29 decembrie 2020, Judecătoria orașului Moscova a decis o pedeapsă de 15 ani de colonie cu regim general pentru moldoveanca Carina Țurcan.

"Instanța a decis să o recunoască pe Țurcan vinovată de săvârșirea infracțiunii incriminată de Articolul 276 al Codului Penal al Federației Ruse și să-i fie stabilită pedeapsă sub formă de lipsire de libertate pe un termen de 15 ani, într-o colonie cu regim general", au stabilit judecătorii în decizi lor.

Țurcan a fost plasată în arest în iunie 2018, după o altă prelungire a perioadei de arest, Curtea de Apel a modificat pe 16 ianuarie 2020 măsura restrictivă, interzicându-i doar comunicarea cu martorii din dosar. Cu toate acestea, ea nu a rămas liberă mult timp: la propunerea parchetului, instanța de casare a trimis-o înapoi la centrul de detenție preventivă, pe 7 februarie, în același timp reîntorcând cazul în Instanța de apel, care a lăsat-o apoi în izolator.

Potrivit hotărârii de punere sub acuzare, postată anterior pe rețelele de socializare de Pavlov, Țurcan ”aflându-se într-un loc neidentificat, acționând în mod deliberat împotriva securității Federației Ruse pentru a îndeplini sarcinile stabilite de serviciul special moldovenesc, din motive mercantile, conștientizând că informațiile primite privind volumul livrărilor și capacitatea de putere a energiei furnizate din Federația Rusă în Ucraina într-o anumită perioadă constituie secret de stat, nu mai târziu de 29 septembrie 2015, prin intermediul unui canal de comunicare închis”, le-a transmis serviciului special moldovenesc.

Ancheta consideră că diseminarea prematură a acestor date ar putea complica relațiile Rusiei cu state străine și organizații internaționale sau ar fi putut fi folosite împotriva securității Federației Ruse și, de asemenea, că Țurcan a primit sume mari de bani pentru transmiterea lor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

37