Penitenciar

Primarul din Măcărești a fost plasat în arest preventiv

65
Primarul satului Măcărești, raionul Ungheni, a fost pus în arest preventiv pentru 30 de zile. Magistrații au admis demersul Procuraturii Anticorupție. 

CHIȘINĂU, 2 apr - Sputnik. Procuratura anunță că a fost admis demersul privind arestarea preventivă a primarului satului Măcărești, raionul Ungheni. Responsabilul tehnic, care este cercetat în același dosar, și-a recunoscut vina și colaborează cu procurorii, motiv pentru care s-a decis cercetarea lui în libertate, având interdicția de a părăsi țara.

Precizăm că cei doi au fost reținuți pentru corupere pasivă, după ce ar fi pretins o mită de la un antreprenor.

Primarul și angajatul tehnic au fost reținuți pe 30 martie, pentru 72 de ore şi acum riscă până la zece ani de pușcărie. Aceștia ar fi lăsat sute de oameni fără apă, cerând o mită de aproape jumătate de milion de lei unui antreprenor.

„Cei doi sunt bănuiţi că, timp de mai mult timp, ar fi exercitat presiuni asupra administratorului companiei responsabile de construcţia apeductului din localitate, cerând o mită de 410 000 de lei pentru semnarea recepţiei finale a lucrărilor”, se arată într-un comunicat de presă a CNA.

Amintim că primarul, împreună cu responsabilul tehnic, l-ar fi condiţionat pe antreprenor să le dea drept mită un automobil de model „Dacia Duster” sau echivalentul în bani al acestuia - 410 000 de lei, ca să organizeze semnarea proceselor-verbale de recepţie finală a lucrărilor. 
Sub controlul CNA, a fost efectuată transmiterea unei tranşe în sumă de 110 000 de lei către responsabilul tehnic, care însă a continuat să pretindă şi cealaltă parte de bani, în sumă de 300 000 de lei, pentru sine şi pentru primarul comunei.

Pe 30 martie, CNA şi procurorii au descins cu percheziţii la birourile celor doi, de unde au ridicat mai multe sume de bani, după care i-au condus pe ambii pentru audieri la CNA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

65
Tagurile:
primar, Procuratura Anticorupție, arest preventiv, corupere pasivă
Tematic
Grav: Încă un caz de corupție cu implicarea unui funcționar. Iată ce a făcut
Мужчина оплачивает автомобильное топливо на одной из автозаправочных станций

Metodologia de calcul a prețurilor la carburanți, adoptată în regim de urgență detalii

8
Actul normativ aprobat în regim de urgență de către ANRE are caracter obligatoriu, îndeplinirea prevederilor poate fi impusă, în caz de necesitate, prin forța de constrângere a statului.

CHIȘINĂU, 23 iun – Sputnik. Agenția Națională de Reglementare în Energetică a explicat că Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE privind metodologia de calcul a prețurilor la produsele petroliere a fost adoptată în regim de urgență pornind de la termenele restrânse prevăzute de lege și pentru a asigura consumatorii cu prețuri stabilite.

”În temeiul prevederilor art. 14 alin. (2) din Legea 239/13.11.2008 privind transparența în procesul decizional, ANRE informează despre faptul că, Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE nr. 254 din 14.06.2021 privind aprobarea Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere (prin care au fost aprobate valorile marjelor la comercializarea cu ridicata și la comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat, pentru semestrul doi al anului 2021) a fost aprobată în regim de urgență reieșind din termenele restrânse impuse prin Art. II din Legea 54/09.04.2021 pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr. 461/2001 și asigurarea consumatorilor de produse petroliere din Republica Moldova cu prețuri stabilite în mod transparent, conform limitelor impuse de legislația în vigoare”, este precizat în comunicatul instituției.

ANRE precizează că actul normativ are caracter public, obligatoriu, general și impersonal. De asemenea, prevederile actului normativ sunt executorii, opozabile tuturor subiecților de drept și, în caz de necesitate, sunt impuse prin forța de constrângere a statului.

Hotărârea Consiliului de Administrație al ANRE reglementează modul de formare a prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Mecanismul aplicat la calcularea prețurilor de comercializare a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prevede că acestea urmează să fie stabilite de fiecare agent economic în parte și nu pot depăși prețurile maximale determinate de metodologie.

Acestea trebuie să corespundă următoarelor principii: să contribuie la aprovizionarea fiabilă și eficientă a consumatorilor cu produse petroliere; să acopere costul produselor petroliere precum și cheltuielile necesare activității de comercializare a acestora; să asigure protecția intereselor legitime ale consumatorilor de produse petroliere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
Produse petroliere, preț, calcul, metodologie, ANRE
Tematic
ANRE reacționează după ce agricultorii au amenințat cu proteste
ANRE: Majorările de prețuri la carburanți în ultimele două zile sunt ilegale


Загрузка...

Palestina: Protestatarii au aprins anvelopele la mitingul din Beita

15
(reînnoit 19:30 23.06.2021)
Protestatarii au aprins anvelopele și au purtat torțe în timpul unui miting care a avut loc în orașul Beita din Cisiordania ocupată.

Protestatarii au aprins anvelopele și au purtat torțe în timpul unui miting care a avut loc în orașul Beita din Cisiordania ocupată.

Mitingul face parte din șirul de demonstrații care se desfășoară împotriva activității de așezare a Israelului în zonă.

"Această debandadă nocturnă o vom face non-stop împotriva coloniștilor, armatei și susținătorilor coloniștilor. Vă vom expulza, cu voia lui Dumnezeu", a declarat Mahmoud Hamayel, unul dintre protestatari.

Mai mulți protestatari ar fi fost răniți în confruntări cu soldați israelieni. Manifestanții protestează împotriva construcției așezării Givat Eviatar pe Jabal Sbeih (Muntele Sbeih) din apropiere.

Săptămâna trecută, un grup de coloniști au condus mai mult de 20 de rulote către locație. Protestatarii spun că mișcarea este un prim pas către preluarea întregii zone.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

15
Tagurile:
protest, Palestina
Tematic
Palestina: Armata israeliană a lovit mai multe ținte în Fâșia Gaza


Загрузка...