Sinilga Școlnic

Pretorul sectorului Ciocana, eliberat din izolatorul CNA

112
Pretorul sectorului Ciocana, Sinigla Școlnic, cercetată într-un dosar de corupție, a fost eliberată din izolatorul CNA. Aceasta este cercetată în stare de libertate.

CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Centrului Național Anticorupție, Angela Starinschi, a precizat pentru Sputnik Moldova că pretorul sectorului Ciocana, Sinigla Școlnic, cercetată într-un dosar de corupție, a fost eliberată din izolatorul CNA, prin ordonanța procurorului. Acum, pretorul va fi  cercetat în stare de libertate. 

Sinigla Școlnic a fost reținută în data de 30 martie. Potrivit oamenilor legii, din aprilie 2020 și până în prezent, pretorul Sinilga Școlnic, având o înțelegere prealabilă cu șeful-adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana, prin intermediul unui ofițer superior de investigații, ar fi pretins și primit mită de la agenții economici care își desfășurau activitatea la terasele sezoniere sau de la cei care desfășurau activități de comerț stradal.

Sumele variau între 5 000 şi 10 000 lei, bani percepuți drept taxe pentru a proteja și facilita avizarea și eliberarea actelor ce permit desfășurarea acestor activități interzise. 

Bănuiții au fost documentați mai multe luni, timp în care procurorii și ofițerii CNA au obținut înregistrări video și audio prin care faptele de corupție sunt demonstrate. Discuțiile dintre complici au avut loc chiar în incinta Preturii sectorului Ciocana, iar din înregistrări se înțelege clar modul organizării acestei scheme de estorcare de bani de la cei care practicau activități comerciale ilicite.

Sinilga Școlnic riscă până la 15 ani de privare de libertate, amendă și interzicerea dreptului de a ocupa funcții publice pentru o anumită perioadă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

112
Tagurile:
izolator, ofițer CNA, CNA, pretori
Tematic
CNA oferă detalii despre ancheta în cazul pretorului sectorului Ciocana
Ultima oră: Pretorul sectorului Ciocana, reținută de ofițerii CNA
Микрофон в студии радио Sputnik

Ce trebuie facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

80
(reînnoit 12:27 21.06.2021)
Creștinii ortodocși din Republica Moldova prăznuiesc astăzi Ziua Sfântului Duh. Care este semnificația acestei sărbători și ce rugăciuni trebuie să rostească creștinii în această zi am aflat de la parohul bisericii „Sf. Dumitru” din Chișinău Pavel Borșevschi.
Ce trebuie să facă creștinii de Ziua Sfântului Duh

În a doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, Biserica Ortodoxa prăznuiește Ziua Sfântului Duh, a treia Persoană a Sfintei Treimi, precum indică Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: "Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfântul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu".

"Această sărbătoare se prăznuiește la 50 de zile după pogorârea Duhului Sfânt, în următoarea zi după Duminica Mare. Este una dintre cele mai vechi sărbători creștine și simbolizează faptul că Duhul Sfânt le biruieşte pe toate. Duhul Sfânt este viața bisericii noastre și nu există nici o apă sfințită sau icoane făcătoare de minuni fără aceasta", a explicat protoiereului mitrofor Pavel Borșevschi.

Părintele a remarcat că în această zi creștinii trebuie să petreacă ziua în rugăciuni și să ceară "înțelepciune, înțelegere, dragoste, bucurie, pace, bunătate, credință și blândețe - toate acestea fiind roadele Duhului Sfânt".

Potrivit tradiției, în această zi creștinii ortodocși merg la biserică, împodobesc gospodăriile cu ramuri de tei sau nuc și rostesc rugăciunea către Duhul Sfânt: "Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Cel ce pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin".

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
sărbătoare, părinte, Duhul Sfânt
Tematic
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie


Загрузка...
Petru Jardan la ședința plenară din 22 martie 2021

Un deputat, pe banca acuzaților - Procurorii spun câte milioane ar fi delapidat

91
(reînnoit 12:47 21.06.2021)
Procuratura Generală anunță că doi foști factori de decizie din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău, dintre care unul actual deputat, au fost trimiși în judecată în dosarul concesionării întreprinderii de stat.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. Deputatul Petru Jardan, ex-director general interimar al Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, împreună cu fostul director al departamentului financiar-administrativ al aceleiași instituții vor compărea pe banca acuzaților, anunță Procuratura Generală într-un comunicat de presă.

Procuratura Anticorupție a anunțat finalizarea urmăririi penale și trimiterea în judecată a cauzei penale în care cei doi sunt învinuiți de ”abuz de serviciu” în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat ”Aeroportul Internațional Chișinău”, aflată în perioada concesionări.

Mai exact, cei doi sunt acuzați că, începând cu 24 decembrie 2013, ar fi acționat de comun și cu intenție în vederea tăinuirii și nerespectării de către întreprindere a primelor de asigurare achitate unei companii de asigurări, prin neluarea la evidență contabilă a acordul adițional la contractul de bază, prejudiciind întreprinderea de stat cu aproximativ 3,7 milioane de lei.

Ambii inculpați pledează nevinovați și sunt cercetați în libertate.

Procurorii amintesc că acum trei luni, la cererea procurorului general, Legislativul i-a ridicat imunitatea parlamentară deputatului, iar pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunii, procurorii au instituit sechestre pe bunurile acestuia estimate la peste 2,6 milioane de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
Aeroportul Internațional Chișinău, Petru Jardan, Jardan, deputat


Загрузка...
Victor Chironda

Scandal la Primăria Chișinău: Ce nu pot împărți primarul și viceprimarul Capitalei