centrul COVID-19 Chișinău MoldExpo

Cazuri noi de COVID: Număr dublu în comparație cu ziua de ieri

154
(reînnoit 19:01 31.03.2021)
Încă 1871 de cazuri noi de COVID-19 au fost raportate pe 31 martie. Bilanțul cazurilor a ajuns la 230.241. În ultimele 24 de ore, alte 45 de persoane au decedat după ce au contractat virusul.

CHIȘINĂU, 31 mart – Sputnik. Alte 1871 de cazuri noi de COVID-19 au fost constatate pe 31 martie, după efectuarea a 6841 de teste. 

Printre noii infectați sunt 46 de lucrători medicali. 

Informația a fost anunțată la un briefing al autorităților din sănătate, care se desfășoară la această oră.  

Pe 30 martie au fost raportate 917 cazuri noi de infectare cu COVID-19 – un număr de peste două ori mai mic decât cel din 31 martie.

La fel ca în perioadele anterioare, cele mai multe infectări îi revin Chișinăului. 

Tot mai frecvent se infestează persoanele tinere, inclusiv copiii de câțiva ani, s-a menționat la briefing.

Femeile se contaminează, potrivit datelor oficiale, mai des decât bărbații - 58,6% dintre persoanele depistate cu COVID-19 sunt femei.

În ultimele 24 de ore, alte 45 de persoane care se tratau de COVID-19 au decedat. Numărul total al deceselor provocate de virus a ajuns la 4960.

Vârsta medie a persoanelor decedate din cauza coronavirusului este de 67 de ani.

Mortalitatea din cauza COVID este în Republica Moldova de 138 de cazuri la fiecare 100 de mii de locuitori, dar pentru Chișinău indicatorul este mai mare. Numărul bărbaților decedați este puțin mai mare decât al femeilor.  

În ultimele 24 de ore, au fost tratate încă 2093 de persoane.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

154
Tagurile:
COVID-19
Тема:
Coronavirusul, știri de ultima oră (1378)
Tematic
Începe a doua etapă de vaccinare împotriva COVID-19 - cine vor fi imunizați
Aneta Zasavițchi

Prognozele specialiștilor pentru sectorul HoReCa

3
Sectorul HoReCa a fost unul dintre cele mai afectate domenii pe timp de pandemie. Care sunt prognozele specialiștilor cu privire la reanimarea acestui sector - aflați din materialul Sputnik.
Câte localuri din Chișinău și-au sistat activitatea pe timp de pandemie?

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, preşedintele Asociaţiei Restaurantelor şi Localurilor de Agrement din Republica Moldova, Aneta Zasaviţchi, a precizat că pandemia a dat o lovitură puternică sectorului HoReCa. Din cauza restricțiilor, multe întreprinderi au înregistrat scăderi și pierderi colosale de vânzări.

Potrivit ei, multe dintre unitățile de alimentație publică sunt în imposibilitatea de a achita salarii angajaților, au datorii la serviciile comunale, furnizori etc.

"40 procente din angajații sectorului au părăsit domeniul. În 2019, 50 mii oameni activau în acest sector. În Chișinău, la începutul anului 2020, erau 1700 de unități de alimentație publică, iar în momentul de față, în jur de 30 procente și-au sistat activitatea din propria inițiativă, pe un termen nedeterminat", a spus Aneta Zasavițchi.
Roman Chircă
© Sputnik / Mihai Caraus
Roman Chircă

În același timp, expertul economic Roman Chircă a precizat că reanimarea sectorului HoReCa ar putea dura mai bine de doi ani. Deși unii antreprenori au reușit să supraviețuiască în anul pandemic 2020, situația nu poate fi comparată cu perioada de dinaintea crizei.

"Anumite oaze de antreprenori care au supraviețuit. Fie au o rețea specifică, fie că au o bază de clientelă permanentă. Însă acest lucru nu reprezintă sectorul în ansamblu. Avem nevoie de cel puțin doi-trei ani pentru reformarea sectorului", a precizat expertul.

Mai mult, Roman Chircă este de părere că multe lucruri se vor schimba în acest domeniu, iar antreprenorii vor fi nevoiți să se adapteze noilor cerințe de pe piață și solicitărilor consumatorului.

"Va fi o regândire totală a sectorului, va fi diferit - modul de interacțiune, mentalitatea și cultura consumatorului, soluțiile IT și altele. Vom asista la schimbări majore în acest domeniu", a conchis Chircă.

Amintim că din data de 27 mai curent se permite organizarea evenimentelor în localuri, precum nunți și cumătrii, cu ocuparea a cel mult 50 la sută din locurile din local. Restaurantele și cafenelele pot reveni la regimul normal de lucru, dar cu respectarea tuturor normelor sanitare. Totuși, cluburile de noapte și discotecile rămân deocamdată închise. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3
Tagurile:
HoReCa
Tematic
A fost modificat programul de lucru a HoReCa: Cum vor activa cafenelele și restaurantele


Загрузка...
Poliția italiană

Doi copii și un bărbat au murit în urma focurilor de armă trase în apropiere de Roma