Vaccinul Sputnik V

Dodon: Când va ajunge în Moldova vaccinul „Sputnik V”

455
(reînnoit 15:25 31.03.2021)
Cel de-al cincilea președinte al Republicii Moldova este convins că problemele legate de vaccinare nu ar trebui să fie în niciun caz politizate și că populația republicii ar trebui să aibă posibilitatea de a alege cu ce vaccin să imunizeze.

CHIȘINĂU, 31 mart - Sputnik. Fostul șef de stat al Republicii Moldova, președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon va merge miercuri seară la Moscova, unde, printre altele, va discuta problema furnizării vaccinului rus în Republica Moldova. Politicianul a spus acest lucru în emisiunea programului „Expertiză” al studioului radio Sputnik Moldova.

"Pot promite acum în mod responsabil: în viitorul apropiat vaccinul rus Sputnik V va fi în Moldova. În ce cantități - se va decide în timpul vizitei mele de lucru la Moscova după întâlnirea cu conducerea Federației Ruse", a declarat liderul PSRM.

De altfel, potrivit lui Dodon, un vaccin rusesc eficient și fiabil în cantitate de câteva sute de mii de doze ar fi putut ajunge în Moldova încă în februarie.

Vaccinul Sputnik V
© Inquam Photos / Inquam Photos / Melinda Nagy

„Administrația prezidențială a făcut totul pentru ca în acel moment vaccinul Sputnik V să nu fie înregistrat în Moldova. Și dacă nu am fi intervenit, nu ar fi fost înregistrat până în prezent. Astăzi, Maia Sandu se adresează chiar președintelui Putin cu o cerere de a oferi Moldovei un vaccin rusesc, încercând în mod clar să câștige dividende politice în republică. Sunt profund convins că problema vaccinării nu ar trebui niciodată politizată. Și, bineînțeles, populația Moldovei ar trebui să aibă posibilitatea de a alege cu ce vaccin să fie vaccinat", spune Igor Dodon.

În plus, președintele PSRM consideră că este necesar să se stabilească un preț fix pentru vaccinurile importate și să se permită achiziționarea acestora de către structurile comerciale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

455
Tagurile:
Igor Dodon, Moldova, Vaccinul Sputnik V
Tematic
Moscova: În UE există o cerere enormă pentru Sputnik V
Justiție, ciocan

Fostul administrator special al Unibank - plasat în arest preventiv pentru 30 de zile

4
(reînnoit 13:29 25.06.2021)
Judecătoria Chișinău cu sediul Ciocana a dispus plasarea în arest preventiv, pentru un termen de 30 de zile, a fostului administrator special al Unibank. Acesta riscă până la șapte ani de închisoare, fiind bănuit de implicare în dosarul ”fraudei bancare”.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Fostul administrator special al Unibank a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile. Acesta este bănuit de implicare în dosarul ”fraudei bancare”. Decizia a fost luată astăzi de magistrații de la Judecătoria Chișinău, cu sediul Ciocana.

Potrivit unui comunicat emis de Procuratura Generală, demersul procurorilor face parte din dosarul supranumit ”furtul miliardului”. Este vorba despre eliberarea a peste cinci milioane de euro din contul garanțiilor bancare din 2015, în cadrul administrării speciale a Unibank.

Banca Națională a Moldovei
© Sputnik / Мирослав Ротарь

Amintim că fostul administrator special al Unibank a fost reținut urmare a perchezițiilor la domiciliul și în biroul de serviciu al acestuia din cadrul BNM. În urma perchezițiilor, oamenii legii au ridicat telefoane, calculatoare, dar și alți purtători de informații electronice, care urmează a fi supuse expertizării.

Potrivit legii, infracțiunea se pedepsește cu închisoare pentru un termen de la 3 la 7 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani și 15 ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

4
Tagurile:
UNIBANK, percheziții, BNM, Furtul miliardului
Tematic
Un șef de direcție de la Banca Națională a Moldovei a fost reținut de PCCOCS
Furtul miliardului: Ce va face Procuratura în 2021


Загрузка...
Victor Chironda

Scandalul de la Primărie continuă: Va pleca sau nu Chironda din funcția de viceprimar

28
(reînnoit 12:57 25.06.2021)
Viceprimarul Capitalei Victor Chironda nu intenționează să demisioneze din funcție. Mai mult, el vrea să facă un demers către Cancelaria de stat pentru a contesta dispoziția emisă de Ion Ceban privind limitarea atribuțiilor sale.

CHIȘINĂU, 25 iun - Sputnik. Scandalul de la Primăria Chișinău continuă. De această dată, Victor Chironda a ieșit în fața presei într-o conferință de presă pentru a puncta unele detalii cu privire la conflictul iscat între el și Ion Ceban. Chironda a precizat că nu intenționează să demisioneze din funcția de viceprimar al Capitalei.

„Eu nu văd niciun motiv din care ar trebui să demisionez. Eu am fost corect față de funcția mea, față de obligațiile mele, față de orășeni și chiar nu văd motiv din care mi-aș da demisia. În continuare mă voi ocupa de problema Hotelului Național, voi contesta în instanță toate actele și procedurile inițiate asupra mea ca fiind metode de presiune și discriminare și voi demonstra că așa-zisele anchete de serviciu, lipsa de la locul de muncă și alte lucruri sunt pur și simplu niște fake-uri”, a declarat Victor Chironda. 

În context, el a spus că Ceban vrea să focuseze atenția populației pe alte probleme și să nu scoată în evidență ilegalitățile comise de șefa Direcției Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, Svetlana Dogotaru, în procesul de autorizare a desființării Hotelului Național.

„Este deja clar și vizibil că Ion Ceban este personal interesat în demolarea acestei clădiri și acoperă cu prețul propriei imagini o ilegalitate promovată intens de cei care așa sau altfel au influență asupra domniei sale. (...) Primarul general a venit cu foarte multe declarații, însă în mare parte ele sunt manipulări, interpretări și minciuni. Eu lucrez acum la elaborarea unui raport de activitate pe această perioadă, îl voi definitiva și publica săptămâna viitoare. (...) Este inutil și penibil să pui vina pentru toată această incapacitate pe un singur om, pentru că asta pur și simplu nu ajută și nu rezolvă problemele. Eu chiar vreau să văd acum, când mi-au retras atribuțiile, cine în continuare va fi acel vinovat și responsabil de toate eșecurile și problemele din oraș”, a menționat Victor Chironda.

Viceprimarul a vorbit și despre faptul că i-au limitate atribuțiile printr-o dispoziție semnată de Ion Ceban și că urmează să conteste această decizie. 

„Conform acestei dispoziții, atribuțiile mele în calitate de viceprimar se limitează la coordonarea activității Direcției corespondență, petiție și audiență, care măcar nici nu este o direcție generală, este o direcție în cadrul aparatului Primăriei. Eu voi face un demers la Cancelaria de stat pentru a examinarea legalității acestei dispoziții, având în vedere că responsabil de activitatea de secretariat, petiție și audiențe este secretarul Consiliului municipal, conform legii”, 

În cadrul conferinței de presă, Chironda a declarat că este de părere că a tăiat calea unor persoane de influență și din acest motiv s-a ajuns la acest scandal în Primărie. Totodată, el a menționat că, în calitate de viceprimar, a făcut tot ce a depins de el și că nu se va implica niciodată în proiecte asupra cărora va avea suspiciuni.

„Faptul că trebuie repede, nu duce la altceva decât să pună funcționarii să încalce procedurile, să încalce legea și mai devreme sau mai târziu va trebui să răspundă pentru fiecare act semnat și fiecare procedură încălcată”, a precizat Chironda. 

Victor Chironda susține că pregătește o plângere la Procuratura Anticorupție pe tot procesul. Totodată, el a menționat că clădirea Hotelului Național are o fundament foarte rezistent, iar demolarea acestei clădiri va aduce mari probleme locatarilor din preajmă.

Viceprimarul susține că va solicita o expertiză tehnică independentă. Mai mult, el a precizat că expertiza care deja a fost efectuată spune că clădirea nu prezintă risc de avariere, nu are afecțiuni majore și poate fi ușor restaurată și restabilită.

„Voi iniția o procedură de consultare publică cu locatarii din zonă pentru că ei trebuie să cunoască detalii despre cum va fi demolată această clădire și ce va fi construit în loc. (...) Este o clădire formată din acel schelet care a mai rămas, este dintr-un beton foarte rezistent și acolo practic în afară de beton și metal nu este nimic. Înseși aceste elemente reprezintă niște complecții, niște structuri din beton armat, destul de complicate, monolite, mari, care vor trebui să fie tăiate și demontate, iar asta înseamnă gălăgie, înseamnă praf, înseamnă transport greu care va evacua acest gunoi permanent și multe alte probleme legate inclusiv de posibilele probleme legate de seismicitate. 

Amintim că scandalul a pornit după ce, săptămâna trecută, viceprimarul municipiului Chișinău Victor Chironda i-a cerut primarului general Ion Ceban inițierea procedurii de anchetă de serviciu asupra arhitectului-șef al orașului, Svetlana Dogotaru, șefă a Direcției Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, acuzând-o că a falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11.03.2021 și a admis sau a contribuit la încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național.

Anterior, Ceban a cerut demisia lui Chironda, iar ulterior printr-o dispoziția i-a retras mai multe atribuții. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

28
Tagurile:
Ion Ceban, conflict, Primărie, Victor Chironda
Tematic
Scandalul de la Primărie ia amploare: Ce a pățit Chironda după conflictul cu Ion Ceban


Загрузка...